10 dalykų, kurių neturėtų būti mažame būste

10 dalykų, kurių neturėtų būti mažame būste

Mažo gyvenamojo ploto namuose kiekvienas daiktas yra svarbus ir gali tiek vizualiai didinti, tiek siaurinti patalpą. Kokias klaidas darome dažniausiai kurdami mažo būsto interjerą?

Masyvus šviestuvas

NIŠA, kurioje niekas, regis, netelpa, gali būti puiki darbo vieta.

Įspūdingo dydžio šviestuvas - tai, žinoma, ryški ir reikšminga interjero detalė, kurios nepastebėti tiesiog neįmanoma. Masyvus šviestuvas erdvei suteikia prašmatnumo ir aristokratiškumo. Tiesa, yra viena sąlyga: tinkamo įspūdžio nepavyks sukurti, jei erdvė bus pernelyg maža. Mažas kambarys atrodys dar mažesnis, ankštesnis, o didžiulis šviestuvas "suvalgys" vietą. Tokiu atveju tinkamesni sudėtingesnių šviesos kompozicijų šviestuvai, išdėstyti po visą erdvę. Taip patalpa bus vizualiai padidinta ir jai suteikta forma.

Dideli piešiniai

Klijuoti stambių raštų tapetais mažo buto sienas - prasta mintis, mat tik dar labiau bus akcentuojamas mažas patalpų dydis. Labiausiai sienoms tiktų vienspalvės apdailos medžiagos, o tapetai turėtų būti smulkaus rašto ir nekontrastingų piešinių. Šilti tonai priartina daiktus, o šalti, priešingai, juos atitolina, todėl idealu būtų rinktis šviesius šaltus atspalvius.

Gremėzdiški baldai

Didelė antikvarinė komoda, be abejonės, atrodo gražiai ir prabangiai, tačiau mažame bute jos pranašumas gali tapti trūkumu. Puikus sprendimas nedidelei erdvei - lengvai transformuojami ar sienose "slepiami" baldai.

Tamsios spalvos

Tekstilės gaminių, baldų ir sienų spalva turi svarbią, galbūt net svarbiausią reikšmę interjerui, todėl rinkdamiesi tamsias spalvas nepamirškite, kad tai dar labiau vizualiai sugers šviesą. Sutikite - tamsus mažas kambarys vargu ar atrodo jaukiai ir gaiviai. Teikite pirmenybę šviesiems tonams, skaidrioms medžiagoms.

Kontrastingos grindys

Pamirškite ryškiaspalvius grindų dažus ir įvairiaspalvius kilimus kambaryje. Mažo buto interjere derėtų vengti didelių kontrastų, rėžiančių akis. Išsirinkite vieną neutralią spalvą visam butui, neskirstydami ir taip mažos erdvės spalvomis.

Sunkios užuolaidos

ŠVIESIOS spalvos vizualiai didina būsto erdvę, tamsios - mažina.

Gražios užuolaidos, pasiūtos iš prabangaus kokybiško audinio - puikus interjero elementas esant pakankamai erdvės, kad būtų galima grožėtis jomis iš toli, tačiau, deja, mažoms patalpoms jos visai netinka. Tokios užuolaidos itin traukia žvilgsnį ir siaurina patalpą. Vietoje sunkių rinkitės lengvo tiulio ar pusiau permatomas ir šviesių atspalvių užuolaidas. O galbūt jų ir visai nereikia?

Pertvaros

Norite padalinti mažo būsto erdvę į atskiras zonas statydami pertvaras? Tai tiktų kuriant studijos dizainą, tačiau jokiu būdu ne mažo gyvenamojo būsto atveju. Pertvaros tik dar labiau sumažins vietą, sukurs ribotos ir ankštos erdvės pojūtį. Jei savas kampas vis dėlto labai reikalingas, padalinkite kambarį perstatydami baldus - taip išsaugosite patalpų funkcionalumą.

Dideli paveikslai

Tai kone tokia pati klaida, kaip ir pasirinkus stambių piešinių ar raštų tapetus. Dideliais paveikslais reikia grožėtis iš toli, tuomet jie išties puošia patalpą. Mažyčio buto gabaritai neleidžia jums to daryti, todėl tik dar labiau mažina erdvę. Vietoj gigantiško dydžio paveikslo pabandykite sukurti kompoziciją iš nuotraukų ar nedidelių paveikslėlių rėmeliuose.

Aksesuarų gausa

Mažą butą lengva perkrauti baldais ar aksesuarais, todėl geriau apsiriboti keliomis ryškesnėmis detalėmis ar naudoti neutralius dekoro elementus - tai padės pasiekti vaizdo vientisumo. Geriausias pasirinkimas - ne šiaip dulkes renkančios puošmenos, o daiktai, turintys naudingų funkcijų.

VIETOJ gigantiško dydžio paveikslo pabandykite sukurti kompoziciją iš nuotraukų ar nedidelių paveikslėlių rėmeliuose.

Masyvios durys

Tamsios, plačios durys mažins erdvę ir pabrėš mažo kambario ribas. Todėl nedidelėje patalpoje geriau statyti kompaktiškas sustumiamas duris ar apskritai jų atsisakyti, palikus laisvą plotą.

Kurdami savo mažo būsto dizainą išnaudokite visas įmanomas erdves: nepatogius kampus paverskite saugyklomis, paslėpkite jose nereikalingus daiktus ir mėgaukitės atviru, erdviu kambariu.

Parengė Audronė JUCEVIČIENĖ

Šiuo metu skaitomiausi

Skaitomiausi portalai

Šiuo metu skaitomiausi

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder