Mokslininkai nustatė, kodėl moterys šneka daugiau

Mokslininkai nustatė, kodėl moterys šneka daugiau

Moterys iš tiesų šneka daugiau nei vyrai, tvirtina mokslininkai.

Tyrimas, kurį atliko Merilando neurologai ir psichologai, leidžia daryti išvadą, kad moterys šneka daugiau, nes jų organizme yra daugiau proteino Foxp2, vadinamojo kalbos proteino.

Mokslininkai nustatė, kad aukštesnis šio proteino lygis aptiktas moteriškosios lyties individuose, o tiriant žiurkes - vyriškosios.

Kiek anksčiau skelbta, kad moterys per dieną pasako apie 20 tūkst. žodžių, 13 tūkst. daugiau nei vyrai.

„Šis tyrimas - vienas iš pirmųjų, parodančių su kalba siejamo proteino skirtumus tarp abiejų lyčių - tiek žmonių, tiek gyvūnų“, - teigė tyrimui vadovavusi Margaret Makarti (Margaret McCarthy).

Mokslininkai siekė nustatyti, kodėl vyriškosios lyties žiurkės yra „iškalbingesnės“ nei moteriškosios.

Jie keturių dienų žiurkių jauniklius atskyrė nuo motinų ir suskaičiavo, kiek kartų per 5 minutes jie sucypsėjo „viršgarsiniame diapazone“, aukštesniais dažniais, nei gali girdėti žmogaus ausis.

Abiejų lyčių atstovai sucypsėjo šimtus kartų, tačiau patinėliai tai darė dukart dažniau, užfiksavo mokslininkai. Kai jaunikliai buvo grąžinti į narvą, motina pirmiausia ėmė rūpintis vyriškosios lyties žiurkiukais.

Atlikus smegenų dalių, kurios siejamos su kalba, tyrimus, paaiškėjo, kad vyriškosios lyties jauniklių organizmuose proteino Foxp2 buvo 30 proc. daugiau.

„Remdamiesi stebėjimais darome išvadą, kad aukštesnis Foxp2 lygis moterų ir vyriškosios lyties žiurkių organizmuose siejamas su daugiau bendraujančia lytimi“, - teigė M.Makarti.

Šiuo metu skaitomiausi

Skaitomiausi portalai

Šiuo metu skaitomiausi

Raktažodžiai

Šiuo metu skaitomiausi

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder