Viduramžių teutonų riteriai piketu reikalaus pagarbos istorijai

Viduramžių teutonų riteriai piketu reikalaus pagarbos istorijai

Klubo „Viduramžių pasiuntiniai" riteriai, vilkintys Vokiečių (kryžiuočių) ordino šarvus ir drabužius, penktadienio vidurdienį Vilniuje piketuos prie Švietimo ir mokslo ministerijos Vilniuje, reikalaudami pagarbos ir viešumo Lietuvos viduramžių istorijai.

„Mums, riteriams, kelia nerimą tai, kad ir praėjus 602 metams po Žalgirio (Griunvaldo) mūšio, visuomenėje tebėra gajūs nedraugiškų Lietuvai istorikų paskleisti mitai, esą Lietuvos Didžiosios Kunigaikštystės kariai pabėgo iš mūšio lauko, mūšyje vilkėjo kailiais ir buvo ginkluoti vėzdais", - sako „Viduramžių pasiuntinių" vadovas Karolis Jankauskas.

Anot jo, kryžiuočių riteriai mūšyje kovėsi su pagarbos vertais priešais - LDK riteriais, kuriems vadovavo puikiai to meto Europos ir Rytų karybą išmanęs Lietuvos valdovas Vytautas.

„Bandymai nupiešti lietuvius pusiau laukiniais ir bėgliais iš mūšio lauko pirmiausia žeidžia ir menkina mūšyje narsiai galvas padėjusių garsiausių Ordino ir visos Europos riterių atminimą", - pabrėžia riteris.

Viduramžių rekonstrukcijos entuziastų nuomone, Švietimo ir mokslo ministerija bei kitos valstybės institucijos galėtų skirti dar daugiau pastangų informuojant moksleivius, studentus ir Lietuvos visuomenę apie naujausius mokslininkų tyrimus, susijusius su Žalgirio mūšiu ir kitais viduramžių Lietuvos valstybės istorijos įvykiais.

Piketas rengiamas rugsėjo paskutinėmis dienomis, paminint prieš 602 metus, 1410 metų rugsėjo pabaigoje valdovų Jogailos ir Vytauto nutrauktą kryžiuočių sostinės Marienburgo (dabar Malborkas, Lenkija) apsiaustį ir sugrįžimą į Lenkiją ir Lietuvą.

Kostiumuotam piketui prie Švietimo ir mokslo ministerijos neprašyta Vilniaus miesto valdžios leidimo, nes jo dalyvių skaičius neviršys dešimties žmonių.

Šiuo metu skaitomiausi

Skaitomiausi portalai

Šiuo metu skaitomiausi

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder