Tinginių sušis

Tinginių sušis

Paprasčiausias sušis, gaminamas kiekvieno japono virtuvėje, vadinasi "chiraši-suši". Išvertus iš japonų kalbos, tai reiškia "pabiręs" arba "tingusis".

Sušis yra japonų nacionalinis patiekalas iš ryžių ir jūros gėrybių, paskaninamas japoniniu pipirkrieniu ("vasabiu"). Ryžius būtina pagardinti actu.

Tai vieno kąsnio ritinėliai, valgomi lazdelėmis. Valgant jie nepjaustomi, kad neiširtų. Prie sušio patiekiama ir sojų padažo bei marinuoto imbiero. Šių pagardų užkandama atskirai.

Seniau sušis buvo žuvies konservavimo būdas: žalius auksinius karpius japonai išvalydavo ir laikydavo ant ryžių su actu. Po kurio laiko ryžius išmesdavo. Ilgainiui kartu su žuvimi imta valgyti ir ryžius - taip atsirado sušių įvairovė.

OSI-suši - virti ryžiai su marinuotos arba virtos žuvies gabaliukais. Mėgstamiausias variantas Osakos regione.

Populiariausi Japonijoje yra "nigeri" sušiai: virtuvės meistras suvilgo delnus sezamų aliejumi, iš lipnių šiltų ryžių susuka ritinuką, priploja, tuomet uždeda pipirkrienio, jūrų gėrybių ir imbiero.

"Nigeri" sušis yra Tokijo, arba Edo (iki 1868 m.), patiekalas. Kadaise šiame mieste (kuris išsivystė iš žvejų kaimelio), buvo pagaunama daug žuvų ir jūrų gėrybių. Edo gyventojai, be abejo, mėgo valgyti tikrai šviežias žuvis, ką tik sugautas plačiuose Ramiojo vandenyno įlankos vandenyse.

NIGERI-SUŠI ir MAKI-SUŠI yra populiariausi patiekalo variantai Japonijoje.


Ryžių prekiautojai iš Osakos - ekonominės Japonijos sostinės, sugalvojo kitą - "osi"(presuotų) - sušių variantą. "Osi-suši" - tai į formeles sudėti virti ryžiai ir ant jų sudėlioti marinuotos (arba virtos) žuvies gabaliukai.

Mūsų dienomis visoje Japonijoje patiekiamas dar vienas sušių variantas - "maki-suši", kitaip tariant, susukti ritinukai.

"Maki" ritinukai gaminami taip: ant džiovintų jūrų dumblių lakšto dedamas sluoksnis ryžių, ant jo - jūrų gėrybių arba daržovių sluoksnis. Tuomet susukama į volelį ir jis supjaustomas gabaliukais.

Tokijo "chiraši-suši"

Pasak japonų sušių meistro, knygos "Japanese Cooking: A Simple Art" ("Japonų virtuvė: paprastas menas") autoriaus Shizuo Tsuji, šiems sušiams gaminti ypatingų įgūdžių nereikia. Taip pat neprireiks ir specialių formelių. "Chiraši-suši" - tai paprasčiausias jūrų gėrybių, daržovių ir virtų ryžių derinys, pagardintais actu.

Jūrų gėrybes išdėliokite ant ryžių. Tuomet ant viršaus uždėkite smulkiai supjaustyto plono omleto ir sumaltų grybų su prieskoniais.

Jums reikės (4 porcijoms): 5 puodelių virtų ryžių, 12 džiovintų grybų ("šiitake" - liet. valgomieji danteniai), 4 didelių krevečių, 4 kalmaro gabaliukų (supjaustytų 8 mm kvadračiukais), 225 g šviežio tuno arba krabų mėsos, 16 žalių žirnių ankščių, 1 kiaušinio ir 3 kiaušinių trynių, 2 šaukštų tarkuotų pipirkrienių, gabaliukais supjaustytų marinuotų imbiero daigų. Taip pat reikės: pusės puodelio sultinio, ketvirtadalio puodelio tamsiojo sojos padažo ir tiek pat saldžiosios sakės bei 1,5 šaukšto paprastos sakės (tai alkoholinis gėrimas, gaminamas iš ryžių).

1. Išvirkite ryžius.

2. Išmirkytus grybus 15 min. virkite mišinyje iš sultinio, sojos padažo ir abiejų rūšių sakės.

2. Nuimkite puodą su apvirtais grybais nuo ugnies. Palikite juos šiame virale dar 2 valandas.

3. Skystį nuo grybų nupilkite. Grybus nusausinkite.

4. Imkite 8 geriausius grybus ir kiekvieną perjaukite per pusę. Likusius 4 grybus susmulkinkite ir sumaišykite su išvirtais ryžiais.

5. Krevetes nuplaukite ir keletą minučių pavirinkite, kad taptų tvirtos ir rožinės. Sekundei įmeskite jas į ledinį vandenį, tuomet išvalykite, bet uodegas palikite. Įpjaukite kiekvieną iš nugaros pusės, atverkite, sudėkite ant pjaustymo lentutės ir pjaudami skersai padalinkite puselėmis.

6. Išorinę (blizgiąją) kalmaro pusę įpjaukite keliais rėžiais (kas 0,5 cm). Įpjovos būtinai turi būti daromos įstrižai. Po to supjaustykite kalmarą gabaliukais (4 cm) ir įmeskite juos į verdantį vandenį (laikykite nuo 10 iki 30 sekundžių - priklausomai nuo kalmaro gabaliukų storumo). Gabaliukai turi susisukti kaip kankorėžiai. Šiuos "kankorėžius" įmerkite į šaltą vandenį, po to nusausinkite.

7. Tuno ar krabų mėsą supjaustykite (taip pat skersai) 2 cm skiltelėmis.

8. Žirnių ankštis pavirkite šiek tiek pasūdytame vandenyje, nuplaukite šaltu vandeniu ir nusausinkite.

9. Kiaušinį ir tris trynius suplakite į vieną masę, pertrinkite per sietą ir iškepkite labai ploną omletą. Kai omleto lakštas atvės, sulankstykite jį ir supjaustykite kuo plonesnėmis juostelėmis.

10. Pipirkrienius sutarkuokite. Imbiero daigus kuo ploniau supjaustykite.

KOMPONAVIMAS

1. Smulkiai supjaustytus grybus sumaišykite su šaltais ryžiais ir sudėkite šį mišinį į gražų mažą indelį. Šiek tiek prispauskite.

2. Ant baltų ryžių sudėkite plonas omleto juosteles. Ant viršaus sudėliokite likusius komponentus: perpus supjaustytus grybus, krevečių puseles, kalmarų "kankorėžius", tuno gabaliukus, žirnių ankštis.

3. Indo kampe sudėkite trintų pipirkrienių kupstelį. Šalia padėkite marinuoto imbiero gabalėlių.

Patiekalas turi būti kambario temperatūros.

NAUDINGI PATARIMAI
* Lankydamiesi sušių restorane, paprašykite ne sojos, o "murasaki" (violetinio) padažo.
* Užsisakykite "agari" arbatos, kurią išgersite po pietų.
* Marinuotus imbiero gabaliukus, paprastai vadinamus "susega", sušių restoranuose priimta vadinti "gari".
* "Pipirkrienį", arba "vasabį", japonai vadina tiesiog "sabi" arba "namida" ("ašaros" - dėl jo aitrumo).
* Jeigu užsukote į sušių restoraną turėdami nedidelę pinigų sumą, užsisakykite "nori-maki": jums atneš "ragelių", kuriuose daugiau ryžių.

Šiuo metu skaitomiausi

Skaitomiausi portalai

Šiuo metu skaitomiausi

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder