Lietuvos vyrai labiau mėgsta juodąjį, moterys - pieninį šokoladą

Lietuvos vyrai labiau mėgsta juodąjį, moterys - pieninį šokoladą

Iš visų šokolado rūšių Lietuvos smaližiai dažniausiai renkasi juodąjį šokoladą – taip teigė 38 proc. apklaustų šalies gyventojų. Kuomet beveik kas trečias arba 32 proc. lietuvių dažniausiai renkasi pieninį, o 6 proc. – baltąjį šokoladą. Tai parodė šokolado "Kalev" inicijuota visuomenės nuomonės apklausa, kurią atliko bendrovė "Norstat LT".

Kas penktas lietuvis teigė, kad tiesiog mėgsta šokoladą ir renkantis jam nesvarbi šio saldumyno rūšis. Tik menka apklaustųjų dalis arba 1,4 proc. pažymėjo, kad šokolado jie apskritai nemėgsta. Didesniąją juodojo šokolado mėgėjų dalį mūsų šalyje sudaro vyrai, kuomet pieninį šokoladą labiau mėgsta moterys, o baltas šokoladas vienodai populiarus tarp abiejų lyčių.

"Apklausa parodė, kad lietuviams artimiausias yra juodasis šokoladas. Šokolado rūšis yra visiškai skonio reikalas, tačiau svarbiausia mokėti atskirti kokybišką ir tikrą šokoladą, nes tik jis pasižymi geriausiomis skonio ir aromato savybėmis, yra naudingiausias žmogaus sveikatai. Pirmas kriterijus, į kurį atkreipti dėmesį rekomenduoja patyrę mūsų šokolado meistrai, yra šokolado masė – ji turi būti sudaryta iš 100 proc. kakavos sviesto. Taip pat svarbu, kad tikras šokoladas būtų gardinamas tik su natūraliais priedais – vaisiais, uogomis, riešutais, o jam gaminti pasitelkiamos tinkamos technologijos", – teigia "AS Kalev" produktų vystymo vadovė Evelin Heiberg.

Lietuvių skoniui tarp natūralių šokolado priedų artimiausi yra riešutai – taip nurodė daugiau nei pusė arba beveik 57 proc. apklaustų mūsų šalies gyventojų. Antroje vietoje tarp populiariausių komponentų, kuriais pagardinamas šokoladas, atsidūrė vaisiai ir uogos (mėlynės, braškės, vyšnios, avietės ir kt.) – taip teigė kas dešimtas apklaustasis, kuomet 9 proc. sakė labiausiai mėgstantys šokoladą su įvairiais skysto pavidalo įdarais. Penktadalis lietuvių dažniausiai renkasi šokoladą be jokių papildomų priedų.

Apklausa atskleidė, kad absoliučios daugumos arba 100 proc. lietuvių nuomone, svarbiausi kriterijai, sprendžiant dėl šokolado kokybės – tikrumo, yra: šokoladas turi turėti vieną iš pagrindinių komponentų – kakavos sviestą, gerai tirpti burnoje (jo skonis turi tolygiai pasiskirstyti), būti be konservantų, būti pagardintas tik natūraliais priedais (vaisiais, uogomis, riešutais) ir neturėti transriebalų.

Kaip svarbiausią kriterijų, sprendžiant dėl šokolado kokybės ir tikrumo, lietuviai dažniausiai – 32 proc. apklaustųjų – minėjo kakavos sviestą. Kuomet beveik ketvirtadalis arba 24,5 proc. apklaustų Lietuvos gyventojų teigė, kad jie apie šokolado tikrumą ir kokybę dažniausiai spendžia atsižvelgdami į tai, ar jis gerai tirpsta burnoje.

Lietuviai pasakymą "tikras šokoladas" dažniausiai sieja su žodžiais "juodas" (43,7 proc. apklaustųjų), "kartus arba nesaldus" (43,7 proc.) bei "skanus" (25,76 proc.). Tarp kitų populiariausių su tikru šokoladu siejamų asociacijų pateko: grynas arba tikras, turintis daugiau kaip 70 proc. arba daug kakavos, be priedų, saldus, natūralus, sveikas, be konservantų, tirpstantis burnoje, kokybiškas.

Visuomenės nuomonės apklausa buvo atlikta šių metų lapkričio mėnesį, joje dalyvavo 501 Lietuvos gyventojų, kurių amžius siekia nuo 18 iki 54 metų.

Šiuo metu skaitomiausi

Šiuo metu skaitomiausi

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder