Neva ateivių pasiųsta žinutė sulauks žmonijos atsakymo

Neva ateivių pasiųsta žinutė sulauks žmonijos atsakymo

Jei norite ką nors pasakyti ateiviams, dabar turite tokią galimybę. „Oho!“ signalas, paslaptinga radijo transliacija, aptikta 1977 metais, kurią esą galėjo pasiųsti ateiviai, galiausiai sulauks žmonijos atsako. Visi, norintieji prisidėti, tą galės padaryti naudodami mikrotinklaraštį „Twitter“, rašo lifeslittlemysteries.com.

Visos žinutės, sukurtos šeštadienį, birželio 30 dieną, nuo 3 val. iki 10 val. ryto, ir pažymėtos raktažodžiu „#ChasingUFOs“ (liet. NSO vaikymasis), bus sudėtos į vieną žinutę, teigia akciją rengiantis „National Geographic“ televizijos kanalas.

Tuomet rugpjūčio 15 dieną, praėjus 35 metams po to, kai „Oho!“ signalas buvo aptiktas, žmonijos žinutė bus pasiųsta į kosmosą ta kryptimi, iš kurios paslaptingasis signalas atkeliavo.

„Kartu su Arecibo observatorija ieškome geriausio būdo transliacijai užkoduoti. Ankstesnės transliacijos dėmesį sutelkė į paprastumą, o ši labiau remsis sudėtingos, bet pastebimos struktūros kūrimu, kuri, kaip tikimės, išsiskirs iš kitų atsitiktinių, natūralių garsų“, – teigė Kristin Montalbano, „National Geographic“ kanalo atstovė.

„Daugiau nei tikėtina, kad naudosime binarinius kodus – vienetų ir nulių seką“, – pridūrė ji.

„Oho!“ signalas – vienintelis pyptelėjimas gaunamuose duomenyse, kuris išsiskyrė iš kitų garsų per keturis dešimtmečius, kuomet astronomai naršo dangų ieškodami gyvybės ženklų. Šios pastangos vadinamos nežemiškojo intelekto paieškomis arba SETI (angl. Search for Extra-Terrestrial Intelligence). Stiprią 72 sekundžių trukmės transliaciją, sklindančią iš Šaulio žvaigždyno pusės, užfiksavo „Didžiosios ausies“ radijo observatorija Ohajo valstijos universitete. Savo maksimume ši transliacija buvo 30 kartų stipresnė nei aplinkos spinduliuotė, sklindanti iš kosmoso. Kompiuterio spausdinamus duomenis pamatęs astronomas savanorius Jerry Ehmanas suriko „Oho!“, taip signalui suteikdamas vardą.

Niekas nežino, ar iš pažiūros dirbtinį signalą Žemės link nukreipė ateiviai, o nepaisant didelių pastangų, mokslininkams taip ir nepavyko aptikti pakartotinės transliacijos iš tos pačios dangaus vietos. Praėjus 35 metams, „Oho!“ signalas vis dar lieka paslaptimi.

Tikimasi, kad ateivių mokslininkams, jei jie iš tiesų egzistuoja, labiau pasiseks šifruojant žmonijos atsakymą.

„Atpažinę struktūrą, mokslininkai teoriškai turėtų bandyti iššifruoti signalą ir suprasti mūsų kalbą. Iš tiesų, tai didelis darbas, tačiau neabejotina, kad nežemiškos kilmės signalas iš kitos planetos jiems bus svarbus įvykis, laikantis nuostatos, kad jie apie mus nežino iš ankstesnių apsilankymų. Ar neseka mūsų „Twitter“, – kalbėjo K. Montalbano.

O jei „Oho!“ signalą iš tiesų pasiuntė ateiviai, tai greičiausiai labai pažengusi civilizacija. Anot mokslininkų, signalui pasiųsti reikėjo 2,2 gigavatų siųstuvo, daug galingesnio bei bet kuris, egzistuojantis žemėje.

Šiuo metu skaitomiausi

Skaitomiausi portalai

Šiuo metu skaitomiausi

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder