Tatuiruotės nebėra išskirtinis reiškinys

Tatuiruotės nebėra išskirtinis reiškinys

Anksčiau pamatęs tatuiruotę žmogus aiktelėdavo, gal net šiek tiek išsigąsdavo ir tuoj pat tatuiruotajam užklijuodavo etiketę - nusikaltėlis, narkomanas arba tiesiog blogas žmogus. Dabar gyvename tatuiruočių perversmo amžiuje: vyresnieji vis dar nepalaiko tatuiruočių meno, o jaunimui tatuiruotės - didžiausias mados klyksmas.

Amerikoje veikiančio apklausų centro "Pew Research Center" duomenimis, 4 iš 10 žmonių, kurie yra gimę po 1980-ųjų, turi po tatuiruotę. Tikriausiai ir Lietuvoje būtų nelengva rasti šeimą, kurios bent vienas narys neturėtų tatuiruotės.

Atspindi asmenybę ir patirtis

Tatuiruotę pasidaręs Paulius sakė, kad seniai apie tai svajojo. Infekcijos jis nebijojo, nes darėsi patikimame tatuiruočių salone, kuriame viskas labai švaru ir nuolatos dezinfekuojama. Jis sako, kad nesigaili ir nemano, kad gailėsis, jog pasidarė tatuiruotę. Vaikino teigimu, ji atspindi jo asmenybę ir jam yra labai miela. Paulius mano, kad teisti žmones už tai, kad jų kūnas nusėtas paveikslėliais, yra juokinga.

"Tatuiruotė nekeičia žmogaus vidaus, ji tiesiog papuošia, pakeičia išorę", - pabrėžė Paulius.

Nuo keturiolikos apie tatuiruotę svajojęs Edgaras mano, kad įdomu ir gera ant kūno turėti unikalų piešinį, pasakojantį kokią nors istoriją ar primenantį svarbią akimirką. Tatuiruotę Edgaras darėsi atsakingai dirbančiame salone, todėl infekcijos visiškai nebijojo. Edgaras sako, kad baisu buvo jo mamai, kuri iš pradžių nenorėjo, kad jos sūnus darytųsi tatuiruotę, tačiau po ilgų diskusijų palaikė Edgaro norą.

"Manau, kad nesigailėsiu, kad turiu tatuiruočių, darysiuosi jų daugiau", - sakė vaikinas ir pridūrė, jog tikisi, kad sulaukus garbingo amžiaus piešiniai ant kūno primins jam apie gerus laikus ir jo gyvenimo istoriją.

Edgaras sako, kad jis nesupranta tų, kurie teisia tatuiruotes, nes, jo nuomone, kūnas yra kiekvieno pasirinkimas ir žmogus turėtų būti laisvas.

Mados beveik nesikeičia

Pasak klaipėdiečio tatuiruočių meistro Danieliaus Djačkovo, dabar populiarėja "hand-poke" tatuiruočių darymo stilius. Jo esmė - tatuiruotė daroma ne mašinėle, o ranka. Ši mada ateina iš Vakarų Europos, kur tokios tatuiruotės madingos jau keletą metų.

Taip pat madingi ir kai kurie piešiniai, pavyzdžiui, populiariausiųjų sąraše yra drakonai, drugeliai, sparnai, plunksnos, žvaigždutės, kaukolės.

D. Djačkovas sako, kad jam labai keista, kai žmonės darosi tokias tatuiruotes, kurias pamato internete - tokia tatuiruotė nesuteikia unikalumo. Tačiau tokių žmonių pasitaiko retai. Dažniausiai žmonės nori, kad dailininkai jų tatuiruotei nupieštų naują, visiškai originalų eskizą.

"Kas paprastam vartotojui keista, man yra "afigena", - su šypsena žmonių tatuiruotes komentavo D. Djačkovas.

Tatuiruotės, kurių Danielius nedaro - ant delnų ir lytinių organų. Taip pat jis stengiasi atsakingai žiūrėti į jaunus žmones ir atkalbėti juos nuo tatuiruočių ant veido ar kitų rizikingesnių, spontaniškesnių tatuiruočių.

"Gera psichologinė diskusija visada padeda", - patirtį su jaunais, impulsyviais klientais apibendrino tatuiruočių meistras.

Pavojus užsikrėsti - nerealus?

Tatuiruotės esmė paprasta - mažyte adatėle suleidžiamas nedidelis kiekis dažų, kurie pakeičia odos pigmentą ir išbadytas raštas ant odos lieka visą gyvenimą. Ši adatėlė įduria labai daug kartų, taip sukeldama ir daug rizikos. Jei adatėlė bent kiek nešvari, atsiranda rizika susirgti hepatitu B, hepatitu C, ŽIV ir kitomis ligomis. Jei žmogaus oda jautresnė, tatuiruotė gali pradėti pūliuoti ir deformuotis. Tokiu atveju žmogus visą gyvenimą ant savo kūno nešiosis ne jam brangų paveiksliuką, o dėmę.

Medikų teigimu, vos 0,5-6 proc. žmonių, turinčių tatuiruotes, kentėjo nuo infekcijos. Vis dėlto ne tatuiruočių salonai dažiausiai būna kalti, o patys žmonės, mat pasidarius tatuiruotę ją reikia prižiūrėti - plauti, tepti specialiu kremu ir t. t.

D. Djačkovas pasakojo, kad tatuiruočių salone rizika užsikrėsti ligomis yra beveik nereali. Šiuo metu tatuiruočių industrija yra gerai uždirbanti ir turi galimybes naudoti tik vienkartines priemones ten, kur liečiamasi su oda. Negana to, tatuiruočių meistrai naudoja įvairius dezinfekcinius purškalus ir apsaugines plėveles. Net kėdė, ant kurios sėdi klientas, kiekvieną kartą apvyniojama nauja plėvele.

Klaipėdos universitetinės ligoninės gydytoja dermatovenerologė Jolanta Česienė sutinka, kad dabartiniai tatuiruočių salonai yra sterilūs ir ten užsikrėsti sunkiai įmanoma. Jos manymu, jei žmogus tatuiruotę darėsi gerame, oficialiai veikiančiame salone ir užsikrėtė, greičiausiai jos neprižiūrėjo.

Nors teoriškai užsikrėsti darantis tatuiruotę yra lengva, gydytojos teigimu, pas ją su tatuiruočių užkrėtimais ateina labai mažai žmonių. Ko gero, jie kreipiasi ne į dermatologus, o į chirurgus arba savo tatuiruočių meistrą.

"Vienintelis blogis jau pasidarius tatuiruotę yra tas, kad tatuiruotė gali uždengti pavojingą apgamą, kuris vėliau gali tapti melanoma. Atpažinti melanomą ant tatuiruotės yra be galo sunku, beveik neįmanoma", - sakė gydytoja J. Česienė.

Pašnekovės nuomone, tatuiruotė yra bevertis odos žalojimas. Jai labiausiai nepatinka tai, kad žmogaus oda yra subadoma ir tuo pačiu metu įleidžiamas dažas. "Tai yra dvi pagrindinės blogybės odai. Iš to kyla įvairios alerginės reakcijos, infekcijos", - sakė J. Česienė. Gydytojos manymu, yra ir daugiau būdų išsiskirti iš kitų, nebūtinai žalojant savo odą.

Keičiasi tatuiruočių norintys žmonės

D. Djačkovas atkreipė dėmesį į tai, kad vis daugiau žmonių darosi tatuiruotes ir keičiasi tatuiruočių savininkai: "Vadinamosios influencerės dabar jau tradiciškai turi bent po keletą tatuiruočių, nors jos tikrai neatitinka to seno, pikto tatuiruočių standarto."

Vis dėlto tatuiruočių meistrą labiau stebina ne mielos, elegantiškos merginos, kurios nori ilgaamžių piešinių ant kūno, bet vyresnio amžiaus žmonės ir uniformuotieji, pavyzdžiui, policininkai, kariai, kurių vis daugėja.

Karys savanoris Aurimas Mockus pasakojo, kad pirmoji jo tatuiruotė buvo jūros slibino paveikslas. Dabar šios tatuiruotės vyras gailisi, nes ji jam visiškai nieko nereiškia, taip pat ji buvo padaryta labai nekokybiškai, pas "neaiškų" meistrą, namų sąlygomis.

A. Mockus rekomenduoja nesidaryti tatuiruočių, kol žmogus tikrai nežino, ko nori. Nors jo pirmoji tatuiruotė buvo klaida, vėlesnėmis jis džiaugiasi, nes jos turi prasmę ir buvo apgalvotos.

Dabar A. Mockui jau sunku suskaičiuoti, kiek tatuiruočių jis turi. Piešinių vyras turi ant blauzdų, viena ranka tatuiruota iš dalies, ant kitos yra vadinamoji rankovė - piešiniai ant visos rankos. Visos jo tatuiruotės turi po atskirą reikšmę - dažniausiai jis įamžina svarbius gyvenimo momentus, turi ir patriotinių tatuiruočių.

Tatuiruotės ir tarnyba

A. Mockus pasakojo, kad jo tatuiruotės kariuomenėje niekada niekam netrukdė. Tatuiruotės tarp karių yra net visai dažnas reiškinys - labai populiarios patriotinės, su Lietuva ir lietuvybe susiijusios tatuiruotės. "Žinau net specialiųjų pajėgų karių, kurie išsitatuiravę visas nugaras", - sakė karys savanoris. Jo nuomone, neprotinga kelti reikalavimus karių savanorių išvaizdai, nes svarbiausia turi būti vidiniai dalykai: patriotizmas, noras padėti tėvynei.

A. Mockui teko susidurti su atveju, kai tatuiruotės sutrukdė kilti karjeros laiptais kariuomenėje - vienai karei gydytoja sveikatos pažymoje parašė, kad jos oda yra pažeista, nes ji turi daug tatuiruočių. "Jei reikėtų išvardyti labiausiai motyvuotus karius kuopoje, ji tikrai įeitų į trejetuką", - komentavo pašnekovas. Vis dėlto norint kilti karjeros laiptais kariuomenėje žmogus turi būti visiškai sveikas. Mergina bandė kalbėtis su vadovais, net bylinėtis teismuose, tačiau nieko nepešė.

Paklaustas, kaip vertina nepalankų žmonių požiūrį į tatuiruotes, A. Mockus teigė, kad tie, kuriems tatuiruotės trukdo, greičiausiai turi psichologinių ar nervinių problemų.

Diskriminaciją dėl tatuiruočių jis lygina su vegetarizmo fenomenu.

"Labai panašiai yra su žmonėmis, kurie nevalgo mėsos. Aš pastebėjau tokią tendenciją, kad jiems labai pradeda trukdyti tie, kurie mėsą valgo. Tada aš jų klausiu - gal jums smegenyse kažkokio vitamino iš mėsos trūksta? Nes žmogui, kuris valgo mėsą, tikrai netrukdo tie, kurie jos nevalgo", - vaizdžiai kalbėjo A. Mockus.

Jo nuomone, gali būti, kad kartais neapykantą tatuiruotėms sukelia tiesiog pavydas ar tai, kad patys neturi tatuiruotės.

Populiarėja laikini piešiniai

Norintieji piešinio ant kūno, tačiau dėl įvairių priežasčių nenorintys ar negalintys, kad adatėlėmis būtų badoma oda, renkasi laikinas tatuiruotes.

Pastaraisiais metais itin išpopuliarėjo chna tatuiruotės, padaromos teptuku ar kitais neintervenciniais įrankiais. Ant odos chna pasta piešiami įvairūs ornamentai, etniniai motyvai, mandalos ir kt. Išdžiūvusi pasta nukrenta, o piešinys lieka. Natūrali chna turėtų būti rausvos arba rusvos spalvos.

Pasak tokias tatuiruotes darančių žmonių, piešiniai išlieka ilgiausiai iki trijų savaičių, kol visai išblunka.

Chna tatuiruotėmis dažniausiai Indijoje puošdavosi ištekėti besiruošiančios moterys, tačiau dabar tai Vakarų šalyse išplitęs būdas pagražinti savo kūną.

LAIKINAI. Pastaraisiais metais itin išpopuliarėjo laikinosios chna tatuiruotės.

Virginijos KESMINĖS nuotr.

Šiuo metu skaitomiausi

Skaitomiausi portalai

Šiuo metu skaitomiausi

Šiuo metu skaitomiausi

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder