Vyro genai stipresni

Vyro genai stipresni

Šiaurės Karolinos universiteto (JAV) mokslininkai įrodė, kad, žvelgiant iš genetikos taško, žmonės dažniausiai būna panašūs į savo tėvą, o ne į motiną.

Eksperimentą mokslininkai atliko su laboratorinėmis pelėmis. Jie išanalizavo keletą specialiai išvestų kartų gyvūnų genus ir įvertino genetinę informaciją, paveldėtą iš motinos ir tėvo, tenkančią kiekvienam DNR genui.

Paaiškėjo, jog 60 proc. atvejų tėvo genetinis paveldas panaudojamas kur kas aktyviau nei motinos.

Taigi jeigu žmogus paveldės kokios nors ligos geną iš motinos, ši liga pasireikš silpniau nei tuo atveju, jeigu būtų paveldėta iš tėvo.

Šis mokslininkų atradimas svarbus tuo, kad jis padės tirti širdies ir kraujagyslių pažeidimų, vėžio, diabeto ir kitų sunkių ligų atsiradimo priežastis bei ieškoti naujų būdų tas ligas gydyti.

Mokslininkai jau anksčiau atrado, jog kai kuriuose genuose mutacijos, susijusios su įvairimis ligomis, priklauso nuo to, iš ko tas genas buvo paveldėtas: iš tėvo ar motinos. Penki tokie genai įvardyti 2009 m. Pavyzdžiui, genas, susijęs su diabetu, saugo nuo šios ligos, jeigu jis paveldėtas iš motinos. Jeigu pavedėtas iš tėvo - rizika susirgti šia liga padidėja, rašoma leidinyje "The Daily Mail".

Šiuo metu skaitomiausi

Skaitomiausi portalai

Šiuo metu skaitomiausi

Raktažodžiai

Šiuo metu skaitomiausi

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder