Obuolių sezonas

Obuolių sezonas

Pasaulyje yra žinoma daugiau nei tūkstantis obuolių rūšių - skirtingų spalvų, tekstūrų bei skonio. Jų derliaus sezonas prasideda vėlyvą rugpjūtį - ankstyvą rugsėjį ir baigiasi lapkritį. Be abejo, naudingiausi obuoliai yra tie, kurie sunoko jūsų sode. Jei savo derliumi pasidžiaugti negalite, parduotuvėje rinkitės tokius, kurie yra sunkesni nei atrodo ir yra kieti švelniai spustelėjus. Tokie skaniausi.

Verta žinoti

Ar obuolys sunokęs, galite spręsti iš jo aromato: kuo kvapnesnis, tuo jame daugiau sveikatai naudingų medžiagų.

Kiekviename vaisiuje yra vandens, fruktozės, gliukozės, rūgščių, raugų, eterinių aliejų, flavonoidų, vitaminų, mineralų, antioksidantų...

Žalios spalvos obuoliai turi daugiau vitamino C ir mažiau cukraus. Spalvoti - daugiau pektino ir antioksidantų.

Obuolių sėklose gausu jodo.

Obuoliuose esantis kalis ir kitos mineralinės medžiagos gerina širdies darbą.

Obuoliai stimuliuoja virškinimą ir žarnyno veiklą.

Laukiniai obuoliai naudingų medžiagų turi daugiausiai.

Obelų lapų arbata lengvina kosulį, gydo užkimusią gerklę.

Obuolius galima dėti į šaldytuvo daržovių stalčių - čia temperatūra specialiai sureguliuota daržovėms bei vaisiams laikyti. Geriausia nuskintus ar nupirktus obuolius suvartoti per tris savaites. Jei sulaukėte didelio derliaus, virkite obuolienę.

Klasikinė obuolienė

* Obuolienei virti imkite skirtingų rūšių obuolius.

* Jos galite išvis nesaldinti. Jei norite saldžios - įmaišykite tris šaukštus rudojo cukraus.

* Šiuo sveikuolišku padažu pagardinkite orkaitėje keptą kiaulieną arba bulvinius blynus.

Jums reikės: 2 kg obuolių, 2 citrinų sulčių (šviežiai spaustų), 3 šaukštų rudojo cukraus (nebūtinai).

1. Obuolius nulupkite, išpjaukite šerdis ir supjaustykite į plonytes skilteles.

2. Imkite didelį puodą, į jį įpilkite pusantro puodelio vandens, citrinų sultis ir suberkite obuolius. Užvirkite. Tuomet sumažinkite ugnį ir virinkite apie 30 min. - kol obuoliai suminkštės ir pradės lūžinėti.

3. Sutrinkite obuolius grūstuvu ar elektriniu trintuvu. Obuoliai turėtų pavirsti į košę, bet stenkitės nepertrinti - košėje turėtų matytis maži obuolių gabaliukai. Jei norite saldžios obuolienės, įberkite rudojo cukraus.

4. Leiskite atvėsti. Sudėkite į stiklainius ar plastikinius konteinerius.

Šaldytuve laikykite penkias dienas arba užšaldykite dviem mėnesiams.

Karamelizuoti obuoliai

Jums reikės: 9 panašaus dydžio obuolių, 1,5 puodelio cukraus, po pusę puodelio medaus ir tirštos grietinėlės, 3/4 puodelio anakardžių riešutų, jūros druskos, 50 g baltojo šokolado.

1. Iš obuolių išraukite (arba nupjaukite) kotelius ir į jų vietą įkiškite po vieną apie 12 cm ilgumo pagaliuką. Galite naudoti ir medžių šakeles - svarbu, kad būtų tvirtos ir švarios.

2. Susmulkinkite anakardžių riešutus ir atidėkite į šalį.

3. Vidutinio dydžio keptuvėje sumaišykite cukrų ir medų. Uždenkite dangčiu ir kaitinkite ant vidutinės ugnies, kol cukrus ištirps. Atidenkite ir leiskite toliau kaisti kartais pamaišydami, kol mikstūra pasidarys tamsiai auksinė (apie 10 minučių).

4. Lėtai įpilkite grietinėlę. Nuimkite nuo ugnies ir gerai sumaišykite. Perpilkite pagamintą karamelę į metalinį dubenėlį ar nedidelį puodą. Palikite stovėti 3 minutes, kol karamelė sutirštės. Patikrinkite įmerkdami vieną obuolį: jei didžioji dalis karamelės nubėga nuo obuolio, leiskite jai dar pastovėti keletą minučių.

5. Merkite tris obuolius (kiekvieną atskirai) į karamelę, kad pasidengtų 3/4 obuolio. Leiskite karamelės pertekliui nubėgti į dubenėlį ir nuvalykite obuolio apačią į dubenėlio kraštą. Jei karamelė dubenėlyje pradės kietėti, metalinį dubenį su karamele įdėkite į puodą su karštu vandeniu.

6. Padengę obuolį karamele, iš karto merkite jį į riešutus - spustelėkite riešutus į karamelę su pirštais, jei jie nesilaiko. Riešutais padengtą obuolį padėkite ant kepimo popieriumi padengtos kepimo skardos.

7. Paimkite dar tris obuolius. Merkite į karamelę, tačiau šį kartą kiekvieną jų švelniai apibarstykite truputėliu druskos. Padėkite obuolius ant kepimo skardos.

8. Likusius tris obuolius tiesiog įmerkite į karamelę ir padėkite ant kepimo skardos.

9. Leiskite visiems obuoliams pastovėti ant skardos apie 30 minučių.

10. Paimkite karščio nebijantį dubenėlį, sudėkite į jį gabaliukais supjaustytą baltą šokoladą ir įdėkite į puodą su beveik verdančiu vandeniu (vanduo turėtų dengti daugiau nei pusę dubenėlio su šokoladu). Virinkite ant vidutinės ugnies. Maišykite šokoladą, kol šis visiškai ištirps.

Paimkite paprastą plastikinį maišelį, supilkite į jį šokoladą ir maišelio kampe prakirpkite mažą skylutę. Švelniai spausdami plastikinį maišelį, šokoladu horizontaliai apšlakstykite tuos obuolius, kurie padengti tik karamele. Padėkite atgal ant skardos ir palikite stovėti dar 30 minučių.

Ledai su obuoliais ir karamele

Jums reikės: 3 žalių obuolių, 1,5 šaukšto šviežių citrinų sulčių, 6 šaukštų nesūdyto sviesto, 2,5 puodelio cukraus, žiupsnelio druskos, 1,5 puodelio tirštos grietinėlės, vanilinių ledų, granolos (dribsniai, pakepinti su medumi) su riešutais.

1. Obuolius nulupkite, šerdis išpjaukite ir kiekvieną supjaustykite į 12 skiltelių.

2. Ant obuolių supilkite citrinų sultis ir gerai pakratykite. Atidėkite į šalį.

3. Sviestą ištirpinkite keptuvėje virš vidutinio intensyvumo ugnies, suberkite cukrų ir kaitinkite, kol jis ištirps - apie 15 minučių.

4. Suberkite obuolius į keptuvę ir įberkite žiupsnelį druskos. Sumažinkite ugnį ir kaitinkite apie 10 minučių, kartais pamaišydami, kol obuoliai suminkštės. Įpilkite pusę puodelio grietinėlės. Sumaišykite. Perpilkite visą mišinį į dubenį.

5. Į atskirą puodą įpilkite šalto vandens ir įdėkite ledukų. Įdėkite dubenį su mišiniu į puodą su lediniu vandeniu. Palikite stovėti 20 minučių, kartais pamaišykite. Atvėsusį mišinį sunaudokite iš karto arba per naktį palaikykite šaldytuve.

6. Išplakite likusią grietinėlę. Paimkite ledų dubenėlį, į jį įdėkite dvi karamelizuotų obuolių skilteles, kaušelį ledų, dar dvi obuolių skilteles ir granolos su riešutais. Kartokite procesą tol, kol ledų dubenėlis bus pilnas. Ant viršaus uždėkite plaktos grietinėlės.

Skaitomiausi portalai

Šiuo metu skaitomiausi

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder