Olimpinės žaidynės: vardai, faktai, kuriozai

Olimpinės žaidynės: vardai, faktai, kuriozai

Ar žinote, kad...

TEODOSIJUS I Didysis (347 - 395 m.) buvo Romos imperatorius, uždraudęs pagonišką kultą ir nutraukęs olimpinių žaidynių organizavimą pusantro tūkstančio metų.

PIERRE de Coubertinas atgaivino olimpines žaidynes ir nuo 1896 m. jos vyksta kas ketveri metai (išskyrus abu pasaulinius karus).

JIMAS Thorpe, amerikiečių olimpietis, 1913 m. neteko visų titulų ir medalių, kai paaiškėjo, kad jis žaidžia beisbolą... už pinigus! Mesjė Pierre de Coubertinas, Tarptautinio olimpinio komiteto įkūrėjas, buvo įsitikinęs, kad olimpinėse žaidynėse turi dalyvauti tik mėgėjai.

ERICAS Moussambanis Malonga iš Pusiaujo Gvinėjos plačiai pagarsėjo tuo, kad vasaros olimpinėse žaidynėse Sidnėjuje pasiekė prasčiausio istorijoje rezultato šimto metrų laisvu stiliumi plaukimo varžybose: 1:52.72 (palyginimui: pirmasis atplaukė per 48.30). Po varžybų Ungurys Ericas (taip jį praminė žurnalistai) pasakė: "Anksčiau man niekada neteko plaukti šimto metrų. Tai labai ilga distancija, bet aš ją vis tiek įveikiau." Reikalas tas, kad vyrukas plaukti buvo išmokęs vos prieš 8 mėnesius ir pirmąkart gyvenime matė baseiną. Į olimpiadą jis pateko dėl specialių kvotų besivystančioms šalims. Dar du "besivystantys" Erico varžovai buvo diskvalifikuoti už falšstartą.

TOMAS Longboatas, Kanados sportininkas, 1908 m. Londono olimpiadoje bėgdamas maratoną krito nuo karščio įveikęs 32 kilometrus. Tada lyderio poziciją užėmė už jo bėgęs atletas iš Pietų Afrikos Charlesas Hefferonas, bet apsivėmė likus 2 kilometrams iki finišo - išgėręs žiūrovo įteiktą taurę šampano už pergalę. Italas Dorandas Pietris pradėjo bėgti į priešingą pusę, griuvinėjo ir galų gale buvo išgabentas neštuvais.

PIRMASIS valstybės vadovas, nepasirodęs žaidynėse, vykstančiose savo šalyje, buvo JAV prezidentas Herbertas Hooveris. 1932 m. dėl ekonominės krizės nė vienas miestas nepareiškė noro rengti olimpinių žaidynių ir daugelio šalių delegacijos neturėjo lėšų atvykti.

1932 metų olimpinėse žaidynėse bėgimo su kliūtimis varžybų teisėjas susipainiojo ir sportininkams teko nubėgti vienu ratu daugiau nei priklausė.

JOSY Barthelio, vienintelio aukso medalininko iš Liuksemburgo, pergalė 1500 metrų bėgimo rungtyje 1952 metų olimpinėse žaidynėse Helsinkyje, Suomijoje, buvo tokia netikėta, kad muzikantai neturėjo šalies himno natų. Nugalėtojas stovėjo ant pakylos ir verkdamas klausėsi siaubingų improvizacijų.

VIENINTELIS atvejis žaidynių istorijoje: 1976 m. Kanadoje, Monrealyje, vykusioje olimpiadoje kanadiečiai nelaimėjo nė vieno aukso medalio.

DIMITRIOSAS Loundrasas, graikų gimnastas, buvo jauniausias olimpinių žaidynių dalyvis: 1896 metų olimpiadoje jis dalyvavo, kai jam buvo vos 11 metų. Nors laimėjo bronzos medalį, vėliau iškeitė sportą į jūreivystę. Ištarnavo iki pat admirolo, kovojo abiejose pasauliniuose karuose, mirė būdamas 84-erių metų.

SENOVĖS Graikijoje sportininkų užtrunkamo laiko išvis nematuodavo (saulės ir smėlio laikrodžiai tam nelabai tiko). Šuolių ilgumo ir atstumo, kurį nuskriedavo diskas, - taip pat. Ir ne todėl, kad nebuvo kuo. Tiesiog kriterijai buvo kitokie: kuris greičiau, toliau, stipriau...

Ar žinote, kad
Pierre de Coubertino iniciatyva daugiau nei 30 metų olimpiniai medaliai buvo teikiami rašytojams, muzikantams, dailininkams, skulptoriams, architektams - svarbu, kad savo kūryboje jie gvildentų sporto temą. Beje, šie irgi turėjo būti mėgėjai.

Londonas - 2012: staigmenos ir nukrypimai

Nukrypimas į kairę

Pirmasis kuriozas Londone olimpiadoje įvyko dar prieš oficialų atidarymą. Moterų futbolo rungtynių tarp Šiaurės Korėjos ir Kolumbijos rinktinių organizatoriai pasiklydo tarp dviejų pušų - supainiojo Šiaurės ir Pietų Korėjos vėliavas. Didžiajame ekrane sportininkių atvaizdas buvo parodytas ne tos Korėjos vėliavos fone... Pasipiktinusios kitos Korėjos atstovės demonstratyviai paliko aikštę. Po valandos moteris vis dėlto pavyko įkalbėti grįžti. Rungtynes laimėjo "nukentėjusioji pusė" rezultatu 2:0.

Indų nepažįstamoji

Per paradą žaidynių atidarymo metu prie Indijos rinktinės prisijungė nepažįstama moteris. Ji šypsojosi, sveikino tribūnas ir nekreipė jokio dėmesio į sumišusių sportininkų žvilgsnius. Vėliau paaiškėjo, jog nepažįstamoji - savanorė, kuri tokiu būdu, matyt, nutarė sau atsidėkoti už pagalbą ruošiant šį renginį.

Išbandymai musulmonėms

Pirmąkart žaidynių istorijoje musulmonų šalys Brunėjus, Kataras ir Saudo Arabija išleido rungtyniauti moteris. Tačiau Saudo Arabijos dziudo meistrės tėvas, kuris atlydėjo dukrą į Londoną, pareiškė neleisiąs per rungtynes jai nusiimti hidžabo. Šį reikalavimą aptaręs Olimpinis komitetas pareiškė, jog neleis laužyti taisyklių.

Dar vienu iššūkiu musulmonams tapo ir tai, kad varžybos pirmą kartą per 32 metus sutampa su Ramadano mėnesiu, per kurį tikintieji nieko nevalgo ir negeria nuo aušros iki saulėlydžio. Pasak "The New York Times", Londono olimpiniame kaimelyje kavinės dirba visą parą, todėl pasninkaujantys musulmonai gali pavalgyti ir atsigerti prieš saulėtekį ir po saulėlydžio.

 

Britų "The Independent" taip pat rašoma, kad Egipto, Jungtinių Arabų Emyratų (JAE), Alžyro, Maroko, Malaizijos ir Saudo Arabijos islamo teisės žinovai prieš žaidynes patvirtino, kad į Londoną atvykę sportininkai "šiuo metu keliauja", todėl gali atidėti pasninką, kol sugrįš namo.

Raganų medžioklė?

Be pagarsėjusio lietuvio arešto už per rungtynes skleistus "beždžionių garsus" bei "nacistinį saliutą", būta ir kitų "rasistinių" incidentų. Šios savaitės pradžioje Vokietijos irkluotojų komandos atstovė Nadja Drygalla buvo priversta pasišalinti iš komandos, nes spaudoje pasirodė žinia, esą ji myli nacį.

 

Vokietijos olimpinio komiteto vadovas Michaelas Vesperis pareiškė, jog N. Drygalla "išvyksta iš Londono, kad jos meilės reikalai netaptų našta olimpinei komandai."

 

Prieš pat olimpiadą graikų trišuolininkę Paraskevi Papahristou pašalino iš nacionalinės komandos už pajuokavimą "Twitteryje": mergina parašė, kad "Graikijoje tiek daug migrantų iš Afrikos, kad Vakarų Nilo uodai gali valgyti naminį maistą."

 

Iš olimpiados išvarytas ir šveicarų futbolininkas Michelis Morganella, kuris po pralaimėjimo Pietų Korėjai irgi "Twitteryje" korėjiečius pavadino protiškai atsilikusiais.

Dingę raktai

Praėjus trims dienoms po atidarymo ceremonijos britų policininkai pasigedo elektroninių Wembley stadiono raktų nuo patalpų, esančių prie tribūnų, durų. Dublikatų gamyba kainavo 40 tūkstančių svarų nenumatytų išlaidų.

Protesto akcija

 

Tikrą sėdimąjį streiką paskelbė Pietų Korėjos fechtuotoja Shin A Lam, kai turnyro teisėjai, pratęsę kovos laiką, "padėjo" jos varžovei vokietei Brittai Heidemann spėti atlikti lemiamą dūrį. Kadangi rezultatas negali būti užfiksuotas, kol kas nors iš sportininkų yra takelyje, Shin A Lam siekė liko "nusikaltimo vietoje" ir taip siekė "bylos peržiūrėjimo". Tačiau ne visos protesto akcijos padeda pasiekti rezultato...

Tyčia

Įtarus tyčiniu pralaimėjimu buvo diskvalifikuotos iškart 8 badmintono turnyro dalyvės iš Kinijos, Indonezijos ir Pietų Korėjos. Pasaulinės badmintono federacijos nuomone, sportininkės nedėjo "būtinų pastangų" siekdamos patekti į kitą ratą su silpnu varžovu.Tokios pat nuomonės buvo ir žiūrovai - tribūnos nušvilpė tyčia prastai žaidžiančias merginas.

Pasmaugta daina

 

Už klaidą olimpiados šeimininkus pasmerkė Vengrijos olimpinis komitetas. Pretenzijos esmė ta, kad fechtuotojo Arono Szilagyi garbei vengrų himnas buvo atliktas neteisingai. Kad melodija skamba ne taip, kaip reikia, iškalbingai bylojo sportininko veidas. Szilagyi bandė dainuoti, tačiau niekaip negalėjo pataikyti į neįprastai gyvą tempą. Keista: netradicinė himno versija, kurią atliko Londono simfoninis orkestras, buvo įrašyta dar prieš metus. Gal organizatoriai nesitikėjo, jog prireiks..?

Vietų yra, bilietų - ne

Galvos skausmu Olimpinių žaidynių rengėjams tapo tūkstančiai tuščių vietų per rungtynes. Įdomiausia tai, kai visi bilietai - parduoti! Matyt, Londone padirbėjo spekuliantai, iš anksto supirkę daug bilietų. Kad bent kiek  pridengtų žiojėjančią tuštumą, organizatoriai paskelbė laisvą įėjimą anglų studentams ir kariams.



Šiuo metu skaitomiausi

Skaitomiausi portalai

Šiuo metu skaitomiausi

Šiuo metu skaitomiausi

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder