Pontifikas su aktoriumi aptarė klimato problemas

Pontifikas su aktoriumi aptarė klimato problemas

Holivudo aktorius Leonardas Dikaprijas (Leonardo Di'Caprio) Vatikane su Romos popiežiumi Pranciškumi praėjusį ketvirtadienį aptarė klimato problemas. Kino žvaigždė maloniai nustebino Katalikų Bažnyčios vadovą prabilęs itališkai.

Popiežius Pranciškus šiltai priėmė Romoje viešinčią kino žvaigždę, o po susitikimo įteikė encikliką apie klimato kaitą "Laudato Si", kurią išleido 2015 m.

L. Dikaprijas Italijos sostinėje šiuo metu reklamuoja filmą "Hju Glaso legenda" ("The Revenant"), kuris jau nominuotas dvylikai "Oskarų".

"Svarbiau už mane"

Šių metų Pasaulio ekonomikos forume Davose kino įžymybė buvo apdovanotas premija "Crystal" už efektyvią veiklą ekologijos srityje.

1998 metais jis įkūrė fondą, skirtą laukinei gamtai saugoti.

Aktorius negailestingai kritikuoja naftos kompanijas kaip darančias didelę žalą mūsų planetai ir teigia visomis jėgomis kovojantis su "korporacijų godumu".

L. Dikaprijus užaugo Los Andžele (JAV), katalikų šeimoje, tačiau neslepia, jog nėra tikintis.

"Mažiausiai norėčiau pavirsti tipišku riebiu Holivudo niekšu su dideliais pinigais. Aš augau skurde ir iš tiesų buvau laimingas būtent tada, - anksčiau interviu yra sakęs aktorius. - Su išoriniu pasauliu stengiuosi elgtis atsargiai. Ant mano stogo saulės baterijos. Vairuoju hibridinį automobilį, kuris išmeta 75 proc. mažiau dioksido nei įprasta mašina. Tokius automobilius nupirkau motinai, tėvui ir jo naujajai žmonai. Bet žinau, kad to nepakanka. Pavyzdžiui, aš neturiu komposto duobės."

Kino žvaigždė taip pat yra minėjęs, jog vaikystėje svajojo tapti biologu. "Aš neturiu jokių politinių siekių ir mane mirtinai gąsdina žmonės, kurie jų turi."

Šių metų "Auksinių gaublių" teikimo ceremonijoje L. Dikaprijas buvo pripažintas geriausiu už vaidmenį minėtame filme. Vasario 14 d. vyksiančioje BAFTA apdovanojimų, o vėliau - prestižinėje "Oskarų" teikimo ceremonijoje jam taip pat pranašaujama sėkmė.

Beje, apie sėkmę aktorius yra pasakęs: "Tai, mano ne sugebėjimai ir ne nuopelnai. Sėkmė yra atrasti tai, ką jauti esant svarbiau už tave patį."

"Internetas - Dievo dovana"

Savaitę prieš susitikimą su L. Dikapriju popiežius Pranciškus Vatikane priėmė kompanijos "Apple" vadovą Timą Kuką (Tim Cook). Susitikimo detalės neskelbiamos, tačiau pranešama, kad jo metu popiežius internetą pavadino "Dievo dovana", tiesa, pridūrė - jeigu juo, kaip ir visomis kitomis naujosiomis technologijomis, "naudojamasi išmintingai".

"Ne technologijos lemia bendravimo nuoširdumą, o žmogaus širdis ir mūsų gebėjimas jomis naudotis protingai", - sakė popiežius.

Popiežiaus žinia

Romos katalikų vadovas nesiliauja stebinęs pasaulį veiksmais, kurie nesiskiria nuo jo žodžių.

Prieš kelias dienas informacinės agentūros pasauliui pranešė, jog Pranciškus paskambino 22 metų įkalinimo bausmę atlikusiam vyrui.

Pietras Maso (Pietro Maso), kuriam dabar 44 metai ir kuris su žmona gyvena Milane, išėjo į laisvę 2013 m. Būdamas 19 metų jis kartu su keliais bendrais nužudė abu savo tėvus.

"Mano vardas buvo Blogis ir Neapykanta, tačiau Šventasis tėvas man parodė gailestingumą", - sakė P. Maso.

Atgailaujantis vyras parašė popiežiui laišką, kuriame prašė atleisti mirtiną nuodėmę. Pasak jo, Pranciškus jam paskambino po poros dienų.

"Mes galime ir privalome smerkti nuodėmę - smurtą, korupciją, išnaudojimą, bet negalime teisti žmonių, nes tik Dievas žino, kas yra jų širdies gilumoje. Kai kas mano, kad gailestingos visuomenės vizija yra pernelyg idealistinė ir per daug atlaidi. Tačiau pabandykime prisiminti savo pirmą bendravimo patirtį šeimoje. Tėvai mus mylėjo ir vertino nepriklausomai nuo mūsų sugebėjimų. Tėvai visada natūraliai linki gero savo vaikams, nepriklausomai nuo vaikų pasiekimų. Gailestingumas gali palengvinti gyvenimo sunkumus ir suteikti šilumos tiems, kas nieko kito nematė, o tik vien šaltą smerkimą. Mūsų komunikavimo stilius teįveikia tą logiką, pagal kurią žmonės skirstomi į teisiuosius ir nusidėjėlius", - rašoma "Popiežiaus žinioje", skirtoje Pasaulinei visuomenės komunikavimo priemonių dienai, kuri minima septintąjį Velykų sekmadienį (šiemet - gegužės 8 d.). Šiai dienai skirta "Popiežiaus žinia" skelbiama sausio 24-ąją, kai Bažnyčia mini žurnalistų globėją šv. Pranciškų Salezą.

"Viskas, ką sakome ir kaip sakome, kiekvienas žodis ir gestas, turėtų skelbti atjautą, švelnumą, Dievo gerumą visiems žmonėms", - teigia katalikų vadovas ir elgiasi pagal savo žodžius. Visas popiežiaus laiškas skelbiamas tinklalapyje lt.radiovaticana.va.

Šiuo metu skaitomiausi

Skaitomiausi portalai

Šiuo metu skaitomiausi

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder