Skyrybos atsirado kartu su vestuvėmis

Skyrybos atsirado kartu su vestuvėmis

Regis, mūsų laikais daug metų kartu nugyvenę sutuoktiniai greitai taps retenybe - skyrybos jau seniai tapo kasdieniu reiškiniu. Žinoma, nutraukti nenusisekusią santuoką galima buvo visais laikais, kartais netgi gana keistais būdais.

Pabučiavo - ir išvijo

Viename Anglijos mieste egzistavo įdomus paprotys. Žmogui, kuris atėjęs į bažnyčią ir padėjęs ranką ant Biblijos prisiekdavo, kad per metus nė karto nepasigailėjo susituokęs, miesto valdžia kaip dovaną įteikdavo didžiulį kumpį. Metraštyje rašoma, kad per 530 metų atsirado vos aštuoni laimingieji, išdrįsę duoti tokią priesaiką ir pasiimti prizą.

Matyt, besąlygiškai laimingų santuokų iš tiesų reta, todėl žmonės ir sugalvojo išeitį - skyrybas. Tiesa, įvairiais laikais ir įvairiose tautose skiriamasi skirtingai.

Štai senovės romėnai galėdavo išvyti savo žmoną, jeigu ji buvo neištikima, jei padarė vyro raktų kopijas arba gėrė dar rūgstantį vyną. Beje, romėnai išrado puikų būdą patikrinti, ar žmona nepiktnaudžiavo alkoholiu - bučiuoti moterį į lūpas.

Afrikiečių gentis naragu turi tokį paprotį: metus po vestuvių jaunavedžiai dėvi kaukes, nenusiimdami jų nei dieną, nei naktį. Jei kaukių jie taip ir nenusiima, po metų santuoka laikoma nutraukta pati savaime. Kitos afrikiečių genties, gyvenančios Bižag Ošo saloje, skyrybų papročiai ne tokie sudėtingi. Čia teisę pareikalauti skyrybų turi tiktai moteris, ir ji tai padaro labai paprastai - tiesiog išmeta savo vyro daiktus iš namų.

Žmonos kaina

Viduramžiais išsiskirti nebuvo paprasta - tam reikėjo popiežiaus leidimo. Tačiau leidimas skirtis buvo išduodamas labai retai, kur kas dažniau santuoką pavykdavo tiesiog anuliuoti - pavyzdžiui, įrodžius, kad kuris nors iš sutuoktinių prieš vedybas jau buvo susižadėjęs su kitu. Kai kurios priežastys, dėl kurių santuoka būdavo tuojau pat anuliuojama, mums atrodo gana keistos: santuoką buvo galima paskelbti negaliojančia, jei vyras buvo žmonos giminaičio krikštatėvis.

Tačiau paprasti valstiečiai dažniausiai popiežiaus netrukdydavo ir skirdavosi kur kas paprasčiau. Štai Velse iki pat XVIII amžiaus išsiskirti buvo galima taip: skyrybų iniciatoriui tereikėdavo peršokti per tarpduryje pastatytą šluotą.

Vienas iš skyrybų variantų paprotinėje anglų teisėje buvo gana įdomus: vyras galėdavo paskelbti, kad parduoda žmoną - ne mažiau kaip už vieną šilingą, - ir jei kas nors ją nupirkdavo, skyrybos buvo laikomos įvykusiomis. Matyt, tokia skyrybų tvarka buvo labai patogi, nes valdžiai niekaip nesisekė jos išgyvendinti.

Skyrybos mobiliuoju telefonu

Kai kuriose musulmoniškose šalyse išsiskirti galima ir... SMS žinute. Singapūre ir Malaizijoje išsiskirti trokštantis musulmonas turi žinutę "Aš skiriuosi su tavimi" išsiųsti tris kartus, o paskui ją pakartoti šariato teisme. Panaši teisė galioja ir viename iš Jungtinių Arabų emyratų - tik čia dar reikalaujama, kad žinutės tekste nebūtų klaidų.

Tuo tarpu Javos salos valdžia sugalvojo gan įdomų būdą šaliai apželdinti: čia išleistas įsakas, kuriuo kiekvienas, norintis išsiskirti, įpareigojamas prieš tai pasodinti penkis medžius.

Katalikiškoje Italijoje skyrybos buvo įteisintos tik 1970 metais ir po ketverių metų patvirtintos visuotiniu referendumu. Tačiau skyrybų sąlygos šioje šalyje nustatytos gana griežtos: padavę prašymą dėl leidimo gyventi atskirai, tik po penkerių metų sutuoktiniai galėjo kreiptis į valdžios atstovus dėl skyrybų. Šie penkeri metai buvo skirti "apsigalvoti". Tik 1987-aisiais laikotarpis "apsigalvoti" buvo sutrumpintas iki trejų metų.

Priežastimi tapo sapnas

Kartais sutuoktiniai užsimano skirtis dėl gana keistų priežasčių... Štai vienas Kinijos gyventojas padavė skyrybų prašymą, motyvuodamas tuo, kad žmona jam neištikima. Nesvarbu, kad nei jis, nei kas nors kitas niekada nėra užklupęs jos su svetimu vyru ar aptikęs kokių kitų moters neištikimybės įrodymų. Kinui užteko to, kad jo žmonai pernelyg dažnai sapnuodavosi gyvatės. O tai, pasak vietinio sapnų aiškintojo, reiškia, kad ji arba svajoja apgauti savo vyrą, arba tai jau padarė.

 


 

Tuo tarpu viena amerikietė išsiskyrė su savo vyru todėl, kad šis nesiskuto ir nesikirpo. Tiesa, septynis mėnesius kirpykloje nesilankęs vyras iškart po skyrybų nuskuodė pas kirpėją...

Žmona - vandalė

Anglijoje vienas vyras išsiskyrė apkaltinęs savo žmoną "vandalizmo aktu". Vandalizmu jis pavadino tai, kad žmona išskalbė jo mėgstamiausius marškinėlius su autografų kolekcija.

Indėnas turėdavo teisę pakeisti žmoną: jei ši negimdydavo jam vaikų, išsiskirdavo aštuntaisiais santuokos metais, jei gimdydavo negyvus vaikus - dešimtaisiais, jei gimdydavo vien mergaites - vienuoliktaisiais. Tuo tarpu pikčiurną žmoną jis galėdavo išvaryti nedelsdamas!

Madagaskare vienas iš pripažįstamų motyvų skyryboms - ilgos komandiruotės. Italijoje - vertimas plauti indus ir dirbti kitus namų ūkio darbus. Tuo tarpu Kanadoje žmona gali išsiskirti su vyru, jei šis garsiai knarkia.

Garsenybių advokatas

Holivudą, ko gero, galima teisėtai laikyti vieta, kur įvyksta daugiausia skyrybų pasaulyje. Retai kuri muzikos ar ekrano žvaigždė apsiriboja viena, dviem ar trimis santuokomis per visą savo gyvenimą. Statistikos duomenimis, čia skyrybomis baigiasi šešios iš dešimties santuokų.

Iš tokio "šeimyninio" žvaigždžių gyvenimo duoną valgo ištisa plejada advokatų, konsultantų, šeimos psichologų, namų perstatymo specialistų...

Ko gero, žymiausias skyrybų "specialistas" Holivude - Denis Vaseris, atstovavęs tokių žvaigždžių kaip Tomas Kruzas, Stivenas Spilbergas, Klintas Istvudas, Lajonelis Ričis bei buvusioms Harisono Fordo, Maiklo Daglaso ir Nilo Daimondo žmonoms. Neretai susipykę sutuoktiniai net varžosi tarpusavyje, kuriam pavyks pasisamdyti garsųjį advokatą.

Vaseris tvirtina, kad visuomet atstovauja tam klientui, kuris kreipiasi į jį pirmas.

Pasaulinis rekordas - 29 skyrybos

 

Holivudo skyrybų "karalienės" laurai neabejotinai priklauso Elizabeth Taylor, kuri buvo ištekėjusi net aštuonis kartus. Trumpiausia jos santuoka truko aštuonis mėnesius, ilgiausia - net dešimt metų.

 

Na, o trumpiausios santuokos rekordą pasiekė Britney Spears, kuri su savo vaikystės draugu Džeisonu Aleksanderiu pragyveno 55 valandas.

Tačiau netgi visas Holivudo žvaigždes kartu sudėjus toli iki absoliutaus pasaulio vedybų ir skyrybų rekordininko - Glyno Volfo, kuris buvo vedęs net dvidešimt devynis kartus! Trumpiausia jo santuoka truko devyniolika dienų, ilgiausia - septynerius metus ir visos jos baigėsi skyrybomis. G.Volfo sūnaus liudijimu, jo tėvas buvo labai ūmaus būdo - pavyzdžiui, su viena iš žmonų išsiskyrė todėl, kad ši lovoje gliaudė saulėgrąžas.

Ir vis dėlto, nors pats Volfas ir teigė turįs devyniolika vaikų, keturiasdešimt anūkų ir devyniolika proanūkių, jis mirė vienišas slaugos namuose - nė viena iš buvusių žmonų, nė vienas palikuonis jo čia neaplankė ir nepanoro palaidoti mirusio.

Parengta pagal dienraštį "Respublika"

Šiuo metu skaitomiausi

Skaitomiausi portalai

Šiuo metu skaitomiausi

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder