M. Rotko paveikslas nukentėjo nuo atvykėlio iš Rusijos rankos

M. Rotko paveikslas nukentėjo nuo atvykėlio iš Rusijos rankos

Pirmadienį Didžiosios Britanijos žiniasklaida įvardijo žmogų, nuo kurio rankos sekmadienį nukentėjo įžymaus iš Rusijos kilusio amerikiečių dailininko Marko Rotko (Mark Rothko) paveikslas Teito šiuolaikinio meno galerijoje Londone. Tai - rusas Vladimiras Umanecas, kuris, BBC žiniomis, "prieš kelerius metus atvyko į Londoną ir dirbo valytoju”.

Kaip jau žinoma, sekmadienį jis nuvyko į Teito galeriją, kad padarytų užrašą ant Pablo Pikaso (Pablo Picasso) paveikslo. Bet vėliau jo planai pasikeitė, ir jaunuolis užsuko į salę, kur eksponuojami M. Rotko darbai. Ant vieno iš jų jis juodu rašalu padarė užrašą ir greitai paliko patalpą.

Galerijos darbuotojams ir lankytojams nepavyko jo nei sustabdyti, nei sulaikyti.

Pirmadienį laikraštyje "The Times” paskelbtais duomenimis, jaunuolis ant paveikslo anglų kalba užrašė: "Vladimiras Umanecas, 12, potencialus geltonumo kūrinys”. Komentaruose leidiniui, taip pat internete išplatintame pranešime V. Umanecas teigė nemėginęs "sugadinti M. Rotko paveikslo”, o "tik norėjęs pademonstruoti skirtumą tarp meno ir geltonumo”. Pasak jo, "geltonumas nėra nei menas, nei antimenas”.

Pranešama, jog V. Umanecas tą pačią dieną mėgino padaryti užrašą ant kito įžymaus amerikiečių dailininko - Džeksono Poloko (Jackson Pollock) - paveikslų, eksponuojamų Teito galerijoje.

Nuo vandalo nukentėjo M. Rotko paveikslas "Juodas ant rudo” (1958), kuris priklauso serijai darbų, dailininko nutapytų Niujorko pastate "Seagram” buvusio restorano interjerams. Pasak specialistų, paveikslo kaina - apie 100 milijonų dolerių.

Policija ieško V. Umaneco, kad jį suimtų.

Šiuo metu skaitomiausi

Skaitomiausi portalai

Šiuo metu skaitomiausi

Šiuo metu skaitomiausi

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder