Olimpiados pradžią skelbsiantis Didysis Benas skambės tris minutes

Olimpiados pradžią skelbsiantis Didysis Benas skambės tris minutes

Žymusis Didysis Benas, bokšte prie Londono parlamento kabantis varpas, penktadienį be perstojo skambės tris minutes, taip skelbdamas olimpinių žaidynių pradžią.

Didžiulis varpas nuo 7.12 iki 7.15 val. Grinvičo laiku (10.12–10.15 val. Lietuvos laiku) suskambės daugiau kaip 40 kartų. Šią akciją sumanė britų menininkas Martinas Creedas, o prie jos savo skambesiu prisijungs ir kiti varpai visoje šalyje.

Manoma, kad tai pirmas kartas nuo 1952 metų vasario 15 dienos, kai Didysis Benas skambės neįprasta tvarka. Tuomet, laidojant karalių George'ą VI, karalienės Elizabeth II tėvą, varpas suskambėjo 56 kartus.

Masiniu skambinimu varpais bus siekiama ir pasaulio rekordo. Prie jo gali prisidėti ir dviračių bei durų skambučiai.

„Tai ženklas, kokia ypatinga ši vasara, kai vienas žymiausių pasaulio varpų skambins neįprastu režimu“, – teigė žemesniųjų parlamento rūmų pirmininkas Johnas Bercow.

Šis renginys – kultūros festivalio, vyksiančio Olimpiados metu, dalis.

Kartu su Didžiuoju Benu gaus ir Velsui, Šiaurės Airijai ir Škotijai, kurios kartu su Anglija sudaro Didžiąją Britaniją, skirti varpai.

Norą prisidėti prie akcijos jau pareiškė tūkstančiai žmonių ir organizacijų, tarp kurių – Karališkosios jūrų pajėgos, Karališkosios oro pajėgos ir Britanijos kariuomenė.

Didžiuoju Benu vadinamas didžiulis varpas, kabantis 96 metrų aukščio parlamento laikrodžio bokšte, tačiau šiuo vardu dažnai vadinamas ir pats bokštas.

Birželį šalies parlamentas balsavo už tai, kad jis būtų pavadintas Elizabeth bokštu, minint deimantinį karalienės jubiliejų.

Varpas paprastai savo dūžiais skelbia valandas, o mažesnieji varpai skambina valandos vidurį.

 

Šiuo metu skaitomiausi

Skaitomiausi portalai

Šiuo metu skaitomiausi

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder