Pažintis su Tatrais ir Slovakijos pilimis

Pažintis su Tatrais ir Slovakijos pilimis

Tie, kuriems poilsis perpildytame paplūdimyje ne prie širdies, o labiau norisi nuotykių ir veiklos, neretai renkasi aktyvesnį poilsį. O jei norite tokią poilsio formą išbandyti pirmą kartą, puikiai tiks pažintis su Tatrų kalnais ir gražiomis Slovakijos pilimis, kurios paliks neišdildomą įspūdį.

Zakopanės lobis – „Jūros akis“

Pamatyti: viešint Zakopanėje tiesiog privaloma atrasti kalnų ežerus ir jų grožį. Vienas didžiausių ir giliausių Zakopanės apylinkėse esančių ežerų - Morskie Oko („Jūros akis“), esantis 1395 m aukštyje. Legenda pasakoja, kad kažkada šį ežerą su jūra jungė požeminis kanalas. Jis patenka į Tatrų nacionalinio parko teritoriją. Nuo bilietų pardavimo punkto geru asfaltuotu keliu teks iki jo eiti apie 16 km, o jei norite kelią kiek sutrumpinti, galite lipti akmenuotais kalnų keliukais ar kai kur įrengtais laiptais. Kalnų parko teritorijoje telkšo ir daugiau nuostabių ežerų, vienas nuo kito esančių už kelių ar keliolikos kilometrų. Tad jei esate sportiški ir norite pamatyti kuo daugiau, reikės ne vienos dienos.

Laikas: jei domina tik žymusis Morskie Oko ežeras, užteks maždaug 5-8 valandų. Apie dvi valandas iki jo teks vien lipti, o šalia ežero yra ir kavinukė, kurioje galėsite atsikvėpti arba netoliese pasidaryti sau nedidelį pikniką. Iki ežero periodiškai važiuoja ir nedideli arklių traukiami vežimai tiems, kurie nenori lipti patys ar negali to daryti dėl kokių nors priežasčių.

Kaina: tiek vaikams, tiek suaugusiesiems įėjimas į kalnų parką kainuoja vos kelis zlotus (iki dviejų eurų). Kelionė arklių traukiamu vežimu vienam asmeniui kainuoja apie 30 zlotų (7.01 euro) į vieną pusę.

Spišo pilis

Pamatyti: tai viena didžiausių pilių Slovakijoje. Įspūdinga vien jau tuo, kad važiuojant tarp lygumų matoma iš toli, mat įsikūrusi ant aukšto uolų kalno. 1993 m. ši pilis buvo įtraukta į 300 svarbiausių pasaulio paminklų sąrašą. Pilis buvo pastatyta XI ir XII a. sandūroje, o XVIII a. pabaigoje sudeginta. Rekonstruota 1970 m. ir šiuo metu čia veikia didelis muziejus, eksponuojami ginklai, archeologiniai radiniai, kankinimų kambarys bei atkurta to meto virtuvė ir menės.

Laikas: pilis yra nemaža ir tikrai yra ką pamatyti, tad prireiks maždaug dviejų valandų.

Kainos: suaugusiajam įėjimas kainuoja 6 eurus, vaikui iki 18 metų – 3 eurus. Galima pirkti ir šeimyninį bilietą keturiems asmenims už 12 eurų.

Oravos pilis

Pamatyti: Oravos pilis, įsikūrusi ant Oravos upės skardžio, atrodo išties pasakiškai. Ši pilis pradėta statyti XIII a. viduryje, o dabartinį vaizdą įgavo XVII a. Pilis sudaryta iš trijų dalių: Aukštutinės, Vidurinės ir Žemutinės. Čia yra citadelė, o pilį taip pat sudaro keleri didikų rūmai. Dabar Oravos pilis yra nacionalinis kultūros paminklas ir muziejus. Pilyje galima pamatyti atkurtus didikų laikų kambarius ir menes, kalėjimą, ginklus, kankinimų kambarį, yra ir iškamšų muziejus.

Laikas: pilis nemaža, tad jei dar norėsite pasiklausyti ir gido pasakojimo, skirkite tam bent 3 valandas.

Kainos: suaugusiajam 5 eurai, vaikams – 3. Norintys fotografuoti turi susimokėti dar 3 eurus.

Slovakijos kalnų grožis

Pamatyti: Tatrų kalnais Slovakija dalijasi su Lenkija, tačiau Slovakijos pusėje kalnai atveria dar daugiau grožybių, ežerų, upelių ir viršukalnių. Tikrai nesigailėsite aplankę Tatrų Lomnicą - Aukštųjų Tatrų kalnų slidinėjimo gyvenvietę ir nepakartojamą kalnų apsuptą Uolų ežerą. Žiemą čia esančios trasos traukia slidininkus, o vasarą galima paganyti akis ir pasivaikštinėti kalnų takais. Iš Tatrų Lomnicos galima keltuvais pakilti iki Lomnicos viršukalnės (Lomnický štít). Ji yra antra pagal aukštį Tatruose - 2634 m. Užkilę čia pamatysite observatoriją, meteorologijos stotį, apžvalgos aikštelę.

Laikas: trumpai apžvalgai ir pasivaikštinėjimui viršukalnėje pakaks poros valandų. Jei norite leistis į kalnų žygį, reikėtų tam skirti visą dieną.

Kainos: keltuvo bilietas nuo Tatrų Lomnicos iki Uolų ežero kainuoja apie 21 eurą. O norint kilti iki pat Lomnicos viršukalnės teks sumokėti dar apie 27 eurus.

Parengta pagal priedą „Laisvalaikis“

Šiuo metu skaitomiausi

Skaitomiausi portalai

Šiuo metu skaitomiausi

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder