Magnetinė Saulės audra

Magnetinė Saulės audra

Saulėje prieš kelias paras įvykęs vainikinės masės išsiveržimas kartu su Saulės vėjo dalelių srautu trečiadienį mūsų planetoje sukėlė magnetinę audrą - elektromagnetinis laukas Žemėje buvo padidėjęs dar ir vakar.

Skelbiama, kad trečiadienio naktį Žemėje prasidėjo vidutinio intensyvumo magnetinė audra. JAV nacionalinės okeanų ir atmosferos tyrimų valdybos Kosmoso orų prognozės centro duomenimis, geomagnetinių neramumų indeksas vasario 19 dieną buvo pasiekęs 6 balų lygį. Kad magnetinė audra Žemėje tęsėsi dar ir vakar, skelbė įvairūs specializuoti tinklalapiai.

Neramumus Žemės magnetiniame lauke sukelia arba vainikinės masės išsiveržimai - plazmos dalelės, kurias į kosminę erdvę Saulė išsviedžia žybsnių metu, arba smarkesni Saulės vėjo gūsiai.

Vasario viduryje ir antroje pusėje Saulėje įvyko keliolika vidutinės klasės galingumo žybsnių. O vasario 18 dieną vakarinėje Saulės disko pusėje, ties pusiauju, įvyko vainikinės masės išsiveržimas, jo metu išsviesta plazma pastarosiomis dienomis ir pasiekė Žemę. Astrofizikai prognozavo, kad audra gali tęstis iki 3 parų.

Pastarąjį kartą stiprios magnetinės audros mūsų planetoje buvo laukiama sausio pradžioje, kai astrofizikai pastebėjo Saulėje įvykus galingą žybsnį, nukreiptą tiesiai į Žemę, tačiau tada prognozės nepasitvirtino.

Etnokosmologo Jono Vaiškūno teigimu, žmogus iš esmės yra elektrolito tirpalas, tad magnetinės audros veikia daugelį gyvybinių procesų. Tomis dienomis, kai Žemėje stebima elektromagnetinė audra, savo sveikata labiau turėtų susirūpinti pervargę, sirguliuojantys žmonės ir tie, kurie serga lėtinėmis, ypač - kraujotakos sistemos ligomis, nes tai papildomas krūvis žmogaus organizmo biologinei sistemai. Tai nereiškia, kad jie turėtų slėptis ir neiti iš namų. Tiesiog žmonėms tomis dienomis patariama nepersidirbti, nesugalvoti padirbėti kur nors sode, darže.

Tiems, kurie baiminasi magnetinės audros, etnokosmologas pataria analizuoti specializuotus tinklalapius, kuriuose realiame laike teikiamos magnetinio lauko prognozės.

Nepaisant pastarųjų įvykių, J.Vaiškūno teigimu, Saulės, nuo kurios priklauso daugelis procesų Žemėje, aktyvumas 11 metų aktyvumo cikle, kuris turėjo būti maksimalus, stebėtinai nedidelis - specialistai jį vadina minimaliu maksimumu. Iki šiol daugelis prognozių apie galimus galingus Saulės žybsnius ir dėl to kilsiančias magnetines audras nepasitvirtino, o Saulė pamažu rimsta.

Kodėl ji tokia rami - galima tik spėlioti ir kurti teorijas. Vieni sako, kad tas 11 metų ciklas tiesiog išsitęsė laike, kiti argumentuoja pakitusiais fizikiniais procesais ir prognozuoja antrą maksimumą. Tačiau visa tai - tik teorijos, nes Saulės ilgalaikiškumo proceso žmonės nežino.

Parengta pagal dienraštį „Respublika“

Šiuo metu skaitomiausi

Skaitomiausi portalai

Šiuo metu skaitomiausi

Raktažodžiai

Šiuo metu skaitomiausi

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder