"Šalotais" liaudyje vadinami šalotiniai svogūnai, arba askaloniniai česnakai.
Šalot (angl. Shallot) rūšies svogūnai yra mažesni nei įprastieji. Priklausomai nuo veislės, jie būna balti, gelsvi arba violetiniai.
Vartojami žali ir termiškai apdoroti - tiek galvutės, tiek laiškai. Švelnaus, saldoko skonio, malonaus aromato ir negraužia akių. Turi daugiau cukraus ir mažiau vandens nei ropiniai.
Tinka prie mėsos, žuvies, daržovių patiekalų. Ypač mėgstami Prancūzijoje.
Svogūnų nauda organizmui - įvairi: saugo nuo peršalimo, žarnyno ligų, širdies negalavimų.
Laikomi šaldytuve, popieriniame pakete.
Prancūziškas padažas
1. Supjaustykite šalotinį svogūną gabaliukais ir pakepinkite keptuvėje su šaukštu sviesto. Kai suminkštės, įpilkite šaukštą acto ir įdėkite šaukštelį garstyčių.
2. Įdėkite 3 šauktus grietinės, pamaišykite, įpilkite šiek tiek pieno.
3. Pagardinkite druska, pipirais, trupučiu cukraus, dar pakaitinkite 3 minutes.
Tinka prie mėsos, žuvies, daržovių patiekalų.
Kepti "šalotai" su medumi
1. Svogūnus supjaustykite griežinėliais ir sudėkite į kepimo skardą.
2. Medų sumaišykite su šaukštu augalinio aliejaus ir supilkite ant svogūnų. Galite įdėti džiovintų vaisių ir riešutų.
3. Kepkite orkaitėje.
Tinka silkei, mišrainėms, daržovių salotoms pagardinti, kaip garnyras su mėsos ir žuvies kepsniais.
Marinuoti šalotiniai svogūnai
Jums reikės: pusės kilogramo svogūnų galvučių, 1 burokėlio, 4 gvazdikėlių, 2 lauro lapų, 5 juodųjų pipirų žirnelių, 4 čiobrelio šakelių. Marinatui: 200 ml vandens, 3 šaukštų medaus, 1 šaukšto stambios druskos, 80 ml (maždaug 5 šaukštai) acto.
1. Svogūnus ir burokėlį supjaustykite.
2. Į sterilų indą sudėkite prieskonius ir burokėlio gabaliukus.
3. Į puodą sudėkite marinato ingredientus, užvirkite, sudėkite supjaustytus svogūnus ir kelias minutes pavirkite.
4. Į stiklainį sudėkite svogūnus, užpilkite karštu marinatu, užsukite dangtelį ir palikite kambario temperatūroje. Kai atvės, dėkite į šaldytuvą ir palaikykite dar 12 valandų.
Kepta plekšnė
Jums reikės: 1 plekšnės, 3 šalotinių svogūnų ir 3 bulvių, 100 g šparagų, po 10 g rozmarinų ir čiobrelių, 70 ml alyvuogių aliejaus, 10 vyšninių pomidoriukų, 1 nedidelės cukinijos, druskos, pipirų, česnakų, kitų mėgstamų prieskonių.
1. Žuvį nuplaukite, įpjaukite keliose vietose įstrižai, įtrinkite prieskoniais ir dėkite į kepimo skardą.
2. Šalotinius svogūnus supjaustykite žiedais, vidutinio dydžio bulves - į šešias dalis ir apvirkite.
3. Pomidoriukus perpjaukite per pusę. Cukiniją, šparagus susmulkinkite norimo dydžio gabaliukais. Visas daržoves sudėkite šalia žuvies. Kepkite 200 laipsn. karštumo orkaitėje apie 20 min.
KAIP AUGINTI
Šalotiniai svogūnai į dirvą sodinami balandžio pabaigoje - gegužės pradžioje (arba vėlai rudenį - atželia balandžio pabaigoje), kas 15-20 centimetrų. Gerai auga drėgnoje, bet ne įmirkusioje dirvoje.
Laiškai pjaunami praėjus maždaug mėnesiui po pasodinimo. Nupjauti greitai atželia.
Pasodinus pavasarį, svogūnėlius reikia iškasti rugsėjo pabaigoje (kol laiškai dar žali ir tik pusiau nulinkę). Dalį laikome per žiemą, dalį galime pasodinti į lysvę.
Laiškams šalotai auginami ne tik atviroje dirvoje, bet ir konteineriuose, balkone, šiltnamiuose, virtuvėje ant palangės. Kad gautumėte antrą laiškų derlių, svogūnėlius išimkite iš žemės, perpjaukite pusiau ir pasodinkite vėl.
Rašyti komentarą