Pamirštos reklamos paslaptys: sveiki sugrįžę į 1980-uosius!

Pamirštos reklamos paslaptys: sveiki sugrįžę į 1980-uosius!

Sparnuotoji  pasaulį gelbėjusio Terminatoriaus frazė „I‘ll be Back“ iš 1984 metais pasirodžiusio filmo puikiai tinka, kai norime suvokti dabartinius pokyčius reklamoje, madoje, kultūroje, vartotojų vertybėse.

„Viskas gyvenime kartojasi ir tai, ką šiandien vadiname „naujienomis“ ar „stilingais atradimais“,  buvo senai sugalvota ir išbandyta. Vadinamasis  „Circle of Life“ apsisuka ir grįžta į pradinį tašką kas 40 metų, todėl nūdien aktualių idėjų reklamoje verta ieškoti atsigręžus į 1980-uosius“, - sako „Stand Up“ reklamos agentūros vadovė Inesa Budginė.

Ši įžvalga papildo ir kompanijos „Facebook“ vieną naujausių tyrimų, atveriančių reklamos specialistams poveikio jauniems vartotojams užkulisius. Remiantis prognozėmis, 2020-2030 metais dabartiniai 15-25 amžiaus žmonės taps pagrindine perkamąja jėga. Raktiniai žodžiai, efektyviai veikiantys ir paveiksiantys vadinamąją Z kartą – įvairovė, kilnios vertybės, globalaus masto gėrio idėjos ir rūpestis pasauliu.

Veidrodinis atspindys

Visa tai, kas svarbu Z kartai - jau buvo! Šių laikų vartotojų elgesyje ir vertybėse apstu pasikartojančių, 6-8 dešimtmečiais gyvavusių subkultūrų požymių.

Pavyzdžiui, 6-ajame dešimtmetyje Džekas Keruakas sugalvojo bitniko terminą. Po visą pasaulį pasklidę šios subkultūros atstovai, dievinantys juodus „golfus“ ir mėlynus džinsus,  maištavo prieš sistemą ir vadovavosi principu, kad „visuomenė užknisa“. Bitnikai – „palaužtosios kartos“, užgimusios Šaltojo karo periodu, atstovai, ieškojo gilesnės gyvenimo prasmės, smerkė siekiančius gyventi prabangiai.

7-ajame dešimtmetyje dabar vėl aktualias gamtos apsaugos, švaros aplinkoje ir mintyse, meilės ir taikos idėjas skleidė hipiai, kurių vertybes palaikė ir garsusis „Apple“ kompanijos įkūrėjas Styvas Džobsas. Beje, „Wikipedia“ sako, kad pats žodis hipis yra kildinamas iš amerikietiškos sąvokos ir nūdien tokio populiaraus žodžio „hipster“. Iškalbinga, tiesa?

Hipių priešingybė tarp įvairių subkultūrų, kurių specialistai priskaičiuoja apie penkis šimtus, - japiai. Šiuolaikinė jų „versija“ - vadinamieji „Fuddy-Duddy“: gerai išsilavinę, karjeros siekiantys, save itin mylintys ir madingus daiktus vertinantys žmonės.

Genialumas slypi paprastume      

 „Mūsų užduotis -  identifikuoti šiuolaikinio vartotojo tipus ir sugalvoti tinkamas,  jų vertybes įprasminančios reklamos formas, atsižvelgus į „gyvenimo ratą“. Įkvėpimo ieškojome 7-8-ajame dešimtmečiuose ir atradome 5 įdomias tendencijas  kartai, kurią apibrėžia ne tiek amžius, kiek vertybių skalė ir mąstymo ypatybės“, -  dalinasi informacija I. Budginė.

  1. Žmogiškumas ir šiek tiek naivumo:  tokia buvo britiška ir amerikietiška reklamos kūrėjų mokyklos formulė. Niekas neieškojo adatos, paslėptos šieno kupetoje, vartotojams patiko įsimintini herojai ir tai, ką reklamos užsakovai norėjo pasakyti jų lūpomis.
  2. Gyvumas ir natūralumas:  tada nebuvo  ir niekam nereikėjo instagraminių filtrų, įvairių nuotraukas redaguojančių programėlių. Fotografija turėjo didelę meninę vertę, dominavo reportažinės, „realius“, neva atsitiktinius momentus užfiksavusios nuotraukos.  Todėl reklama atrodė artima, suprantama ir sava.
  3. Lengvabūdiškumas: neperdėtos laimės pojūtis ir šypsenos dominavo 7-8-ojo dešimtmečio reklaminiuose plakatuose ir skrajutėse. Gražiai atrodančio, gerai nusiteikusio, pozityviomis emocijomis gyvenančio jaunimo ir žvaigždžių nuotraukos,  paprasti kompoziciniai ir spalviniai sprendimai (be „Ei, pažiūrėk į mane!“)  simetrija, šviesus fonas – tų metų populiaraus grafinio dizaino bruožai.
  4. Paprastumas: 1984 m. prasidėjo didysis pasaulio užkariavimas, inicijuotas kompanijos „Apple“. Revoliucinis sprendimas – kompiuterio „Macintosh“ išradimas, regis, turėjo būti lydimas tarpgalaktiniais reklaminiais sprendimais. Tačiau dar viena praeities išvada byloja, kad reklama  - nors ir pardavimų variklis, tačiau svarbiausia ne kaip, o ką reklamuojame. Išvada: net apie pačius fantastiškiausius dalykus galima papasakoti paprastu pavadinimu, sukūrus paprastą prekės ženklą. Nes genialumas slypi paprastume.
  5. Šauk taip, kad įsimintų: 8-ajame dešimtmetyje reklaminis šūkis turėjo ypatingą galią. Žinoma, vaizdo ir teksto derinys reklamoje padėjo ir padeda pataikyti į dešimtuką. Tačiau anuomet būtent trumpas, aiškus, gilus, įtraukiantis kelių žodžių junginys skatino vartotoją patikėti ir įsigyti reklamuojamą prekę ar paslaugą.  Vienas iš pavyzdžių – kompanija „Nike“, kurią 1987 m. pagal pardavimų apimtis aplenkė „Reebok“. Pralaimėjimas paskatino „Nike“ veikti: likus dienai iki pristatymo agentūra „Wiedn & Kennedy“ iššovė genialų šūkį: „Just Do It“.

Jeigu iki šiol nežinojote, ką reiškia nostalgija, įjunkite šį mygtuką. Kūrybingų ir įdomių skrydžių po praeities, dabarties ir ateities reklamos pasaulį!

Šiuo metu skaitomiausi

Skaitomiausi portalai

Šiuo metu skaitomiausi

Šiuo metu skaitomiausi

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder