Žmonija - ant katastrofos slenksčio?

Žmonija - ant katastrofos slenksčio?

Pasaulio pabaiga įvyks rytoj, rugpjūčio 23-iąją. Ją lems įmagnetintos plazmos pliūpsnis iš Saulės. Tokios tikimybės neatmeta ir kai kurie mokslininkai, raginantys valstybes ruoštis pačiam blogiausiam. [CITATA] Tačiau lietuviai įsitikinę, kad globali katastrofa ir šį sykį aplenks.

Vienas mūsų šalies informacinis portalas, remdamasis greičiausiai Rusijoje paskelbtu straipsniu, tvirtina, kad žmoniją katastrofa ištiks rytoj. Šią datą esą numatė XX a. pranašas Grigorijus Rasputinas, kuris neva buvo numatęs caro Nikolajaus II mirtį, Adolfo Hitlerio atėjimą į valdžią, žmogaus skrydį į Mėnulį, Sovietų sąjungos žlugimą ir daugelį kitų konkrečių dalykų.

"Ugnis pasiglemš visa, kas gyva Žemėje, po to gyvybė planetoje numirs ir stos kapų tyla. Saulės ašaros kris į Žemę kaip ugnies kibirkštys ant žmonių ir augalų. Dykumos siautės kaip pašėlę arkliai be raitelio. Ganyklos pavirs smėliu, upės taps pūliuojančia Žemės bamba. Išnyks švelni pievų žolė ir medžių lapai, viską užvaldys dviguba dykuma: smėlio ir nakties. Po degančia saule ir lediniu šalčiu numirs gyvybė", - savo pranašystėje apie 2013 m. rugpjūčio 23-iąją rašė G. Rasputinas.

Galimybės, kad Saulė kelia grėsmę, neatmeta ir amerikiečių mokslininkai. Jie sako, kad "ugnies šturmas", arba Karingtono efektas, atsitiks jau šiais metais. Esą gali žūti milijonai žmonių - jeigu ne nuo ugnies ir karščio, tai nuo netikėto elektros energijos tiekimo sutrikimo visoje Žemėje.

SPJAUDOSI. NASA paskelbtoje nuotraukoje matyti pernai rugpjūčio 31-ąją Saulės išspjautas įmagnetintos plazmos pliūpsnis, tačiau jis nekeliavo tiesiai į Žemę. Reuters/SCANPIX nuotr.

Ties katastrofos slenksčiu

1859 m. rugsėjo 1-2 dienomis Žemė jau buvo ties katastrofos slenksčiu. Dešimtojo Saulės aktyvumo ciklo metu įvyko didžiausia žinoma magnetinė audra, kuri pagal tomis dienomis Saulės dėmes užfiksavusio anglų astronomo Ričardo Karingtono (Richard Carrington) pavardę vadinama Karingtono efektu.

Tuomet atmosferoje susidariusios sūkurinės elektros srovės indukavo Europos ir Amerikos telegrafo linijose vidinę įtampą, kuri sukėlė neįprastą komutatorių kibirkščiavimą. Kai kurios telegrafo operatorės patyrė elektros smūgius, o kai kuriose telegrafo stotyse telegramų popieriaus juostos užsidegė nuo intensyvaus kibirkščiavimo.

Šiaurės pašvaistės buvo stebimos toli pietuose - Havajuose, pietinėse JAV valstijose, Meksikoje, Kuboje, Italijoje.


Po šio įvykio smarkios, nors kiek silpnesnės geomagnetinės audros įvyko 1921 m. ir 1960 m.

XIX a. viduryje žmonija dar nebuvo taip priklausoma nuo elektros energijos, kaip dabar, todėl didesnio poveikio jos egzistencijai nekilo. O kas mūsų lauktų dabar, jei keliems mėnesiams dingtų elektra?

Pavojingoji Saulė

Šiuo metu mokslininkai stebi didžiausią Saulės aktyvumą per pastaruosius 1 000 metų.

Kauno technologijos universiteto mokslininkas dr. Alvydas Kazakevičius ir Kauno technikos kolegijos Energetikos ir elektronikos katedros dėstytojas Anatolijus Drabatiukas savo straipsnyje "Magnetinės audros ir elektros energetikos sistemos" rašo, kad nuo Saulės sklindantis vadinamasis Saulės vėjas sukelia Žemėje magnetines audras.

1997-1998 m. dėl tokio magnetinių audrų poveikio trumpam laikui arba visiškai sugedo keli JAV ryšių ir septyni sistemos "Iridium" palydovai. 2003 m. spalio 23 d. magnetinė audra nutraukė radijo ryšius Švedijoje, sugadino du Japonijos palydovus, sutrikdė oro ir jūrų transporto priemonių radijo ryšius ir radijo navigaciją, sutrikdė spinduliavimo matuoklio, įrengto NASA kosminiame aparate "Mars Odyssey", veikimą. Už sugedusius palydovus draudimo kompanijoms teko išmokėti daugiau kaip 800 mln. JAV dolerių išmokas.

2003 m. rugpjūčio 14 d. įvyko didelė avarija JAV ir Kanados elektros energetikos sistemose, "maitinančiose" JAV šiaurės rytų ir vidurio vakarų regionus, taip pat Kanados pasienio rajonus. Avarijos metu nutrūko elektros energijos tiekimas teritorijai, kurioje gyveno 45 mln. amerikiečių ir 10 mln. kanadiečių. Avarijos tikroji priežastis nebuvo nustatyta, bet, tyrėjų manymu, ją sukėlė magnetinės audros indukuotos elektros srovės.

Žemė apsaugota?

Šiuo metu Lietuvoje nėra nė vieno astronomo, galinčio paaiškinti, kelia grėsmę Saulės aktyvumas žmonijai, ar ne. Be to, Vilniaus universiteto Teorinės fizikos ir astronomijos institutui priklausančios Molėtų astronominės observatorijos interneto puslapyje nebeveikia skiltis "Astronomijos naujienos lietuviškai".

Observatorijos direktorė patvirtino, kad visi astronomai atostogauja. Ji paprašė klausimus atsiųsti jai, tačiau atsakymo taip ir nesulaukėme.

Prieš pusmetį apie Saulės vėjo poveikį Žemei kalbėjo astronomas Algirdas Kazlauskas. Tačiau mokslininkas atsiliepti į skambučius nesiteikė. Dar daugiau - telefoną jis išvis išjungė.

Prieš kelis mėnesius A. Kazlauskas ramino visuomenę, esą Saulės plazmos pliūpsnis nėra neįprastas reiškinys, tačiau reta yra tai, kad jis lekia tiesiai į Žemę.

"Žemėje tokie reiškiniai yra pavojingi ilgoms linijoms, sakykime, elektros linijoms, dujotiekiams, ten, kur gali indukuotis stipri elektros srovė", - spaudai sakė A. Kazlauskas.

Pavyzdžiui, paskutinį kartą didelė avarija įvyko 1989 metais, kai buvo pažeistos Kanados Kvebeko hidroelektrinės elektros linijos. Kokias devynias valandas nebuvo elektros energijos. Tai esą įvyko būtent dėl Saulės sukeltos geomagnetinės audros.

Pasak astronomo, tokių reiškinių Saulės aktyvumo metu būna gana dažnai, todėl ypatingos reikšmės nereikėtų priskirti ir šitam įvykiui. Maksimumo metu jų būna po kelis per dieną. Tiesa, stambesnis išmetimas būna gana retai, ypač jeigu jis dar pataiko į Žemę.

"Žemėje mus saugo magnetinis laukas. Elektringos dalelės, kurios atlekia iš Saulės, yra nukreipiamos to magnetinio lauko linijomis, ir dėl to mes galime matyti šiaurės ir pietų pašvaistes. Jeigu audra yra galinga ir stipriai sutrikdo magnetinio lauko linijas, tos pašvaistės gali būti matomos toli nuo Šiaurės ašigalio į pietus, net pas mus gali būti matomos", - sakė jis.

Žaibai baisesni?

Tačiau Lietuvos aukštos įtampos perdavimo tinklų operatorė "Litgrid" demonstruoja ramybę. Pasak bendrovės atstovės Lauros Šebeikienės, magnetinės Saulės audros yra gana dažnas reiškinys, tačiau Lietuvoje nėra buvę nė vieno atvejo, kad dėl Saulės audrų sutriktų elektros perdavimo sistemos objektų darbas. Esą didesnę grėsmę elektros įrenginiams gali turėti žaibai, nuo jų siekiant apsaugoti įrenginius "Litgrid" prižiūrimame aukštos įtampos elektros perdavimo tinkle sumontuotos specialios itin patikimos apsaugos sistemos.


"Šią vasarą turėjome atvejį, kai naktį buvo užfiksuota apie 7 500 žaibų išlydžių ir net tada elektros perdavimo sistemos darbas nebuvo sutrikdytas", - džiaugėsi L. Šebeikienė.

Grįšime į viduramžius?

NASA mokslininkai jau senokai pranešė, kad Saulė pasiekė maksimalaus spinduliavimo intensyvumo fazę. Tai gali sutrikdyti Žemės magnetinį lauką. Tokia neganda lemtų visišką civilizacijos ir jos technologijų sunaikinimą, kuris nublokštų žmoniją į viduramžius. Nustotų suktis elektros generatoriai, sudegtų elektros perdavimo linijos, nutiltų telefonai, miestuose baigtųsi vanduo. Planeta keletui metų panirtų į pirmykštį chaosą.

Teigiama, kad norint atkurti Saulės audros paralyžiuotus elektros tinklus, reikėtų pakeisti sugadintus transformatorius, tačiau naujiems pagaminti reikėtų mažiausiai vienerių metų.

JAV mokslininkų teigimu, stipri audra Saulėje per 90 sekundžių paliktų pusę šalies be elektros, dar po 90 dienų - be akmens anglies, ir esą prireiktų viso dešimtmečio tokios audros ekonominėms pasekmėms pašalinti. Nuostoliai tokios audros atveju esą siektų maždaug 1,8 trilijono dolerių - ir vien tik per pirmuosius metus.

Teisybė tai ar pasakos, įsitikinsime patys visai netrukus.

Skaitomiausi portalai

Šiuo metu skaitomiausi

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder