Tamsoje gyvenantis miestelis saulės šviesą "pasikinkė" veidrodžiais (video)

Tamsoje gyvenantis miestelis saulės šviesą "pasikinkė" veidrodžiais (video)

Pramoninis Rjukano miestelis Norvegijoje įsikūręs giliai slėnyje, kad jame būtų šviesiau ant kalvos įtaisyti trys milžiniški veidrodžiai. Jie pradėjo veikti trečiadienį.

Tam, kad žmonės geriau jaustųsi gyvendami šešėlyje, ant kalvos virs Rjukano miestelio turgaus aikštės įtaisyti trys milžiniški veidrodžiai – kiekvieno jų plotas 17 kvadratinių metrų. Veidrodžiai gaudo saulės spindulius ir nukreipia juos žemyn. Kompiuterio, įtaisyto aikštėje, programa užtikrina, kad veidrodžiai sukasi, sekdami Saulę. Jų atspindėta šviesa – beveik tokia pat kaip Saulės. Tam, kad veidrodžiai būtų visada švarūs, juos automatiškai nuplaus veikianti įranga.

„Iš pradžių idėja buvo sutikta skeptiškai, bet tik vyresnių gyventojų, jaunimui ji patiko“, – teigė menininkas, veidrodžių iniciatorius Martinas Andersenas.

M. Andersenas veidrodžių idėją vadina „sveikatos projektu“. Rjukano miestelis įsikūręs siaurame slėnyje. Žiemos čia trunka nuo rugsėjo iki kovo, 3 tūkst. miestelio gyventojų tektų nuolat gyventi šešėlyje, jeigu ne šie trys veidrodžiai.

„Saulė labai svarbi žiemą, miestelio gyventojai jos nematydavo pusę metų. Įrengtas keltuvas, kad žmonės galėtų pakilti į kalną. Dabar įgyvendinome šimto metų senumo idėją – veidrodžiu žemyn nukreipti saulės spindulius“, – pasakojo veidrodžių projektuotojas Oysteinas Haugenas.

Veidrodžiais gaudyti spindulius ir nukreipti juos į miestelį dar 1913 m. sugalvojo vietos fabriko darbuotojas, bet tuomet fabriko savininkai nutarė geriau įtaisyti keltuvą, kad saulės ištroškę gyventojai galėtų pakilti į kalną ir ten pasidžiaugti natūralia šviesa. Keltuvas tebeveikia, bet miestelio galvos tikisi, kad dabar miestelis netuštės, o geru pavyzdžiu gali pasekti ir kiti.

Šiuo metu skaitomiausi

Skaitomiausi portalai

Šiuo metu skaitomiausi

Raktažodžiai

Šiuo metu skaitomiausi

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder