Marinuoti Mėmelio ridikai ir kiti senoviniai patiekalai

Marinuoti Mėmelio ridikai ir kiti senoviniai patiekalai

Daugumos patiekalų kilmę (kuriai "tautybei" jis priklauso) nustatyti vargiai įmanoma. Maisto ekspertų, etnologų, istorikų nuomonės ir argumentai dažnai nesutampa: kiekvienas pateikia savitą interpretaciją. Pavyzdžiui, vieni teigia, jog kugelis yra atvežtas žydų į Didžiąją Lietuvą, o kiti - kad kilęs iš Prūsijos.

Nėra šalies, kurios mitybos tradicijai nebūtų įtakos padarę greta gyvenę kitataučiai ir užsienio kaimynai. Suprantama, jog lietuvininkai daugiausiai patiekalų perėmė iš vokiečių (kaip ir šio krašto vokiečiai - iš lietuvininkų). Lietuviškų knygų apie savitą šio krašto kulinariją beveik neturime, užtat daugybė jų (apie Rytprūsių virtuvę), gausiai pripildytų receptais, surinktais iš senų namų knygų, yra leidžiama Vokietijoje. Šįkart dalijamės keletu iš jų...

Mėmelio ridikai

Jums reikės: 600 g baltųjų ridikų, 180 ml alyvuogių aliejaus, 2 skiltelių česnako, 1 šaukšto baltojo vyno acto, 4 džiovintų pomidorų (aliejuje), 2 šaukštelių pomidorų tyrės, 1 ančiuvių filė (aliejuje), 1 šaukštelio džiovintų čiobrelių, žiupsnelio maltų aitriųjų ir juodųjų pipirų, druskos, medaus.

1. Orkaitę įkaitinkite iki 180 laipsn. C. Ridikus supjaustykite griežinėliais (1 cm storio) ir patepkite aliejumi iš abiejų pusių. Dėkite ant kepimo skardos (išklotos kepimo popieriumi) ir 30-iai minučių pašaukite į orkaitę. Kepkite, kol ridikai švelniai paruduos.

2. Susmulkintus česnakus sumaišykite su aliejumi, actu, supjaustytais džiovintais pomidorais, pomidorų tyre ir ančiuvių filė. Įberkite čiobrelių ir aitriųjų pipirų, druskos, pipirų, įdėkite medaus. Į šį marinatą sudėkite keptus ridikus ir palikite 1 val.

Tinka kaip garnyras prie mėsos ir virtų bulvių.

Mėmelio virtiniai

Jums reikės: 1 kg žalių ir 4 vnt. virtų bulvių; įdarui - 300 g varškės, 1 kiaušinio, 1 šaukšto grietinės, 20 g lašinių gabaliukų, 20 g sviesto, pusės šaukštelio vaistinio kiečio, druskos.

1. Įdaras. Varškę sumaišykite su pakepintais lašinukais, įdėkite sviesto, grietinės, įmuškite kiaušinį, pagardinkite prieskoniais.

2. Žalias bulves sutarkuokite tarkavimo mašina ir nusunkite per marlę. Skystimo neišpilkite lauk - nusėdusį krakmolą sudėkite į tarkius.

3. Virtas bulves sugrūskite ir sumaišykite su tarkiais. Iš tešlos darykite blynus, per vidurį dėkite po šaukštą įdaro, sulenkite per pusę, kraštus užspauskite.

4. Virtinius dėkite į verdantį vandenį. Kai išvirs, išgriebkite kiaurasamčiu į šiltą dubenį ir apipilkite lydytu sviestu.

Tilžės balandėliai

Jums reikės: 400 g varškės, runkelio lapų, druskos, juodųjų pipirų ir muskato riešuto miltelių, 100 g sviesto, 1 svogūno, 6 kiaušinių trynių, 1 šaukšto susmulkinto daržinio builio, 500 g parmezano, 1 šaukšto vyno acto.

1. Burokų lapus (be kotų) blanširuokite sūdytame vandenyje, nuliekite šaltu vandeniu ir išdžiovinkite.

2. Svogūną susmulkinkite, burokų kotus supjaustykite gabaliukais (1 cm ilgio) ir patroškinkite. Įberkite druskos, pipirų.

3. Varškę sumaišykite su tryniais, pasūdykite, pagardinkite pipirais ir muskato riešutu, sumaišytu su daržiniu builiu.

4. Įkaitinkite orkaitę iki 150 laipsn. C. Burokų lapus padalykite į 8 porcijas, dėkite ant jų įdaro ir susukite. Balandėlius sudėkite į kepimo formą ir apliekite trupučiu tirpinto sviesto. Kepkite 20 min.

5. Apšlakstykite balandėlius actu ir pabarstykite tarkuotu parmezanu. Kepkite dar 10 min.

Prieš patiekdami apliekite balandėlius sultiniu, kuris susidarė kepant.

Silkės užkepas

Jums reikės: 500 g iš vakaro virtų su lupenomis bulvių, 2 mirkytų silkių filė, 3 ančiuvių, 60 g sviesto, 1 svogūno, 3-4 kiaušinių, 1/2 l saldžios grietinėlės arba pieno, 4 šaukštų džiūvėsėlių.

1. Bulves nulupkite ir sutarkuokite stambia tarka.

2. Svogūną susmulkinkite ir kiek patroškinkite.

3. Silkes bei ančiuvius susmulkinkite ir sumaišykite su bulvėmis. Šitą košę sumaišykite su svogūnais, kiaušinių tryniais, džiūvėsiais, grietinėle. Tuomet supilkite baltymų plakinį. Pagardinkite prieskoniais.

4. Kepimo formą ištepkite riebalais, sukrėskite košę ir kepkite 45 minutes 180 laipsn. karštumo orkaitėje.

Olštyno kukuliai

Jums reikės: 250 g neriebios varškės, 50 g sviesto, 2 kiaušinių, 2 kiaušinių trynių, 3 šaukštų miltų, 1 šaukšto grietinėlės, 10 g smulkaus cukraus, tarkuotos citrinos žievelės.

1. Varškę pertrinkite per sietą ir sumaišykite su sviestu, 2 kiaušiniais ir dviem tryniais. Įberkite miltų, įpilkite grietinėlės, pagardinkite druska, cukrumi.

2. Iš tešlos suformuokite kukulius, apvoliokite miltuose ir kepinkite aliejuje.

Patiekite su grietine.

Šaltiniai: Harald Saul, "Alte Familienrezepte aus Ostpreusen"; Margarete Doenning, "Doennigs Kochbuch".

Šiuo metu skaitomiausi

Skaitomiausi portalai

Šiuo metu skaitomiausi

Raktažodžiai

Šiuo metu skaitomiausi

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder