Į pasaulio kraštą, kur baigiasi žemė

Kelionės į pasaulio kraštą, kur baigiasi žemė

Nukeliauti į pasaulio kraštą - ne tik poetinė metafora, bet visiškai įmanomas dalykas. Be to, jų pasaulyje - ne vienas, ir ne visi jau taip toli...

Pietų Afrika: Adatos kyšulys

Piečiausia Afrikos žemyno vieta, skirianti Indijos ir Atlanto vandenynus.

Kyšulys yra Pietų Afrikos Respublikoje, 170 km į pietryčius nuo Keiptauno.

Vietovei pavadinimą davė portugalai (portugališkai "agulhas" - "adata"), mat kyšulio pakrantėje laivų tyko pražūtingos uolų adatos.

Ši kyšulį atrado portugalų keliautojas, jūrininkas Bartolomėjus Diasas (Bartolome Diaz) 1488 metais.

PIEČIAUSIĄ Afrikos žemyno vietą žymi monumentas.

ADATOS kyšulys nuo seno žinomas kaip vienas iš pavojingiausių: čia siautėja bangos žudikės, be to, po vandeniu laivų tyko tarsi adatos aštrios uolos.

Pietų Afrika: Gerosios Vilties kyšulys

Viena iš piečiausių Afrikos žemyno vietų yra ir Gerosios Vilties kyšulys (afr. Kaap die Goeie Hoop). Pietų Afrikos Respublikoje, netoli Keiptauno miesto, esanti 256 m aukščio uola išsikišusi tarp Atlanto ir Indijos vandenynų.

Dviejų vandenynų sandūroje kyla aukštos bangos, todėl kyšulį 1488 m. atradęs portugalų keliautojas Bartolomėjus Diasas pavadino Audrų kyšuliu.

Vėliau jis buvo pervadintas.

VIENA PIEČIAUSIŲ Afrikos žemyno vietų.

Vakarų Europa, Uolos kyšulys

Portugalijoje, prie Atlanto vandenyno, esantis Uolos kyšulys (kitaip vadinamas Rokos kyšuliu, nes portugališkai Cabo da Roca - "uolėtas kyšulys") - vakariausia Europos vieta. Nuo Lisabonos iki čia - vos 40 km.

Cabo da Roca kalva iškilusi 144 m virš jūros lygio. Anot portugalų poeto Luiso di Kamoenso (Luis de Camoes), "tai vieta, kur baigiasi žemė ir prasideda jūra".

UOLOS kyšulyje yra švyturys ir suvenyrų parduotuvė. Dažniausia dovana - laiškas iš pasaulio krašto.

Šiaurės Australija, Jorko kyšulys

Tai šiauriausias Australijos žemyno taškas. Jorko Kyšulio pusiasalis (angl. Cape York Peninsula) yra šiauriniame Kvynslende.

Artimiausias miestas Bamaga - už 40 km. Nuo Jorko kyšulio nukeliavę maždaug 140 km, kirtę Toreso sąsiaurį, pasieksite Naująją Gvinėją.

Pavadinimą šiam kyšuliui davė anglų jūrininkas Džeimsas Kukas (James Cook) - Jorko hercogo garbei.

Pietų Azija, Piajo kyšulys

Piajo kyšulys (Piai arba Tanjung Piai, dar kitaip vadinamas Bulus) esti Malakos pusiasalio pietuose, Malaizijoje, prie Džohoro sąsiaurio, priešais Singapūrą.

Pusiasalio pakrantė apaugusi tankiais medžių ir krūmų sąžalynais, tik parko teritorijoje yra medinės platformos, kuriomis galima vaikščioti.

Šiaurės Amerika, Velso Princo kyšulys

Tai vakariausias taškas Šiaurės Amerikos žemyne. Jis yra Siuardo pusiasalyje, kuris 320 km įsiterpia į Beringo jūrą ir skiria ją nuo Čiukčių jūros.

Čia mažiausias atstumas skiria Ameriką nuo Rusijos - vos 86 km. 1778 metais kyšuliui pavadinimą davė Džeimsas Kukas.

Pietų Amerika, Frovardo kyšulys

Toliausiai į pietus nutolęs Pietų Amerikos žemyno taškas yra Čilės teritorijoje, Bransviko pusiasalyje, Magelano ir Čilės Antarktidos regione, Magelano sąsiaurio pakrantėje. Angliškai "froward" reiškia "užsispyręs, kaprizingas".

Taip 1587 m. kyšulį pavadino anglų piratas Tomas Kevendišas (Tom Cavendish), kurio laivas čia vos nesudužo dėl rūsčių oro sąlygų.

Kyšulys yra piečiausia žemyno vieta, tačiau visos Pietų Amerikos vieta laikomas Horno ragas, esantis saloje prie Ugnies Žemės krantų. Dar toliau į pietus yra nutolusi Agilos sala.

1987 m. kyšulyje buvo pastatytas kryžius minint popiežiaus Jono Pauliaus II vizitą Čilėje.

PIEČIAUSIAS Pietų Amerikos žemyno taškas yra Čilėje, Bransviko pusiasalyje, Magelano sąsiaurio pakrantėje.

Šiaurės Europa, Šiaurės kyšulys

Nordkapas (Šiaurės kyšulys) - 307 m aukščio stati uola - laikomas šiauriausiu Europos tašku. Jis yra Šiaurės Norvegijoje, Magerojos saloje, Finmarko provincijoje. Sala su žemynu sujungta požeminiu tuneliu, važiavimas juo mokamas.

Nors už kelių kilometrų į šiaurės vakarus esantis Knivskjelodenas yra apie 1500 m dar šiauriau nei Nordkapas, bet jis ne toks patrauklus turistams.

Pavadinimą kyšuliui 1553 m. davė anglų keliautojas Ričardas Čenseloras (Richard Chancellor). Jis ieškojo šiaurės rytų jūrų kelio į Aziją.

ŠIAURIAUSIA Europos vieta laikomas Nordkapas. Kasmet apie 200 tūkst. žmonių užkopia į uolos viršūnę.

Šiuo metu skaitomiausi

Skaitomiausi portalai

Šiuo metu skaitomiausi

Šiuo metu skaitomiausi

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder