Agurkai, braškės...

Agurkai, braškės...

  • Kartumas išnyks, jei nuluptus vaisius pamirkysite pasaldintame piene.
  • Prieš raugiant agurkus perliekite verdančiu vandeniu - išliks ryškiai žalios spalvos.
  • Agurkų sūrymas išliks skaidrus, skanus, nepelys, jei raugiant paviršių apibarstysite smulkiais krienais ar jų džiovintais lapais, galima pridėti truputį garstyčių.

Smaguriams

Braškės su varškės kremu

500 g braškių, 3 valgomieji šaukštai cukraus, 250 g varškės, stiklinė pieno, 2 valgomieji šaukštai vanilinio pudingo miltelių.

Nuplautas braškes apibarstykite cukrumi. Pudingo miltelius ištirpinkite 1/2 stiklinės šalto pieno. Likusį pieną užvirinkite ir į jį supilkite paruoštą mišinį. Pudingą atvėsinkite ir į jį įmaišykite pertrintą varškę ir cukrų.

Kremą stikliniame indelyje sluoksniuokite su braškėmis (gali būti ir kitos uogos - avietės, prinokę agrastai, vyšnios, vynuogės).

Braškių džemas su medumi

1 kg braškių, 700-800 g medaus.

Nuplautas ir nusausintas sudėkite į emaliuotą indą. Medų pašildykite (jei susikristalizavęs), kad pasidarytų skystas, ir juo užpylę braškes palaikykite 3-4 val. Susidariusį sirupą nupilkite ir 10 min. virkite ant stiprios ugnies. Sudėkite braškes ir dar pavirkite, kol masė pradės tirštėti.

Braškių ir pieno kisielius

0,5 l pieno, 1-1,5 stiklinės braškių, 3-4 šaukštai cukraus, šaukštas krakmolo.

Braškes nuplaukite, užpilkite cukrumi (1-2 šaukštais) ir 2-3 val. palaikykite šaldytuve. Išsiskyrusias sultis nupilkite, o uogas sumaigykite mediniu šaukštu.

Į karštą pieną suberkite likusį cukrų ir pakaitinkite kol ištirps, po to, nuolat maišant, supilkite šaltame piene išleistą krakmolą, pakaitinkite, kol pasidarys vientisa masė. Nukėlę puodą nuo ugnies, sudėkite pertrintas braškes ir išmaišykite.

Patiekite su atšaldytomis braškių sultimis.

Manų košės apkepas su braškių uogiene

150 g manų kruopų, 700-800 g pieno, 2 šaukšto cukraus, 5 kiaušiniai, stiklinė žalių braškių uogienės.

Piene išvirkite pustirštę manų košę, truputėlį atvėsinkite, sudėkite su cukrumi ištrintus kiaušinių trynius ir išmaišykite. Po to sudėkite išplaktus baltymus, atsargiai išmaišykite, supilkite į formą ir kepkite orkaitėje.

Apkepas valgomas šaltas užpylus braškių uogiene.

Braškių putėsiai

0,5 l pieno arba grietinėlės, 350-400 g braškių, 3-4 šaukštai cukraus, 16-18 g želatinos.

Šviežias braškes nuplaukite, pertrinkite per sietelį. Tyrę sumaišykite su pienu ar grietinėle, suberkite cukrų ir supilkite želatinos tirpalą. Išplakite plakikliu ir, sudėję į indelius, atšaldykite (nesušaldykite).

Želatinos tirpalas ruošiamas taip: želatiną užpilkite šaltu virintu vandeniu arba braškių sultimis, kurios išsiskiria jas maigant (1 daliai želatinos - 8-10 dalių skysčio). Po valandos išbrinkusią želatiną ištirpinkite ant silpnos ugnies nuolat maišydami arba įstatę indą į kitą indą su verdančiu vandeniu.

Šviežių braškių džiovinimas

Džiovinamos gerai prinokusios, sveikos, geriau stambesnės braškės. Surūšiuokite pagal dydį, nuplaukite, pašalinkite taurėlapius. Džiovinti galima elektrinėje ar dujinėje orkaitėje, krosnyje arba saulės atokaitoje, paskleidus nestorą sluoksnį. Jei džiovinsite orkaitėje, reiktų pasigaminti specialų stovą su tinkleliais, o krosnyje džiovinama paskleidus ant skardos. Saulės atokaitoje geriau braškių nedžiovinti, nes uogos praranda daug vitaminų ir aromatinių medžiagų.

Pradžioje džiovinkite 45-50 laipsn. C temperatūroje, o apdžiūvus temperatūrą padidinkite iki 60 laipsn. C (būtina išlaikyti nurodytą temperatūrą, nes žemesnėje uogos šus, išsiskirs sultys, o aukštesnėje - svils). Orkaitės dureles palikite praviras, kad pasišalintų drėgmė ir uogos nešustų.

Džiovinimo trukmė priklauso nuo braškių stambumo (8-12 val.).

Braškių šaldymas

Šviežias, sveikas braškes nuplaukite tekančio vandens srove, nuskabykite taurėlapius, suberkite ant sietelio, kad nuvarvėtų vanduo ir uogos apdžiūtų.

Jei norite, kad uogos nesuliptų, šaldykite šaldiklyje paskleistas vienu sluoksniu apie 10-12 val. Po to uogas kuo skubiau (kad neatšiltų) sudėkite į sandarią tarą (specialias šaldymui skirtas uždaromas plastmasines dėžutes, polietileninius maišelius).

Galima šaldyti trintas braškes su cukrumi, kurio dėti reikia pagal skonį.

Šiuo metu skaitomiausi

Skaitomiausi portalai

Šiuo metu skaitomiausi

Šiuo metu skaitomiausi

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder