Stivenas Hokingas: "Juodosios skylės ne tokios jau juodos"

Stivenas Hokingas: "Juodosios skylės ne tokios jau juodos"

"Jeigu jaučiatės taip, tarsi būtumėte patekę į juodąją skylę, nepasiduokite. Iš jos yra išėjimas", - pajuokavo vienas garsiausių Didžiosios Britanijos mokslininkų, teorinės fizikos ir kosmologijos profesorius Stivenas Hokingas (Stephen Hawking), neseniai kalbėdamas per konferenciją Stokholmo karališkajame technikos institute.

Profesorius papasakojo apie savo naujas prielaidas, susijusias su juodųjų skylių paradoksu.

Mokslininkų bendruomenėje nesiliauja diskusijos dėl informacijos apie tai, kas nutinka medžiagai, patekusiai į juodąją skylę. Pagal reliatyvumo teoriją, visa informacija apie ten patekusių objektų fizinę būklę prarandama negrįžtamai. Tačiau, pagal kvantinės mechanikos dėsnius, informacija negali išnykti.

Tai patvirtino ir Hokingas. Pagal jo hipotezę, informacija gali arba transformuotis ties juodosios skylės riba į savotišką hologramą, arba patekti į kitą visatą.

"Alternatyviosios teorijos leidžia tokią prielaidą. Tiesa, grįžti atgal į mūsų Visatą jau nepavyks, - sakė S. Hokingas. - Todėl, nepaisant to, kad man labai norėtųsi atlikti tokį kosminį skrydį, jo įgyvendinti aš nesirengiu."

Fizikas taip pat pridūrė, jog juodosios skylės ne tokios jau juodos, kaip daugelis jas piešia. "Tai ne amžini kalėjimai. Materija greičiausiai išsiveržia tiek iš juodosios skylės, tiek ir į kitas visatas", - mokslininko kalbą cituoja leidinys "The Guardian".

Juodųjų skylių tema yra apnikusi mokslininką nuo pat jo sėkmingos karjeros pradžios, nepaisant sveikatos būklės. Sulaukęs 21 metų S. Hokingas sužinojo, kad serga mirtina liga (motorinių neuronų sutrikimu), kuri nutrauks jo gyvenimą per kelerius metus, tačiau gydytojų prognozė nepasitvirtina jau daugiau nei 50 metų, nors liga nuolat progresuoja. S. Hokingui yra pašalinta trachėja, jis neturi balso, tačiau tai jam netrukdo bendrauti su pasauliu: dešinės rankos pirštais jis parenka kompiuteryje reikalingus žodžius (iš tų, kurie šviečia kompiuterio monitoriuje), iš žodžių formuojasi sakinys, tada pagal mokslininko komandą jį ištaria kompiuterio kalbos sintezatorius.

Šiuo metu skaitomiausi

Skaitomiausi portalai

Šiuo metu skaitomiausi

Šiuo metu skaitomiausi

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder