Žmogaus sukurti vandens stebuklai

Žmogaus sukurti vandens stebuklai

Vandens galia beribė, tai žmonija žino jau tūkstančius metų. Vanduo švarina, grūdina ir gydo. Vien žiūrėjimas į tekantį arba ramų vandenį pašalina įtampą, leidžia pailsinti protą. O jeigu tas vanduo dar ir šoka bei dainuoja - tai neapsakomas džiaugsmas akims ir sielai...

Krištolinio vandens fontanas

Netoli Insbruko, Austrija


Virš muziejaus, esančio Alpių kalnuose, stūkso milžino galva. Jo akys spindi žalia ugnimi nuo Svarovskio kristalų, o iš burnos srūva vanduo. Vakarais įjungiami prožektoriai šviečia į tėkmę ir sudaro iliuziją, kad ji krištolinė. Kristalų muziejus yra po kalva, jį sudaro septynios salės.

Fontanas "Crown"

Čikaga, JAV


Du 15 metrų stikliniai bokštai "Milenium" parke stovi vienas priešais kitą. Juos skiria drenažinė aikštelė, kurioje įrengta milijonai šviesos diodų. Ekranuose rodomi praeivių veidai. Kartkartėmis veidas atkiša lūpas ir ima purkšti vandenį ant žmonių. Tarp veidų demonstravimo vanduo tiesiog teka statinių paviršiumi. Šis fontanas be galo mėgstamas praeivių.

"Mėnulio vaivorykštė"

Seulas, Pietų Korėja


Banpo tiltas, nusidriekęs per Hano upę, purškia daugybę vandens srovių, jos apšviestos vaivorykštės spalvomis. Sudėjus abi tilto puses, tai 1140 metrų ilgio fontanas. Jis įrašytas į Gineso rekordų knygą. Vanduo imamas iš upės, jo srovė į tolį šauna net 43 metrus.

"Didžioji dovana"

Londonas, Jungtinė Karalystė


"The Big Giving" - vokiečių skulptoriaus Klauso Vėberio (Klaus Weber) instaliacija, kurią sudaro šešios žmonių skulptūros. Jas galima pamatyti pietinėje Temzės pakrantėje. Statulos stovi įvairiausiomis pozomis ir purškia vandenį iš įvairių kūno vietų.

Kraujo fontanai

Bukareštas, Rumunija


Neišsigąskite: tai truko tik vieną dieną. Visi Bukarešto centre esantys fontanai nusidažė kraujo spalva. Ši akcija buvo skirta Tarptautinei hemofilijos dienai paminėti bei atkreipti piliečių dėmesiui į kraujo ligas, su kuriomis susiduria žmonija.

Vajankuro fontanas

San Franciskas, JAV


Tai 12 metrų aukščio konstrukcija iš kvadratinių gelžbetonio vamzdžių, kurią 1971 m. suprojektavo kanadietis skulptorius Armanas Vajankuras (Armand Vaillancourt). Ji skirta judėjimui už Kvebeko nepriklausomybę atminti (Kvebekas - prancūzakalbė provincija Rytų Kanadoje). Skulptūra sulaukė daug visuomenės kritikos, ją netgi norėta pašalinti, tačiau "menas nugalėjo".

"Čiaupas"

Menorka, Ispanija


Didžiulis vandentiekio čiaupas kabo tiesiog ore netoli puikaus Santa Galdanos paplūdimio. Konstrukcijos paslaptis tokia: vandens srovė paslepia pusiau permatomą vamzdį, ant kurio "kranelis" laikosi. Panašių fontanų galite pamatyti ir kitur: Kadise (Ispanija), Ipre (Belgija), Viskonsine (JAV) ir kitose vietovėse.

"Ledų sangrūda"

Paryžius, Prancūzija


Dailininko bei skulptoriaus Šarlio Dodleno (Charles Daudelin) kūrinys. Menininkui idėją įkvėpė Kanadoje tekančios Šventojo Lauryno upės (angl. Saint Lawrence River) vaizdai žiemą. Bronzinės plytelės kyšo iš šaligatvio Sen Žermeno bulvare tarsi ledo lyčių sangrūdos.

Turtų fontanas

Singapūras


Vienas didžiausių pasaulyje Santeko fontanas praeivių akis džiugina Singapūro verslo rajone. Bronzinė žiedo formos konstrukcija, besiremianti į keturias atramines kolonas, simbolizuoja visų šalies religinių bei rasinių grupių gerovę, vienybę ir lygybę. 30 m aukščio vandens stulpas krenta ne į išorę, o į žiedo vidų: pagal fengšui, tai padeda išsaugoti turtus.

Burdž Chalifos fontanas

Dubajus, JAE


Burdž Chalifos dangoraižis yra matomas net už 95 kilometrų: tai aukščiausias pasaulio pastatas. Jį sudaro 160 aukštų, kurių 37 pirmuosiuose aukštuose įsikūrę ne tik viešbučiai, aukščiau - butai, biurai, prekybos centrai. Dangoraižis - tai komercinio rajono "Downtown Burj Dubai" pagrindinė ašis. Tame rajone veikia didžiausias pasaulyje prekybos centras "Dubai Mall", kuriame yra 1 200 parduotuvių, taip pat įrengtas ežeras bei gražiausias ir didžiausias dainuojantis fontanas, pelnytai vadinamas meno šedevru.

Karaliaus Fahdo fontanas

Džeda, Saudo Arabija


Tai aukščiausias pasaulyje vandens stebuklas. Jis matomas iš bet kurios miesto dalies. Palyginkite: Eifelio bokštas - 324 metrai, Džedos fontanas - 312 m. Vienu metu į orą pakeliama apie 18 tonų Raudonosios jūros vandens. Šį inžinierių šedevrą apšviečia 500 prožektorių.

Horacijaus Dodžo fontanas

Detroitas, JAV


Amerikiečių-japonų menininko Isamu Noguči (Isamu Noguchi) kūrinys skirtas automobilių korporacijos "Dodge" įkūrėjo Džono Dodžo (Jogn Dodge) bei jo tėvo Horacijaus Dodžo (Horace Dodge) garbei. Jis srūva Mičigano valstijoje, Detroite. Tai žiedo formos nerūdijančio plieno konstrukcija, stovinti 30 metrų aukštyje ant dviejų kojų, bei apskritas juodo granito baseinas po ja. 300 vandens purkštukų gali "atlikti" įvairius "šokius" šviečiant 300 prožektorių. Fontano atsiradimu pasirūpino H. Dodžo našlė Ana (Anna): ji vyro bei sūnaus atminimui įamžinti skyrė 1 mln. dolerių.

Didžiosios Laukinės Žąsies pagodos fontanas

Sianas, Kinija


Šis muzikinis fontanas buvo įrengtas aikštėje priešais Didžiosios Laukinės Žąsies pagodą, kuri atsirado dar VII a. Tai šventa vieta budistams. 15 000 tūkst. kv. m plote vanduo trykšta iš 1024 purkštukų. Programoje - 22 vandens šokio numeriai. Tarp vertikalių srovių galima ir pasivaikščioti.

"Bellagio"

Las Vegasas, JAV


Šviesos ir muzikos fontanas, šokantis pagal klasikines melodijas, yra įrengtas priešais "Bellagio" viešbučio fasadą. Vandenį "šokdina" per 1200 purkštukų ir apšviečia 4500 lempučių. Visas šis grožis kainavo apie 50 mln. JAV dolerių.

"Ananasas"

Čarlstonas, JAV


Apetitą žadinanti konstrukcija, panaši į ananaso vaisių, puošia "Waterfront" parką, kuris yra apdovanotas Amerikos kraštovaizdžio architektų draugijos premija.

"Mustangai"

Irvingas, JAV


Vandens purslai trykšta iš po bronzinių žirgų kanopų - atrodo, jog gyvūnai, bėgantys per vandenį, juos ir sukelia. Ristūnai simbolizuoja teksasietiškąją dvasią - laisvą ir veržlią. Tai didžiausia skulptūrinė žirgų kompozicija pasaulyje.

"Caribdė"

Sanderlendas, Jungtinė Karalystė


Charibdė (graikiškai - skandintoja) graikų mitologijoje reiškia jūrų pabaisą, kuri savo pavidalu primena baisų vandens verpetą. Toks verpetas įrengtas priešais viešbutį "Seaham Hall" Sanderlende. Kas 15 min. akrilo cilindre prasideda vandens judėjimas. Fontaną puslankiu gaubia laiptai, tad į verpetą galima pažvelgti iš viršaus.

"Burlaivis"

Valensija, Ispanija


Šį burlaivį piešia vandens srovelės ore. Panašių fontanų esama Izraelyje bei Portugalijoje.

Parengė Aras MASIULIS

Skaitomiausi portalai

Šiuo metu skaitomiausi

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder