Apie žvejybą vaikams ir kitokį Šilanską

Apie žvejybą vaikams ir kitokį Šilanską

Vasara prasidėjo kol kas tik kalendoriškai, šilumos - visiems suprantamos, vasarinės - dar beveik nebuvo. Nieko nuostabaus. Ne pirma vasara, kuri prasidės gal rugpjūčio mėnesį. Savaitės viduryje, paryčiais, buvo įvykdyta kontrolinė sterkų žvejyba Atmatoje tarp Minijos žiočių ir Aukštumalos. Rezultatas beveik nulinis.

Vienas rimtas stuktelėjimas, kuris galėjo sverti gal porą kilogramų, nors pasverti sterką tokiu būdu gana sudėtinga. Keli stuktelėjimai beveik neverti dėmesio. Aiškus neprižiūrimų nepilnamečių ešeriukų darbas. Į pabaigą eina jūrinės žvejybos nuo kranto džiaugsmai. Anksčiau ar vėliau atšils, plekšnės pasitrauks nuo krantų, jų vietą vandenyje užims konstrukcijos su maudymosi kostiumėliais, kurias plekšnėmis pavadinti sunku dėl įvairių atsikišusių ir kartais apsmukusių konstrukcijos detalių.

Kitoks Raimondas Šilanskas

 

Kas nepažįsta Šilansko? Daug metų nuo scenos nenulipantis ir beveik niekada nekeičiantis įprasto anekdotų karaliaus įvaizdžio, vienų mėgstamas, kitų - ne, jis dirba savo įprastą darbą. Kaip ir daugelis artistų, kurie visuomenės akyse jau seniai pavirto personažais, Raimondas irgi sutapatinamas su savo kuriamu įvaizdžiu. Tad šiandien - apie kitokį Šilanską. Tokį, kokio beveik niekas nepažįsta.

Jau dvyliktą kartą tradiciškai birželio 1 dieną, kuri minima kaip Vaikų gynimo diena, Raimondas organizavo šventinę žvejybą su visokiais dar kitokiais pasilinksminimais vaikams iš Telšių rajono vaikų su negalia centro, Jurbarko rajono sutrikusio intelekto jaunuolių darbo centro ir Viešosios įstaigos "Vilties erdvė". Tai yra visuomenės daliai, kuri yra šalia mūsų, bet nuo kurios mes, pamatę vežimėliuose, nusukame akis į šalį. Ne iš pasibjaurėjimo. Kažkaip pasidaro nepatogu... Kažkodėl.

Taigi jau dvylika metų rengiamos tokios šventės, ir beveik niekur, beveik niekada spaudoje ar televizijoje nebuvo užsiminta, kad Šilanskas ne tik juokina, bet dar daro kažką tokio, kas visiškai nejuokinga. Bet to, labai laukia tie, kuriems tai skirta. Viena iš šių įstaigų vadovių praėjusiais metais šio renginio metu man pasakė: "Mūsų vaikai turi dvi didžiausias šventes - Kalėdas ir Šilansko žvejybą. Žvejybos jie laukia labiau."

Pirmą kartą Raimondas paprašė manęs padėti šioje šventėje praėjusiais metais. Esu dirbęs su nemažai renginių, taip pat ir keliatūkstantinei publikai, bet važiuodamas į "Karpynę" jaudinausi labiau nei bet kada. Absoliučiai nepažįstama auditorija, kaip su jais elgtis, kaip kalbėti? Pasirodo, viskas yra daug paprasčiau. Jie tokie pat žmonės... tik truputėlį kitokie.

Šiemet renginys kodiniu pavadinimu "Šilansko žvejyba" vyko Pasruojės tvenkiniuose, Telšių, Plungės ir Mažeikių rajonų sandūroje. Net nežinau, kuriam rajonui ši vietovė priklauso. Viskas kaip ir visada. Vaikai gaudė žuvį, žuvys kibo ne visiems. Tiems, kuriems nekibo, mes, suaugusieji, padedantieji, stengėmės padaryti viską, kad kibtų. Jei vis tiek nekibo - užtekdavo kelių paguodos žodžių. Tradiciškai šiame renginyje, be auklėtojų ir artimųjų, didelę pagalbą suteikė Telšių rajono Medžiotojų ir žvejų draugijos entuziastai, jau visus 12 metų padedantys Raimondui Šilanskui, Telšių "Romados" žūklės parduotuvės savininkas Egidijus Gornikas, kuris prieš 12 metų paskolino žvejybos įrankius renginiui, bet pamatęs, koks tai renginys, viską padovanojo ir iki šiol visaip remia šią idėją. Renginys nesibaigia vien žvejyba. Tradicinė žuvienė, įvairūs žaidimai, dažnai kokio nors žinomo kolektyvo koncertas. Šiemet renginį aplankė Telšių baikerių klubas "Chimeros" ir visus vežiojo motociklais tol, kol buvo norinčių.

"Viskas prasidėjo prieš 12 metų, - pasakojo R. Šilanskas. - Man ir Telšių teatro režisieriui Kastyčiui Brazauskui kilo ši idėja, ir mes tai padarėme." Nuo to laiko tai tradicija. Renginys niekada nevyksta toje pačioje vietoje dvejus metus iš eilės. Visada stengiamasi sugalvoti ką nors naujo, kad jo dalyviams, tai šiek tiek atstumtai visuomenės ląstelei, būtų ką atsiminti iki kito renginio.

Tai gali daryti bet kas, - priduria Raimondas. - Bet kas gali suorganizuoti kaimynų vaikus į žvejybą su žuviene, bet kas gali pasiūlyti gatvės ar namo kaimynams apsitvarkyti aplinką. Sąnaudos nedidelės, reikia tik noro, pasišventimo ir kantrybės."

Praėjusiais metais ir šiemet gavau keletą suvenyrų - šių vaikų rankų darbo gana nesudėtingų dirbinių. Jie padėti garbingiausioje vietoje, tarp mieliausių prizų ir diplomų.

Na, ir jeigu jau puslapis apie žvejybą, tai reikėtų keleto sakinių apie tai, kaip ten mums žvejojosi. Kibo. Žinoma, žuvys tokios, apie kurias garsiai kalbėti ir neverta, bet pasitaikė kelios kuojos ir ešeriukai, kuriuos po pomidorais kišti jau būtų neetiška. Ir nieko čia nepadarysi... tiems vaikams džiaugsmas yra ir tai, kas mums jau seniai tapo kasdienybe.

Šventė tęsiasi...

"Žvejok" rašinėliai

Jau pasirodęs birželio mėnesio "Žvejok" numeris pasipuošė tokiais rašiniais. Aktualijose - apie naują knygą pradedantiems meškeriotojams ir visą parą veikiantį telefono numerį, kuriuo galima paskųsti ne tik tinklą mirkantį kaimyną, bet ir per pareigas perlipantį ar iki jų nenulipantį gamtosaugos pareigūną.

Apie "tvičingą" gaudant lydekas Nemune - iš praktinės pusės. Sliekas toks mielas ir kiekvienam žvejui pažįstamas padarėlis, kad, atrodo, ką čia dar rašysi... Pasirodo, sliekai gali ir šviesti. Žurnalo atvarte išdėstyta daugybė visokių mazgų įvairiems atvejams schemų. Labai patogu. Išsiplėšei, pasikabinai ant sienos vietoje švento paveikslėlio ir raišiok mazgus...

Daug apie Lūksto ežerą ir jame vykusias spiningavimo varžybas "Rapala 2012". Makaronas - puikus masalas taikioms žuvims. Ypač vasarą. Makaronus išvirti - tai ne mergai ant ausų kabinti. Reikia mokėti subtiliai ir teisingai. Apie tai straipsnelis birželio mėnesio numeryje.

Važiuojantiems žvejoti kur nors toliau ir kažką svarbaus pamiršusiems namuose - parduotuvių adresai ir žemėlapiai, kur jas rasti.

Šis bei tas

Maždaug po mėnesio prasidės tradicinės, ilgametės ir daugiadienės karpių gainiojimo varžybos "Kur tu, karpi? - 2012". Registracija dar neprasidėjo, bet snausti neverta. Dažnai būna taip, kad kiek pramigę į šias varžybas nebetelpa. Jokių ypatingų naujovių šiemet lyg ir nebus, o jeigu ir bus, tai aš apie jas nieko nežinau. Reikia manyti, kad ir pagrindinis prizas - tas pats KIA "Ceed" vėl stovės ant lieptelio. Taip ir surūdyti mašinėlė gali...

Vėjažuvių sezonas eina į pabaigą, plekšnių - irgi. Kažkokių rimtesnių pasiekimų žvejojant jūroje nuo kranto bus galima tikėtis tik gaudant nuo molo. Na, žinoma, yra dar ir krantinė ties jachtklubu, nors žvejybos joje jūrine nepavadinsi niekaip, bet esant geroms sąlygoms jūrinės žuvys ten kartais pasipainioja.

Jau rašiau, kad licencijos žvejybai Nemuno deltos regioniniame parke parduodamos loterijos "Perlas" terminaluose. Žinia, tie terminalai yra turbūt visose kaimo parduotuvėse. Taigi neverta nusiminti, jeigu staiga sugalvojote vidury dienos pasukti žvejoti į Rusnę. Ten tikrai yra minėti terminalai, tad galėsite žvejoti legaliai ir tvarkingai.

Apie orus žvejybai

Orai beveik normalūs. Šiandien gali minimaliai palyti, karšta nebus, bet nebus ir didelio vėjo. Pūs 3-5 m/s briziūkštis ir šildys visai padori 14-15 laipsnių šiluma. Rytoj žadama saulėta diena, bent jau antra jos pusė. Vėjas silpnas, vakarop žada sustoti pūsti visai. Aplinka šildys panašiai kaip ir šiandien.

Skaitomiausi portalai

Šiuo metu skaitomiausi

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder