Skaičių įtaka žmonėms

Skaičių įtaka žmonėms

Jei kam nors pasiūlysite pasakyti bet kokį skaičių nuo 1 iki 10, daugiausiai pašnekovų pasirinks skaičių 7. Neseniai matematikas Aleksas Belosas (Alex Bellos) bandė patikrinti šį faktą surinkęs statistinius duomenis, o kartu išsiaiškinti, kodėl žmonės dažniausiai renkasi tam tikrus skaičius ir kodėl į įvairius skaičius reaguoja skirtingai.

Pirmenybė nelyginiams skaičiams

Internetinėje apklausoje, kurią surengė mokslininkas, dalyvavo daugiau kaip 44 tūkst. žmonių. Jų buvo klausiama, koks skaičius mėgstamiausias. Beveik 10 proc. respondentų tokiu įvardijo septynetą, o 7,5 proc. - trejetą. 60 proc. pirmenybę teikė nelyginiams skaičiams. "Nemėgstamiausias" pasirodė skaičius 110, jo nepaminėjo niekas. Mokslininko manymu, lengviausia yra paaiškinti septyneto populiarumą. Jis mano, kad tai yra išskirtinis vienaženklis skaičius: iš pirmųjų dešimties skaičių septynetą galima pavadinti paprasčiausiu - jo negalima padauginti, neperžengiant pirmojo dešimtuko ribų arba padalyti iš dviejų ar trijų.

Emocinės asociacijos

Taip pat A.Belosas išsiaiškino, kad skaičių pasirinkimą veikia emocinės asociacijos. Vienetą respondentai apibūdino kaip nepriklausomą, stiprų ir drąsų. Dvejetą pavadino atsargiu, išmintingu, švelniu ir maloniu. Trejetą - prašmatniu ir geros nuomonės apie save. O keturis - ramiu ir šelmišku skaičiumi.

Be to, su skaičiais siejamos tam tikros mistinės savybės, teigia tyrimo autorius. Tarkime, žmonės dažniau renkasi nelyginius skaičius, nes lyginiai jiems kelia asociacijas su mirtimi - juk ant kapo dedama lyginis gėlių skaičius. Tik kai kurie okultizmo šalininkai mėgsta skaičius 6, 66 arba 666, nes tai neva - šėtono skaičiai. Net neprietaringas žmogus vargu ar laisva valia pasirinks tokį skaičių. Skaičiaus 13 irgi vengia daugelis. Jei reikės rinktis iš 12 ir 13 arba 13 ir 14, greičiausiai žmogus pasirinks 12 arba 14, nors lyginiai skaičiai nepopuliarūs.

Trejeto ir septyneto populiarumas

Žmonių simpatiją trejetui galima paaiškinti tuo, kad religijoje ir ezoterikoje jis simbolizuoja Trejybę, tai yra fizinio ir dvasinio prado vienybę. Yra daug posakių, susijusių su trejetu, pavyzdžiui, "tris kailius nulupti" (išnaudoti), "nei du, nei trys" (nei šis, nei tas). Septyni - išminties skaičius, septynių stichijų simbolis. Senovės Graikijoje buvo vadinamas Apolono, gražiausio iš graikų dievų, skaičiumi - simbolizavo tobulumą. Kartu senovės graikai tikėjo, kad Stikso upė 7 kartus apsuka aplink pragarą. Pagal islamą, tik septintajame danguje siela gali patirti aukščiausią palaimą. O budistai turi paprotį linkėdami laimės dovanoti septynis drambliukus. Septyni - dažnas skaičius patarlėse, priežodžiuose ir mįslėse: "septynis kartus pagalvok, vieną kartą pasakyk", "septynios auklės - vaikas be nosies", "septynios tetulės vienoj lovoj guli" ir kt.

Fatališki skaičiai

Mėgstami skaičiai būna vienaženkliai ir dviženkliai, rečiau - triženkliai ir didesni. Neretai skaičiaus pasirinkimą lemia kokie nors žmogaus gyvenimo įvykiai. Tarkime, jis gimė 9 dieną, todėl jo mėgstamas skaičius - 9. Arba 17 dieną jo gyvenime buvo koks nors svarbus įvykis, ir jo mėgstamu skaičiumi tampa 17. Būna ir "fatališkų" skaičių, kurių žmogus bijo, nes jam lemia nelaimes. Pavyzdžiui, senoje Rusijos kunigaikščių Jusupovų giminėje buvo bijoma skaičiaus 26, nes pagal giminės prakeiksmą kiekvienoje Jusupovų kartoje iki 26 metų gyvens tik vienas iš vaikų, ir taip tęsis, kol jų giminė visiškai išnyks. Prakeikimas išsipildė: kad ir kiek vaikų gimdė Jusupovų giminės moterys, tik vienas iš jų sulaukdavo 26-erių. Beje, paskutinio giminės kunigaikščio Felikso Jusupovo, prisidėjusio prie Grigorijaus Rasputino nužudymo, vardo, tėvavardžio ir pavardės raidžių skaičius taip pat yra 26. Po revoliucijos Jusupovai buvo priversti emigruoti ir gyveno gana vargingai, jų giminė išnyko. Sunku pasakyti, ar čia turėjo reikšmės "lemtingas" skaičius...

Šiuo metu skaitomiausi

Skaitomiausi portalai

Šiuo metu skaitomiausi

Raktažodžiai

Šiuo metu skaitomiausi

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder