Be abejo: Kalėdos be silkės ir anties - ne Kalėdos. Retas kuris iš mūsų nepadėsime ant stalo šių tradicinių valgių ir tikrai nekeisime jų krokodiliena ar dumbliais, tačiau šį tą paįvairinti senuose receptuose taip pat neatsisakysime...
Antis su portveinu ir figomis
Jums reikės (6 porcijoms): 6 anties krūtinėlių be kaulo (po 220 g), 500 ml portveino, stambios jūros druskos, pipirų, 8-10 baziliko lapelių, 45 g sviesto, 8 vnt. figų, 125 sauso raudonojo vyno, 500 g jautienos sultinio.
1. Krūtinėles nuplaukite ir nusausinkite rankšluosčiu. Baziliko lapelius susmulkinkite. Figas supjaustykite per pusę.
2. Anties odelę įpjaukite skersai išilgai (kaip tinklelį), bet nepažeiskite mėsos. Krūtinėles apšlakstykite portveinu iš abiejų pusių, užberkite druskos, pipirų, įtrinkite smulkintu baziliku. Palaikykite esant kambario temperatūrai maždaug pusvalandį.
3. Likusį portveiną supilkite į puodą ir užvirinkite. Sumažinkite ugnį ir kaitinkite, kol skystis išgaruos ir liks tik ketvirtadalis stiklinės. Perpilkite portveiną į indą ir palikite.
4. Didelėje keptuvėje ištirpinkite sviestą. Sudėkite figas ir pakaitinkite apie 2 min., kol taps minkštos. Sudėkite figas į lėkštę.
5. Anties krūtinėles dėkite į keptuvę (ant odelės pusės), padidinkite ugnį ir kepkite 4 minutes - mėsa turi parausvėti. Apverskite krūtinėles ir kepkite dar 2 min., kol patamsės kita pusė ir suminkštės mėsa. Tuomet antį dėkite į 180 laipsn. karštumo orkaitę ir dar pakepkite apie 15 min. Skystį iš keptuvės išpilkite į nedidelį indą.
6. Į keptuvę supilkite raudonąjį vyną, įjunkite didelę kaitrą, užvirinkite ir kaitinkite, vis pamaišydami, apie 5 min. - kol vynas išgaruos ir liks jo apie du šaukštus.
7. Pašalinkite visus taukus iš skysčio inde. Supilkite sultis į keptuvę kartu su sultiniu ir virinkite apie 5 min., kol skystis išgaruos ir liks ketvirtadalis stiklinės. Supilkite išgarintą portveiną ir sudėkite figas.
8. Įpjaukite mėsą įstrižai ir sudėkite į lėkštes. Apliekite padažu. Ant mėsos ir aplink ją sudėliokite figas. Patiekite į stalą.
Antis su granatų glazūra
Jums reikės: 2 anties krūtinėlių, prieskonių mišinio: žvaigždanyžių (badijonų), pankolio, 5 rūšių maltų pipirų, cinamono, gvazdikėlių, druskos, 1 šaukšto medaus, 1 citrinos sulčių, 15 g granatų sulčių, 50 ml raudonojo vyno, alyvuogių aliejaus.
1. Krūtinėles nuplikykite verdančiu vandeniu, įpjaukite odelę skersai ir įstrižai, įtrinkite stambia druska bei prieskoniais (išskyrus cinamoną) ir palikite mažiausiai pusvalandžiui marinuotis.
2. Paruoškite glazūros mišinį: sumaišykite medų, citrinos ir granatų sultis bei vyną. Įberkite pusę šaukštelio cinamono.
3. Krūtinėles keptuvėje apkepkite iš abiejų pusių, šiek tiek įpylę alyvuogių aliejaus, tada dėkite į karštą orkaitę (200 laipsn. C) ir kepkite apie 45 min., po to kaitrą sumažinkite ir kepkite dar porą valandų (nelygu paukščio dydis ir amžius). Kepdami maždaug tris kartus apipilkite glazūros padažu.
4. Prieš patiekdami į stalą, patiekalą papuoškite gražgarsčių salotomis, mangų, ananasų gabaliukais, šaldytomis spanguolėmis, gervuogėmis ir vyšniomis.
Antis, troškinta su mandarinais
Jums reikės: 600 g anties krūtinėlės, 4 mandarinų (arba 2 apelsinų), 200 g salotų, 1 šaukšto vyno acto, 4 šaukštų alyvuogių aliejaus, 1 šaukšto medaus, druskos, pipirų.
1. Antieną nuplaukite, nusausinkite, skersai ir išilgai įpjaukite odelę (tinkleliu), įtrinkite prieskoniais - balzamiko actu, medumi, česnaku, šviežiu imbieru, druska, pipirais. Mažiausiai pusvalandį palaikykite, kad pasimarinuotų, ir kepkite orkaitėje (180 laipsn. C), kol susidarys auksinė plutelė.
2. Padažui. Nulupkite 2 mandarinus (arba 1 apelsiną), žievę supjaustykite juostelėmis. Vaisių sultis, minkštimą ir žievelę sumaišykite. Kitus du mandarinus (arba 1 apelsiną) išspauskite.
3. Puode ant lėtos ugnies ištirpinkite sviestą (kad pasidarytų kavos spalvos), suberkite žievelę ir pavirkite 2 minutes. Supilkite vaisių sultis (ir atskirai išspaustas, ir nuo žievelės) ir pavirkite dar 10 min. ant vidutinės ugnies. Supilkite sultinį ir virkite 20 min. ant lėtos ugnies.
4. Iškepusią antį apipilkite padažu, uždenkite ir ant vidutinės ugnies patroškinkite apie 10 min.
Silkė su kuskusu
Jums reikės: 200 g kuskuso, 200 g silkės, 50 g razinų, 20 g graikinių riešutų, 20 g šviežių mėtų, 1 arbatinio šaukštelio cinamono, 50 g cukranendrių cukraus, 1 raudonojo svogūno, šiek tiek mėgstamų salotų, 50 g lydyto sviesto, druskos, pipirų, 200 g mocarelos, 1 citrinos, 1 granato, 500 g jogurto.
1. Į kuskusą rankomis įtrinkite sviestą ir sudėkite į plokščią lėkštę.
2. Puode pakaitinkite cukrų, citrinos sultis ir cinamoną. Šį mišinį užpilkite ant kuskuso, uždenkite lėkštę ir palikite pastovėti. (Kitas variantas - išvirti kuskusą garpuodyje.)
3. Granatą išgliaudykite. Razinas šiek tiek pakaitinkite svieste. Mėtas susmulkinkite. Viską sumaišykite su kuskusu, supjaustytomis salotomis, svogūnu, mocarela ir jogurtu. Uždėkite silkės gabaliukų.
Kumpis su medumi, garstyčiomis ir ananasais
Jums reikės: 3 kg kiaulienos kumpio su kaulu arba be jo, 1 ananaso, druskos, pipirų (žirneliais), cukraus, 2 šaukštų tamsaus skysto medaus, 2 šaukštų garstyčių, 1 apelsino, 4 skiltelių česnakų, kmynų, gvazdikėlių - papuošti.
1. Kumpį užmarinuokite druskos ir prieskonių tirpale 2-3 dienoms. Tirpalui reikia 3 litrų vandens, pusės kilogramo druskos ir kitų išvardytų ingredientų (išskyrus ananasą). Skystis turi apsemti mėsą. Laikykite šaldytuve. Likus kelioms valandoms iki kepimo, mėsą palaikykite kambario temperatūros patalpoje.
2. Mėsą dėkite į aukštą kepimo skardą taip, kad oda būtų viršuje. Galite padaryti įpjovas ir įgrūsti česnako skiltelių. Kitų prieskonių nebereikia. Uždenkite folija ir kepkite 220 laipsn. C karštumo orkaitėje. 1 kg mėsos iškepti reikia maždaug valandos, tačiau niekada neverta pasitikėti receptuose nurodytu laiku, verčiau patys tikrinkite, ar iškepė. Įsmeikite šakutę: jeigu bėga ne rausvas, o bespalvis skystis, vadinasi, iškepė.
3. Išėmę mėsą iš orkaitės, nudenkite nuo viršaus foliją, palaukite, kol šiek tiek atvės. Padėkite kumpį ant pjaustymo lentutės taip, kad folija liktų apačioje - t. y. apverskite jį.
4. Pusę skysčio iš skardos perpilkite į atskirą indą - jo prireiks.
5. Į kumpį prismaigstykite gvazdikėlių, ananasų griežinėlių (dantų krapštukais), vyšnių (iš uogienės) ir vėl dėkite į orkaitę (180 laipsn. C). Kepkite dar 30 min., vis apšlakstydami skysčiu, kurį išpylėte iš skardos. Dar galite užpilti obuolių ar apelsinų sulčių, baltojo sauso vyno - tai skonį tik pagerins.
OBUOLIAI ANT IEŠMELIŲ
* Išspauskite vieno apelsino sultis ir jas sumaišykite su 3 šaukšteliais cukraus. Kaitinkite (maišydami), kol cukrus ištirps, tada įberkite pusę šaukštelio cinamono.
* Obuolius nulupkite, supjaustykite ketvirčiais, pamirkykite šiame skystyje ir sumaukite ant iešmelių.
* Kepkite 5-6 minutes ant grotelių vis apversdami.
PATARIMAI
* Pirkdami antį, turėkite galvoje, kad iškepusi ji praras apie 1 kg savo svorio. Maždaug 2,5 kg anties pakaks pavalgyti keturių asmenų šeimai, paskanauti - šešiems asmenims.
* Jei pirksite šaldytą antį, atšildykite ją prieš dieną iki kepimo esant kambario temperatūrai. Atsileidusią įtrinkite rupia druska, prieskoniais ir palikite marinuotis mažiausiai 30 min., daugiausiai - per naktį.
* Antį ypač tinka marinuoti su apelsinų sultimis ir šiek tiek vanilės, o įdaryti rūgščiais vaisiais ir uogomis.
* Antis kepama ilgiau nei višta, bet trumpiau nei žąsis. 1 kg kepa 60 min. Jei antis įdaryta - pridėkite dar 30 min.
* Antis kepama iš anksto įkaitintoje, itin karštoje orkaitėje (200-220 laipsn. C) iš abiejų pusių po 25-35 min., po to kaitra sumažinama iki 180 laipsn. C ir kepama dar 1-2 val. (priklausomai nuo svorio).
* Kepdami nuolat laistykite sultimis (apelsinų, mandarinų, granatų), glazūros padažu arba ištirpintu medumi bei sausu vynu.
* Geriausi prieskoniai ančiai - rozmarinai, čiobreliai, cinamonas, imbieras, bazilikai, karis.
* Puikus garnyras prie anties - obuolių šašlykas.
Rašyti komentarą