Apie pirmosios gegužės pusės rūpesčius

Apie pirmosios gegužės pusės rūpesčius

Nors ir sunkiai, tačiau dauguma sodo augalų ištvėrė šaltą žiemą. Vis dėlto sodininkus gerais orais palepino tik balandis, o gegužė, tiksliau - jos pradžia, buvo labai nedraugiška.

Netikėtai iškritęs sniegas gegužės pirmosiomis dienomis, bent jau Šiaurės Lietuvoje, nemaloniai nustebino daržovių augintojus. Ne vienas jų nuo daržo nurinkinėjo pašalusius vasarinius kopūstų daigus, kiti nuogąstavo dėl žiedus sukrovusių braškių.

Dauguma vaismedžių dar nebuvo suformavę žiedų, nebent ankstyvųjų veislių slyvos ir kriaušės. Įvertinti, kokie šalnų pažeidimai, galima apžiūrėjus žiedus arba žiedpumpurius. Stipriai pažeisti išsiskleidę žiedai paruduoja. Akivaizdžiai padaryta žala matoma perpjovus žiedpumpurį išilgai. Jei žiedo piestelė būna parudavusi arba pajuodavusi, derliaus jis jau nesubrandins.

Kaip apsaugoti vaismedžius?

Išgirdę apie pranašaujamas šalnas, rūpestingi sodininkai dažniausiai naudoja tik vieną būdą mažiems sodeliams nuo šalnų apsaugoti - suformuodami virš jų dūmų uždangą. Tam tikslui šalia medelių degina toksinių junginių neišskiriančias medžiagas: šiaudus, šakas ir pan.

Pagalvoti apie gegužės šalnas reikėtų dar prieš įveisiant sodą, t. y. parinkti kuo tinkamesnę vietą - geriausia jį sodinti aukščiau, kad būtų sąlygos šaltesniam orui nutekėti į aplink esančias žemesnes vietas, tuomet medeliai mažiau nukentės.

Daržoves, braškes apsaugoti paprasčiau, tereikia uždengti keliais sluoksniais agroplėvele.

Kaip pagelbėti šalnas išgyvenusiems augalams? Vaismedžiai ir vaiskrūmiai greičiau įsisavina skystas trąšas. Todėl specialistai pataria augalus nupurkšti arba palaistyti kompleksinėmis trąšomis su boru. Tai būtų gera pagalba nenušalusiems žiedynams.

Svogūniukų deficitas

Kitas šių dienų daržininkų rūpestis - atėjus Stanislovinėms, nuo seno laikomoms geriausia diena svogūnams sodinti, ne visi galėjo plušėti darže, jei sodinukais nepasirūpino iš anksto. Pastarųjų rasti beveik neįmanoma, o jei ir rasi, sumokėsi tris ar net keturis kartus daugiau nei kainavo prieš keletą mėnesių.

Anot Lietuvos daržovių augintojų asociacijos, sodinukų deficitą lėmė dvi priežastys: pirma - itin sumažėjusi svogūnų sodinukų pasiūla ir smarkiai išaugusi jų paklausa. Pasiūla sumažėjo dėl nepalankių auginimo sąlygų Lenkijoje ir Olandijoje. Antroji priežastis - šį pavasarį gyventojai, anaiptol nemanantys, jog krizei galas, ėmėsi aktyviai auginti daržoves savo sklypuose. Pastebimas ryškus sėklų pardavimų augimas.

Asmeniškos svogūnų sodinukų paieškos rezultatas Klaipėdoje - bobulytė "Eglės" turguje, pardavinėjanti sodinukus po 20 Lt už kilogramą. Paklausus, kodėl taip brangiai, gudriai šyptelėjo: "Aaaaaa, parduotuvėse juk nėra." Nieko nepadarysi, biznis yra biznis. Nusipirkau tik pusę kilogramo.

SVOGŪNŲ sėjinukų galima užsiauginti ir patiems. Lietuvoje dažniausiai tam tikslui sėjamos 'Centurion' veislės, o pagrindiniam derliui - 'Renate F1' hibridas. Taip pat populiarūs balto lukšto hibridiniai svogūnai 'Albion F1' bei raudono lukšto svogūnai 'Red Baron'. Egzotikos mėgėjai gali pabandyti išsiauginti įspūdingo dydžio svogūnų 'Exhibition'. Šis svogūnas sveria nuo 360 iki 800 gramų!

Šiuo metu skaitomiausi

Skaitomiausi portalai

Šiuo metu skaitomiausi

Šiuo metu skaitomiausi

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder