Skonis, vertas "Oskaro"

Skonis, vertas "Oskaro"

Žiūrėdami filmą, kuriame rodomos gardaus maisto gaminimo ir ragavimo scenos, net ir sotūs žiūrovai pasijaučia alkani. Ar tai talentingų aktorių, ar rodomų patiekalų nuopelnas? Įsitikinkite patys: siūlome pasigaminti keletą patiekalų, kurie puikiai "atliko" savo vaidmenis filmuose, pelniusiuose "Oskaro" ar kitas nominacijas.

Džordžijos vištiena

Iš filmo "Vėjo nublokšti" Nominuotas 13 "Oskarų", laimėjo 10

Šis 1939 metų kino šedevras, kaip ir Margaret Mičel (Margaret Mitchell) knyga, pagal kurią jis buvo sukurtas, - tai odė JAV pietinės dalies kultūrai, įskaitant kulinarines tradicijas. Veiksmas vyksta Džordžijos valstijoje (daugiausia Atlantoje, Džonsbore), kai šalį drebina pilietinis karas. Alkana pagrindinė herojė Skarletė, plantacijos savininko dukra, dažnai svajoja apie maistą, prisimindama laikus, kai stalas būdavo nukrautas valgiais...

Jums reikės: 2 vištos ketvirčių, 1 l pieno, 1 kiaušinio, 3 šaukštų kukurūzų miltų, 1 aitriojo pipiro, 1 šaukštelio druskos, 1 stiklinės augalinio aliejaus.

1. Vištieną supjaustykite, pasūdykite ir pamerkite į pieną. Palikite nakčiai. Kitą dieną išvirkite (piene).

2. Lėkštėje sumaišykite miltus, pipirus ir šiek tiek druskos. Kitame nedideliame dubenyje išplakite kiaušinį. Iš pradžių vištieną apvoliokite miltuose, tada kiaušinio plakinyje ir vėl miltuose. Palikite 10-iai minučių.

3. Prikaistuvyje įkaitinkite aliejų (įpilkite gausiai) ir paskrudinkite vištieną.

Patiekite su keptomis bulvytėmis ir šviežiomis salotomis.

Aviečių kremas

Iš filmo "Džiulė ir Džiulija" Nominuotas "Oskarui"

Filmo herojė išsikelia sau tikslą per 365 dienas pagaminti 524 patiekalus pagal Džulijos Čaild (Julia Child), vienos garsiausių JAV virėjų, receptus. (Dž. Čaild 1961 m. išleido knygą, kurioje amerikiečiams pristatė prancūzų virtuvę.)

Jums reikės: 300 g aviečių, 5 kiaušinių, 0,5 stiklinės apelsinų sulčių, 0,5 stiklinės grietinėlės, 1,5 stiklinės pieno, 1 stiklinės cukraus, 2 šaukštelių kukurūzų krakmolo, 1,5 stiklinės želatinos, trupučio druskos.

1. Želatiną užpilkite sultimis ir palikite.

2. Kiaušinių trynius atskirkite nuo baltymų. Suplakite trynius, kukurūzų krakmolą ir cukrų.

3. Pieną užvirinkite ir karštą pamažu supilkite į trynių plakinį. Šią masę supilkite į puodą ir kaitinkite ant mažos ugnies, maišydami mediniu šaukštu. Kai masė sutirštės, nuimkite nuo ugnies, supilkite želatiną su sultimis ir maišykite, kol ištirps.

4. Kiaušinių baltymus suplakite su trupučiu druskos ir vienu šaukštu cukraus (taip, kad susidarytų tvirtos putos). Šį plakinį supilkite į kremo masę ir atvėsinkite (ant indo su ledo gabalėliais). Keletą kartų pamaišykite.

5. Atskirai suplakite grietinėlę ir supilkite į atvėsintą kremą.

6. Avietes sutrinkite per sietą (tik kelias uogas palikite sveikas - desertui papuošti) ir sumaišykite su kremu.

7. Sudėkite į indelius ir padėkite šaltai 3 valandoms.

Prieš patiekdami papuoškite likusiomis avietėmis.

Havajietiška žuvis

Iš filmo "Paveldėtojai" Nominuotas 4 "Oskarams, pelnė 1

Filmo veiksmas vyksta Havajuose, pagrindinis herojus - turtingas žemvaldys, senos šių kraštų gyventojų šeimos atstovas. Kulinariniu atžvilgiu salynui bene didžiausią įtaką padarė Japonija, taigi čia daug žuvų ir jūros gėrybių.

Jums reikės: 1 agurko, 125 g sašimi* klasės žuvies, 1 svogūno laiškų (susmulkintų), pusės avokado (trinto), 2 šaukštelių juodųjų sezamų sėklų, maltų raudonųjų pipirų, 2 šaukštų sojos padažo.

* Sašimi (sashimi) yra japoniškas patiekalas: tai neapdorota šviežia, aukščiausios rūšies žuvis, pagardinta prieskoniais. Nepainiokite su suši.

1. Agurką supjaustykite 1 cm storio griežinėliais, kiekvieno jų viduriuką išgremžkite šaukšteliu. Į kiaurymes pridėkite avokado košelės.

2. Žuvį supjaustykite nedideliais kubeliais ir sudėkite į dubenį su sojos padažu.

3. Agurko-avokado griežinėlius apšlakstykite sojos padažu, kuriame mirko žuvis.

4. Žuvį išimkite, sudėkite į lėkštę, apibarstykite svogūnų laiškais, sezamų sėklomis ir raudonaisiais pipirais.

Aštrūs šonkauliukai

Iš serialo "Kortų namelis" Nominuotas 9 "Emmy", 2 laimėjo; gavo "Auksinį gaublį" ir daugybę kitų prizų.


Pagrindinis amerikietiškos politinės dramos herojus, regis, teturi vieną silpnybę: tai ypatingieji kiaulienos šonkauliukai vienoje užkampio užeigėlėje. Dar derėtų pridurti, jog aktoriaus gebėjimas taip skaniai valgyti kaipmat užkrečia troškimu išsikepti šonkauliukų. Ne veltui Kevinas Speisis (Kevin Spacey) už šį vaidmenį gavo "Auksinį gaublį". Kita vertus, jei šonkauliukai išties buvo skanūs - jam net nereikėjo vaidinti.

Jums reikės: 500 g kiaulienos šonkaulių, 1 svogūno, 1 morkos, 5 cm imbiero šaknies, medaus, cukraus, sojos padažo, 1 aitriojo pipiro, lauro lapo, juodųjų pipirų žirnelių, česnakų, druskos, augalinio aliejaus.

1. Šonkaulius išvirkite su svogūnu, morka, imbieru, cukrumi, druska, pipirais, lauro lapu.

2. Mėsą išimkite, atvėsinkite ir pamirkykite marinate, paruoštame iš aitriojo pipiro, česnakų, pomidorų pastos, medaus ir sojos padažo.

3. Kepkite orkaitėje 30 min.

Abrikosų suflė

Iš serialo "Dauntono abatija" Įvertintas 6 "Emmy", dviem BAFTA ir daugybe kitų apdovanojimų. 2011 m. serialas buvo įrašytas į Gineso rekordų knygą kaip labiausiai aptarinėjamas kritikų.


Baisiausia, kas gali nutikti anglų lordo Grentemo dvaro virtuvėje, yra tai, kad iki vakarienės neiškils suflė. Daugiau ir nėra ką pridurti.

Jums reikės: 170 g abrikosų, 6 kiaušinių baltymų, 3/4 stiklinės apelsinų sulčių, 1/4 stiklinės ir dar 2 šaukštų cukraus, keleto lašelių citrinos sulčių, 1 šaukštelio vanilės ekstrakto.

1. Abrikosus nulupkite ir pavirkite apelsinų sultyse, kol ištiš.

2. Kitame inde suplakite kiaušinių baltymus, įlašinkite 5-8 lašelius citrinos sulčių, įpilkite vanilės ekstrakto, suberkite cukrų. Viską sumaišykite, masę supilkite į kepimo formeles ir padėkite šaltai 2 valandoms.

3. Formeles įdėkite į orkaitę ir kepkite suflė 15 minučių.

Lazanija

Iš filmo "Garfildas". Šis pusiau animacinis filmas kritikams nepatiko. Galbūt todėl, kad katinas Garfildas - baisus tinginys? Jis nekenčia pirmadienių ir dievina lazaniją. Amerikos kino asociacija šią juostą priskyrė prie kategorijos "žiūrėti su tėvų leidimu".


Kitas klausimas - ar Garfildas (ir ypač lazanija) patinka vaikams? Paklauskite jų pačių.

Jums reikės: 1 pakelio lazanijos lakštų, 500 g jautienos faršo, 1 skardinės pomidorų su sultimis, 3 skiltelių česnako, 1 svogūno, baziliko lapelių, parmezano sūrio; padažui: 1 l pieno, 1 šaukšto sviesto, 1 šaukšto miltų, pusės muskato riešuto.

1. Česnakus pakepinkite, į keptuvę iš skardinės supilkite pomidorus su visu skysčiu, įberkite truputį maltų pipirų ir uždengę troškinkite.

2. Kitoje keptuvėje pakepinkite svogūną, tuomet sudėkite faršą ir troškinkite, kol paruduos.

3. Faršą perdėkite į pomidorų troškinį, suberkite smulkintą baziliką, pasūdykite, pagardinkite prieskoniais ir troškinkite apie 30 min.

4. Dabar metas paruošti baltąjį padažą. Prikaistuvyje ištirpinkite sviestą ir jame pakepinkite miltus. Pamažu supilkite pieną ir maišydami kaitinkite, kol sutirštės. Suberkite pusę sutarkuoto muskatinio riešuto.

5. Į formą dėkite (sluoksniais) lazanijos lakštą, faršo, parmezano sūrį, pilkite baltojo padažo, ir vėl iš eilės. Pašaukite į 220 laipsn. karščio orkaitę 20-iai minučių.

"SKANIAUSI" FILMAI

"Babetės puota" (1987 m.)
"Vatelis" (2000 m.)
"Topinė moteris" (2000 m.)
"La troškinys" (2007 m.)
"Skrandis" (2007 m.)
"Rugpjūčio šventė" (2008 m.)
"Džiulė ir Džiulija" (2009 m.)
"Virtuvė sielai" (2009 m.)
"Skrebutis" (2010 m.)
"Kavinė De Flor" (2010 m.)
"Kelionė" (2010 m.)
"Šefas" (2012 m.)
"Jiro sapnai apie sušį" (2012 m.)
"Filmas apie meilę ir grybus" (2012 m.)
"Ateik arčiau prie lėkštės" (2012 m.)
"Meilė midijoms" (2012 m.)
"Somm" (2012 m.)
"Dėžutės pietums" (2013 m.)
"Pamišimas dėl vyno" (2013 m.)
"Skanu" (2013 m.)
"Gero apetito, Prezidente!" (2013 m.)
"Šefas ant ratų. Virtuvė Los Andžele" (2014 m.)
"Atrandant Gastoną" (2014 m.)
"Šimto žingsnių kelionė" (2014 m.)
"Kritikai gurmanai" (2014 m.)
"Steiko revoliucija" (2014 m.)
"Vakarienė kaip sapnas" (2014 m.)
"Natūralus pasipriešinimas" (2014 m.)
"Sergio Herman, velniškai tobulas" (2015 m.)
"Noma - mano ideali audra" (2015 m.)

Parengė Vaiva VAIDILAITĖ

Šiuo metu skaitomiausi

Skaitomiausi portalai

Šiuo metu skaitomiausi

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder