Žvaigždes pražudo kvaišalai

Žvaigždes pražudo kvaišalai

Šią savaitę tarptautinis muzikos pasaulis atsisveikino su legendinės atlikėjos Vitni Hjuston (Whitney Houston) ir ritmenbliuzo atlikėjo Bobio Brauno (Bobby Brown) dukterimi Bobi Kristina Braun (Bobbi Kristina Brown) - prieš pusę metų ji buvo rasta be sąmonės plūduriuojanti namų vonioje, tikėtina, perdozavusi narkotikų.

22 metų mergina palaidota šalia motinos, kuri pasaulį paliko 2012 metais. Keista, tačiau abi moteris pasiglemžė tokia pati lemtis. V.Hjuston taip pat buvo rasta paskendusi vonioje viename Los Andželo viešbutyje „Grammy“ apdovanojimų ceremonijos išvakarėse. Kas tai - karma ar tarsi užprogramuota baigtis, kai esi įžymus?

Visai neseniai, 2014 metais, dėl narkotikų perdozavimo mirė žinomas Holivudo aktorius Filipas Seimuras Hofmanas (Philip Seymour Hoffman). Jis buvo pelnęs „Oskarą“ ir „Auksinį gaublį“ už vaidmenį filme „Kapotė“. Pripažinimą pelnė ir už vaidmenis tokiuose filmuose kaip „Magnolija“, „Mokytojas“, „Bado žaidynės“. 2013 metais panašus likimas ištiko ir serialo „Choras“ aktorių Korį Monteitą (Cory Monteith), kuriam mirtį lėmė heroino ir alkoholio derinys.

Dar 2011 pasaulį apskriejo žinia apie dainininkės Eimi Vainhaus (Amy Winehouse) mirtį, tikėtina, ją pražudė priklausomybė nuo svaigalų. Merginai tebuvo 27 metai, tad ji prisidėjo prie „27 klubo“, kurio nariais tampa 28-erių nesulaukę žymūs pasaulio atlikėjai. 2009 metais nuo per didelio receptinių vaistų kiekio organizme mirė aktorė Britani Merfi (Brittany Murphy). Tais pačiais metais nutrūko ir penkiasdešimtmečio popkaraliaus Maiklo Džeksono (Michael Jackson) gyvybė dėl vaistų perdozavimo.

Galima pamanyti, kad alkoholis ir narkotikai traukia tik dabartines scenos žvaigždes, tačiau iš tiesų šie pražūtingi įpročiai įžymiems žmonėms nesvetimi jau seniai. Netgi legendinė kino žvaigždė ir sekso simbolis Merlin Monro (Marilyn Monroe) tesulaukė vos 36-erių - ji mirė perdozavusi vaistų. O visame pasaulyje žinomos mados dievaitės Koko Šanel (Coco Chanel) mirties priežastis buvo kokaino išalintas organizmas. 1977 metais pasaulį ne mažiau sukrėtė ir rokenrolo karaliaus Elvio Preslio (Elvis Presley) mirtis, kai šis buvo rastas paskendęs vonioje savo namuose. Nors iš pradžių buvo oficialiai tvirtinama, kad mirties priežastis - širdies aritmija, daugelis žinojo, jog tikroji mirties priežastis galėjo būti kasdien atlikėjo vartotas vaistų mišinys iš keliolikos skirtingų preparatų.

Lietuvos įžymybėms taip pat nesvetimas siautulingas gyvenimas. Ne vienas jų buvo net viešai prisipažinęs, kad su priklausomybėmis susitvarkyti sunku. Tokių išpažinčių lietuviai girdėjo iš atlikėjų Džordanos Butkutės, „Rebelheart“ vokalisto Dariaus Mickaus, popmuzikos atlikėjo Soliario, aktoriaus Arūno Sakalausko ir kitų įžymybių lūpų.

Steponas JANUŠKA, vokalistas, kompozitorius, džiazo vokalo pedagogas:

- Ar buvimas žvaigžde neatsiejamas nuo tokio gyvenimo būdo?

- Viskas priklauso nuo kiekvieno žmogaus. Yra tokių, kurie linkę į amžinų klaidų kartojimą, bet yra ir tokių, kurie nori būti originalūs ir nepriklausomi. Bėda ištinka tuomet, kai žmonės per naujų pojūčių paiešką bando susitapatinti su tam tikrais socialiniais sluoksniais ar neformaliomis grupėmis. Tačiau stiprūs ir individualūs žmonės, kuriems dvasios stiprybės pakanka, neieško papildomų pagalbos priemonių, kad taptų originalūs.

- Gal tai savotiška žvaigždžių ligos atmaina, kai gali sau viską leisti, arba būdas atsipalaiduoti esant įtemptam gyvenimo ritmui?

- Ne, pirmi pabandymai būna ne tuomet, kai jau esi žvaigždė, o dar tuomet, kai esi jaunas, bręstantis ir ieškantis savęs. Dažniausiai šiuo laiku žmogus dar tik ieško sau rėmų ir to žinomo savo vardo jis dar neturi. Kai tampi žinomu žmogumi, tave įtraukia į tokią aplinką, kurioje tikrai labai daug pagundų. Jeigu nesugebi kitaip atsipalaiduoti arba nesugebi sėkmingai komunikuoti be psichotropinės pagalbos, tuomet naudojiesi ta patirtimi, kurią įgijai būdamas paauglys.

- Kodėl šioje aplinkoje tiek daug pagundų?

- Galbūt pats popmuzikos žanras yra labai emocingas ir mažiau įrėmintas į tam tikras taisykles. Štai klasikinė, barokinė muzika, kuri skamba gana santūriai, pati yra tikroji emocinė išraiška, o šiuolaikinėje muzikoje jau pats žmogus tampa išraiškos priemone.

Toks įspūdis, kad bent prieš šimtą metų narkotikai nebuvo tokie svarbūs tam tikrų artistų gyvenime. Alkoholis, matyt, buvo svarbus jau daugybę šimtmečių. Istorija rodo, kad net senovės Romos laikais kai kurie senatoriai turėjo problemų dėl alkoholio. Matyt, noras svaigintis yra žmonijos rykštė. Matyt, yra tik būsena, kurią dar gali suvaldyti ir kurios jau ne.

- Kaip toks žalingas žymių žmonių gyvenimo būdas persiduoda visuomenei ir jaunimo pasaulėvaizdžio formavimui?

- Tai daro labai didelę įtaką. Jau nuo tų laikų, kai atsirado pasakos, visi vaikai norėjo būti princesėmis ir princais. Suaugusieji pasėja tą sėklą, kai klausia mokykloje, kuo vaikai norės būti užaugę. Žmogus, kuris yra ant scenos, visuomet yra tas žmogus, kurio pėdomis norima sekti. Jaunimo kultūra tokia, kad tas, kuris rūko, geria, vartoja narkotikus, yra kietas, jis savas. Nes taip elgiasi tie, kurie mokykloje yra sektini, ir jais slapta žavimasi. Bendraamžiai tai priima tarsi sėkmę, nors iš tiesų tai yra tiesiausias kelias į pražūtį.

Parengta pagal dienraštį „Vakaro žinios“

Šiuo metu skaitomiausi

Skaitomiausi portalai

Šiuo metu skaitomiausi

Raktažodžiai

Šiuo metu skaitomiausi

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder