"Porridge" angliškai reiškia košę, o "plum" - "slyvą". Senovėje košę virdavo mėsos sultinyje, o jai pagardinti įdėdavo ne tik džiovintų slyvų, bet ir medaus, riešutų ir sudžiūvusios duonos.
13 amžiaus pradžioje pavadinimas iš "plum porridge" pakito į "plum pudding" ir tapo vienu pagrindinių kalėdinio stalo patiekalų.
Džiovintos slyvos viduramžiais buvo populiarios ir prieinamos, tačiau per 16-17 amžius jas pakeitė dar populiaresnės razinos. Slyvų neliko, tačiau pyrago pavadinimas - "plum pudding" - išliko. Nuo tol žodžiu "plum" vadinamos razinos, tačiau tik šiame konkrečiame kontekste: kai kalbama apie kalėdinį pudingą. (Kitais atvejais razinos yra "raisin".)
Kita versija. Manoma, kad "plum" gali reikšti ne slyvą, o sąvoką "apskritas", turint galvoje maišą, kuris buvo naudojamas Anglijoje pudingui brandinti - kol nebuvo kepimo formų, arba patį pyragą.
Kalėdinis pudingas iki šiol gardinamas džiovintais vaisiais, sirupu, cinamonu, muskatu, gvazdikėliais, imbieru ir kitais prieskoniais. Jis brandinamas nuo kelių dienų ir savaičių iki kelių mėnesių ir net metų. Vidutinė trukmė - mėnuo. Laikant labai ilgai, nuo gedimo apsaugo nemažas alkoholio kiekis.
1928 metų recepte, kurį užrašė karališkasis virėjas, minimi tokie ingredientai: serbentai, razinos, trinti obuoliai, duonos džiūvėsiai, jautienos lajus, cukatai, miltai, cukrus, kiaušiniai, cinamonas, muskato riešutas, brendis, romas, alus.
TRADICIJA. Taip brandinamas kalėdinis pudingas.
Dar šis desertas vadinamas "flaming pudding" - liepsnojančiu, mat prieš patiekdami į stalą britai jį aplieja brendžiu ar romu ir padega. Beje, britai žodžiu "pudding" vadina bet kokį desertą (amerikiečiai šiuo atveju sako "dessert"), bet, kita vertus, patiekalas, vadinamas "pudingu", Anglijoje gali būti ir nesaldus. Prisiminkime Jorkšyro pudingą.
Pagal seną tradiciją į kalėdinio pudingo tešlą įmaišoma moneta. Kas ją ras - tą lydės sėkmė visus kitus metus. Maišant kalėdinio pudingo tešlą turi dalyvauti visa šeima ir kiekvienas susigalvoti po norą. Kita tikro angliško pudingo sąlyga - jis turi būti verdamas vandens vonelėje. Šioms tradicijoms jau 500 metų, deja, laikas daro savo darbą: dauguma šiuolaikinių britų, užuot gaminę kaip reikia, perka jau paruoštus pudingus arba pusgaminius - sausų mišinių pakelius ar maišus šaldytų Jorkšyro pudingų, kuriais užsikanda kalėdinį kalakutą...
Agliškas kalėdinis pudingas
BRITAI žodžiu "pudding" vadina bet kokį desertą (amerikiečiai šiuo atveju sako "dessert"), bet, kita vertus, patiekalas, vadinamas "pudingu", Anglijoje gali būti ir nesaldus. Prisiminkime Jorkšyro pudingą.
Jums reikės: 100 g miltų, pusės šaukštelio cinamono, 1/4 šaukštelio muskato riešuto miltelių, 225 g šviežių duonos džiūvėsėlių, 250 g jautienos lajaus, 225 g rudojo cukraus, 300 g razinų, 50 g cukatų, 50 g graikinių riešutų, 1 apelsino žievelės, 4 kiaušinių, 60 ml brendžio, pusės šaukštelio migdolų esencijos, 150 g pieno, dviejų 1,1 litro kepimo formų, kepimo popieriaus arba folijos, sviesto (sutepti).
1. Miltus sumaišykite su cinamonu ir muskato riešuto milteliais. Suberkite duonos džiūvėsius, cukrų, razinas, susmulkintus cukatus, riešutus, apelsino žievelę, sudėkite smulkintą lajų. Gerai sumaišykite.
2. Į gautą masę įmuškite kiaušinius, įpilkite brendžio, migdolų esencijos ir pieno.
3. Pudingo formas sutepkite sviestu, sudėkite tešlą, uždenkite sviestuotu kepimo popieriumi arba folija, apriškite, dėkite į puodą su vandeniu, uždenkite, virkite ant lėtos ugnies ne mažiau kaip 6 valandas. Vandeniui išvirus - vėl įpilkite.
3. Pudingą išimkite iš puodo, leiskite atvėsti, suvyniokite į foliją ir laikykite iki Kalėdų tamsioje vėsioje patalpoje, kad subręstų.
4. Prieš patiekdami į stalą, pudingą uždenkite folija ir vėl virkite vandens garuose apie 2 val.
5. Angliškas pudingas patiekiamas šaltas su šokoladu, karamele, kondensuotu pienu ir pan. Tradiciškai papuošiamas bugienio šakele.
Jorkšyro pudingas
JORKŠYRO pudingas tradiciškai valgomas su jautiena ir svogūnų padažu.
Jorkšyro pudingu vadinami nedideli keksiukai su bet kokiu įdaru - žuvies, mėsos, daržovių, sūrio ir t. t. Juos tinka valgyti su jautienos kepsniais, paukštiena, salotomis, mišrainėmis ir pan. (Jeigu norite saldžių - į tešlą dėkite cukraus, o kai iškeps - saldaus įdaro.)
Jums reikės: 4 kiaušinių, 1 stiklinės miltų, 1 stiklinės pieno, žiupsnelio druskos, 6 šaukštų sviesto.
1. Kiaušinius išplakite, suberkite miltus ir druską, supilkite pieną ir įdėkite 4 šaukštus sviesto. Gerai išmaišykite. Padėkite pusvalandžiui į šaldytuvą.
2. Likusiu sviestu ištepkite keksiukų formeles - jeigu jos silikoninės - ir sudėliokite tešlą (maždaug trečdalį formelės). Jeigu formelės metalinės, iš pradžių jas pakaitinkite, tik tada dėkite sviesto ir tešlos.
3. Formeles su tešla dėkite į karštą (220 laipsn. C) orkaitę ir kepkite 15 min., tada kaitrą išjunkite, bet keksiukus palikite dar 5 min.
Pudingas su ananasais
Jums reikės (6 porcijoms): 125 g sviesto, 4 šaukštų šviesaus medaus, 6 ananaso žiedų, 6 vyšnių arba cukatų, 125 g cukraus, 2 kiaušinių, 125 g miltų, 1 pakelio kepimo miltelių, 1 citrinos žievelės (sutarkuotos), 1 vanilės ankšties grūdelių, 5 šaukštų pieno.
1. Kepimo formą (1 l talpos) sutepkite sviestu. Ant dugno padėkite kepimo popieriaus. Supilkite medų.
2. Ananaso žiedus sudėkite į formą: vieną ant dugno, 5 - vertikaliai palei sienelę. Į kiekvieno centrą įdėkite po vyšnią.
3. Kitame inde suplakite sviestą su cukrumi (apie 5 min.), įmuškite kiaušinius, suberkite tarkuotą citrinos žievelę, vanilės grūdelius, supilkite pieną, ant viršaus suberkite miltus. Maišykite tešlą iš apačios į viršų, kol taps vientisa, ir sudėkite į formą su ananasais. Ant viršaus uždėkite dar vieną ananaso žiedą ir vyšnią, tada užklokite kepimo popieriumi, folija ir tvirtai apriškite.
4. Į gilaus puodo dugną įdėkite lėkštę, ant jos - formą su pudingu ir įpilkite vandens (iki pusės formos). Puodą sandariai uždenkite ir kaitinkite, kol vanduo užvirs. Kaitrą sumažinkite ir palikite dar 1 val. ir 45 min. (jei reikia - dar įpilkite vandens).
5. Atvėsusį pudingą perdėkite į lėkštę. Galite užpilti sirupo.
Rašyti komentarą