Pirmieji filmai sukurti prieš 30000 metų

Pirmieji filmai sukurti prieš 30000 metų

Seniausių pasaulio filmų pėdsakai aptinkami urvuose Prancūzijos teritorijoje ir, manoma, jie buvo sukurti prieš 30000 metų.

Prancūzų mokslininko Marco Azema ir nepriklausomo menininko Florento Rivere išspausdintame darbe teigiama, kad akmens amžiaus žmonės naudodami nuodėgulius ant urvų sienų kurdavo animacinius piešinius, rašo yahoo.com.

„Akmens amžiaus dailininkai siekdavo savo piešiniams suteikti gyvybės. Dauguma piešinių urvuose vaizduoja judančius gyvūnus“, – tvirtina M. Azema.

Piešiniai vaizduoja gyvūnus tarsi sustingusias kažkuriame judesio taške, todėl iš pirmo žvilgsnio jie atrodo turintys kelias galvas ar daug galūnių. Tačiau, jei piešiniai tinkamai apšviečiami, susidaro vaizdas, kad gyvūnai juda.

M. Azema praleido 20 metų tyrinėdamas akmens amžiaus piešinius. Jis nagrinėjo 53 objektus dvylikoje Prancūzijos urvų.

Tyrinėtojas pasakoja ir apie taumatropą – diską, ant kurio abiejų pusių nupiešta po paveikslėlį. Naudojantis virvelėmis diskas greitai sukamas ir abiejuose pusėse buvę paveikslėliai susilieja į vieną, sukurdami judančio vaizdo iliuziją. Taumatropą 1825 metais sukūrė astronomas Johnas Hershelis.

Šiuo metu skaitomiausi

Skaitomiausi portalai

Šiuo metu skaitomiausi

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder