Nustatome ribas santykiuose su artimaisiais: 6 žingsniai

Nustatome ribas santykiuose su artimaisiais: 6 žingsniai

Kad ir kokie būtų santykiai su artimaisiais, visiems mums reikalingos asmeninės ribos. Be jų prarastume save, savo asmenybę, pasitikėjimą savo jėgomis. Nustatyti asmenines ribas yra būtina, kad galėtume pagerinti savivertę ir net sustiprintume santykius.

Mes tikimės, kad kiti gerbs mūsų asmenines ribas ir pykstame, kai jos būna pažeidžiamos. Tačiau kartais būna būtina aiškiai nusakyti, kur eina ta nematoma linija. Geriausia nurodyti savo ribas švelniai, be pykčio, taktiškai, tačiau gana aiškiai, pataria Diana Barf.

6 žingsniai, kuriuos reikia žengti norint nustatyti sveikas ribas santykiuose

1. Nustatykite, ko jūs norite

Kol patys to nesuprasite, negalėsite paaiškinti kitam, ko jūs iš jo tikitės. Nenorite, kad mama skambintų į darbą? O gal norite, kad ji tai darytų rečiau? Gal galima susitarti su ja dėl skambučių laiko, pavyzdžiui, per pietų pertrauką? Išsiaiškinkite tai dėl savęs.

 

2. Kalbėkitės

Taigi, jūs jau išsiaiškinote su savimi, ko norite. Dabar reikia tai paaiškinti kitam – korektiškai, švelniai, pagarbiai, tačiau konkrečiai ir aiškiai. Jeigu motina vėl paskambins ne tinkamu laiku, pasakykite jai: „Aš juk prašiau...“ Toliau atsisveikinkite ir užbaikite pokalbį.

3. Žiūrėkite į pasaulį objektyviai

Nesitikėkite, kad kitų elgesys pasikeis iškart, kai tik jūs paprašysite. Tačiau galėsite be kaltės jausmo pasakyti mamai, kad esate užsiėmę.

4. Būkite nuoseklūs

Dažnai mes pavargstame ir bijome priminti apie savo ribas, nes tai nėra lengva. Tenka kiekvieną kartą bartis ir jaustis kaltam. Jeigu mes kalbėsite tai vieną, tai kitą, tada tik supainiosime žmogų. Reikia nuosekliai ginti savo ribas.

5. Gerbkite kitą

Kalbėdami apie ribas pirmiausia kalbame apie pagarbą sau ir kitam. Jeigu kitas negerbia jūsų, reikia rimtai pasikalbėti apie tai, ką jūs jaučiate, paaiškinti jam be pykčio ir riksmų, paklausti , kodėl jis taip elgiasi. Galbūt ir jūs pažeidžiate jo ribas?

6. Prisiimkite atsakomybę

Galite įžeisti kitą žmogų, jei tiesiai pasakysite, kas jums jo elgesyje nepatinka. Nuspręskite, aks jums geriau – iškęsti jo nuoskaudą, pyktį ir apginti savo ribas, ar kentėti toliau, apsimetinėjant, kad viskas taip ir turi būti.

Kai priimsite sprendimą, prisiminkite, kad jūs atsakote tik už save. Jeigu esate tikri, kad nieko neįskaudinote, buvote taktiški, geri ir pagarbūs, tada drąsiai atmeskite visas abejones. Neverta kentėti netoleruotino elgesio tik todėl, kad bijote kažką įžeisti ar supykdyti. Jūs už jo jausmus neatsakote.

Ribų nustatymas dar nereiškia, kad norite atstumti artimą žmogų ar bandyti kontroliuoti jį. Aiškiai pareikšdami apie tai, ko norime ar nenorime, mes giname savo asmeninę erdvę, mūsų įsitikinimus, pasaulėžiūrą ir savigarbą.

Keisčiausia, kad mes ne tik pageriname savo gyvenimą, kai aiškiai nustatome kitiems savo leistinas ribas, bet ir sustipriname santykius su kolegomis, draugais, artimaisiais. Nėra nieko blogiau, kaip jausti, kad darome kažką negerai, bet nesuprasti, ką būtent.

Šaltinis: „Psychologies“

Šiuo metu skaitomiausi

Skaitomiausi portalai

Šiuo metu skaitomiausi

Raktažodžiai

Šiuo metu skaitomiausi

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder