Radikalioji architektūra

Radikalioji architektūra

Šiuolaikinė modernioji architektūra suprantama toli gražu ne visiems. Jonas Mekas, garsus lietuvių kilmės avangardo menininkas, gyvenantis Niujorke, kartą yra pasakęs, jog "naujoji architektūra visur yra bloga". Dalis jos papiktina, dalis - pralinksmina, tačiau nori nenori - atkreipia dėmesį...

BIURAS. (bet kur) Šis krepšys stūkso JAV, Ohajo valstijoje. Nesunku atspėti, kad jame dirba pintų gaminių kompanijos biuro darbuotojai. Wikipedia nuotr.

Gyvenimas kamuolyje

Šie didžiuliai balti golfo kamuoliai - tai ne dekoracijos filmui apie ateivius, o gyvenamieji namai Hertogenbose - Nyderlandų mieste, esančiame 80 km į pietus nuo Amsterdamo.

NYDERLANDŲ gyventojams toks projektas nepatiko, architektas daugiau užsakymų nesulaukė. Maža to - Driso Kreikampo statiniai pateko į šlykščiausiųjų sąrašą. Scanpix nuotr.

Miestas garsus tuo, kad iš jo yra kilęs ir čia kūrė žymus Nyderlandų dailininkas Jeronimas Boschas (Hieronymus Bosch; apie 1450-1516), kurio fantasmagoriški paveikslai sulaukė dėmesio dar jam gyvam esant. Siurrealistai jį laikė vienu savo pirmtakų. Dabar Hertogenboso mieste yra Boscho meno centras.

Nyderlandų valdžia skyrė lėšų tam, kad šiame istoriniame mieste (Hertogenbosas miesto teises gavo 1185 m.) būtų pastatytas nebrangių eksperimentinių namų kvartalas. Buvo patvirtintas olandų architekto Driso Kreikampo (Dries Kreijkamp; 1937-2014) projektas "Bolwoningen", ir 1984 metais čia atsirado 50 gyvenamųjų kamuolių.

NEĮPRASTAS namo planas: centre - vonios kambarys ir mažutis miegamasis. Kad patektum į svetainę ir virtuvę, reikia užlipti į antrą aukštą. Namą galima demontuoti per vieną dieną ir perkelti į kitą vietą. Scanpix nuotr.

Namo, skirto gyventi vienam arba dviem žmonėms, schema paprasta, sudaryta iš dviejų susijusių dalių: cilindro formos pagrindo, skirto buitinėms patalpoms ir daiktams laikyti, ir atskiros triaukštės cementinės dalies, sustiprintos 5,5 m diametro stiklo pluoštu. Komponentai sujungti įvijais laiptais, vedančiais nuo žemės iki miegamojo. Namas turi 11 apskritų langų.

Kamuolio konstrukcijos sveria tik 1 250 kg, jį galima išardyti per vieną dieną ir pastatyti kitoje vietoje. Tai labai patogu šiuolaikiniam žmogui, tačiau... Nyderlandų gyventojams projektas nepatiko. Architektas daugiau užsakymų nesulaukė. Maža to - Driso Kreikampo kūriniai netgi pateko į pačių šlykščiausių statinių sąrašą, kurį sudarinėja amerikietiškas žurnalas "Travel+Leisure".

Labiausiai šiuos keistus namus pamėgo studentai ir menininkai.

Brangiai baisus parlamentas

Edinburgo miesto, kuris yra Škotijos sostinė nuo 1492 m. ir kuriame nuo 1999 m. vėl posėdžiauja šalies parlamentas, istoriniame centre, Karališkosios Mylios (Royal Mile) gatvės gale, išvysite Holirudo rūmus. Nuo 12 amžiaus pabaigos čia reziduoja Škotijos valdovai. Iki šiol čia vasaroja karalienė Elžbieta II. Netoli Holirudo rūmų - masyvus granito, plieno ir medžio konstrukcijų pastatas. Tai Naujasis Škotijos parlamentas. Jį suprojektavo Katalonijos architekas Enrikas Miraljesas (Enric Miralles; 1955-2000). 1998 metas jis laimėjo konkursą, statybos darbai prasidėjo po metų, tačiau architektas mirė nepasibaigus statyboms.

NAUJASIS Škotijos parlamentas garsėja brangiai kainavusia architektūra, kuri, kritikų nuomone, visiškai nedera su senamiesčiu, o gyventojų valia atsidūrė baisuoklių sąraše. Scanpix nuotr.

Pastatas buvo atiduotas naudoti 2004 m. Galutinė jo sąmata siekė 414 mln. svarų sterlingų. Dėl lėšų švaistymo buvo pradėtas tyrimas, tačiau jis baigėsi nerezultatyviai.

Visuomenės apklausos rezultatai parodė, kad šis itin brangiai kainavęs kontroversiškos architektūros kūrinys gyventojams nepatiko: jų valia naujasis parlamentas atsidūrė ketvirtoje vietoje dešimties šlykščiausių šalies pastatų sąraše.

Lietuviškas litas

Verslo centras "1000", pastatytas Kaune 2008 m., dėl savo unikalaus išorės dizaino buvo įregistruotas Lietuvos rekordų knygoje kaip didžiausias vitražas. Užsienio žiniasklaida jį mini tarp kitų neįprasčiausių pasaulyje statinių. Architekto Rimo Adomaičio suprojektuotą "Banknotą" cnn.com įtraukė į neįprasčiausių Europos pastatų vienuoliktuką - šalia tokių žymenybių kaip Briuselio "Atomiumas" ir Gaudžio "Casa Mila".

1924 m. dailininko Adomo Galdiko sukurta 1000 litų banknoto kupiūra 2008 m. tapo pastatu ir pateko į neįprasčiausių Europos statinių sąrašą. Wikipedia nuotr.

Taigi ir mes šioje srityje neatsiliekame, turime kuo nustebinti...

Šiuo metu skaitomiausi

Skaitomiausi portalai

Šiuo metu skaitomiausi

Raktažodžiai

Šiuo metu skaitomiausi

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder