Lietuviams geriausio Anglijos miesto paieškos tęsiasi: kur geriau nei Londone?

Lietuviams geriausio Anglijos miesto paieškos tęsiasi: kur geriau nei Londone?

„Tiesa“ tęsia rašinių ciklą apie Anglijos miestus. Pirmojoje dalyje, publikuotoje 144 numeryje, rašėme, kaip gyvena lietuviai Birmighame, Manchesteryje, Peterborough'e ir Wisbech'e. Šįkart mūsų dėmesio centre atsidūrė legendinės grupės „The Beatles“ gimtinė Liverpoolis, Šiaurės Anglijos pažiba Leedsas ir žavusis kurortas Brightonas. Skaitytojų prašymu dar aplankysime Škotijos ir Velso miestus bei, žinoma, po kaulelį išnarstysime Londoną.

Liverpoolis

Jungtinės Karalystės vakarinėje dalyje įsikūręs Liverpoolio miestas, iki XVIII a. vadintas didžiausiu Britanijos uostu, šiuo metu pasaulyje garsėja futbolo klubais, nors šio žaidimo sostinė Anglijoje lieka Manchesteris.
 
Liverpoolio mieste įsikūrusi seniausia Jungtinėje Karalystėje afrikiečių bendruomenė bei seniausia Europoje kinų bendruomenė. Dėl „The Beatles“ bei kitų grupių, kilusių iš Merseysido regiono, populiarumo Liverpoolis kasmet pritraukia daug turistų, ir jie gerina miesto ekonomiką. 2008 metais Liverpoolis puikavosi Europos kultūros sostinės titulu.
 
Kainos. Šių metų duomenimis, būsto nuomos kainos Liverpoolyje kur kas žemesnės nei Londone. Pavyzdžiui, vieno miegamojo buto nuoma Liverpoolio centre vidutiniškai kainuoja 550 svarų sterlingų per mėnesį, tuo tarpu Londone – vidutiniškai 1400 svarų sterlingų per mėnesį. Būsto įsigijimo kainos, kaip ir visur, svyruoja priklausomai nuo pasirinkto rajono. Liverpoolio centre kvadratinio metro kaina vidutiniškai siekia 1250 svarų sterlingų, o Londone net 8400 svarų sterlingų.
 
Tuo tarpu nuo centro nutolusiuose rajonuose kvadratinio metro kaina Londone perpus žemesnė, o Liverpoolyje – žemesnė vos 300 svarų sterlingų. Kad būsto nuomos kainos nedidelės, patvirtino ir „Tiesos“ pašnekovas Edmundas Šimkus. Pasak jo, jis su šeima nuomojasi trijų kambarių butą, už kurį, palyginti su Londonu, moka tikrai nedaug – apie 700 svarų sterlingų per mėnesį, plius komunalinius mokesčius.
 
Viešojo transporto paslaugos Liverpoolyje net 37 proc. pigesnės nei Londone, o bilietas mėnesį naudotis bet kuriuo viešuoju transportu Londone net 83 proc. brangesnis. Kasdien vartojami maisto produktai, pavyzdžiui: duona, pienas bei kiaušiniai Londone 10 proc. pigesni nei Liverpoolyje, tačiau vaisiai, daržovės ir mėsa šiame mieste kainuoja daugiau. E. Šimkus teigė, jog pinigai buvo viena iš priežasčių, dėl ko jis su šeima pabėgo iš Londono. „Žmona laukėsi trečio vaikelio, aš dirbau statybose, o ji, būdama nėščia, dar prižiūrėjo kitus du mūsų vaikus. Gavau pasiūlymą dirbti Liverpoolyje, pasitarėme su žmona, patikrinome kainas ir persikraustėme“, – pasakojo Edmundas.
 
Sveikatos apsauga. Pernai atliktos apklausos duomenimis, Liverpoolyje medicinos institucijų teikiamų paslaugų kokybė bei kaina beveik per pusę pranašesnės už Londono medicinos paslaugas. Pasak respondentų, medikų kompetencija, paslaugumas, greitosios pagalbos atvykimo laikas, poliklinikų artumas pagal gyvenamąją vietą bei paslaugų kainos Liverpoolio mieste kur kas palankesnės pacientams nei Londone. Ligoninių įrangą, diagnozių tikslumą bei gydymo paskyrimą abiejų miestų gyventojai įvertino vienodai gerai.
 
Lietuviai Liverpoolyje. Edmundas teigia, kad Liverpoolyje lietuvių tikrai nemažai, tačiau šiame mieste jie kitokie nei Londone. „Mano žmona Londone internetu susirado draugių su mažais vaikais, kad turėtų su kuo pasivaikščioti parke. Tą pačią strategiją ji išmėgino ir Liverpoolyje ir, ką jūs manot, mamytės susitiko kartą kitą ir nustojo bendrauti“, – konstatavo vyras. Edmundo žmona draugų mėgino ieškoti įvairiuose forumuose, mieste ir net lietuvių parduotuvėje, tačiau Liverpoolio lietuviai neparodė didelio noro bendrauti. „Čia jie atitolę vieni nuo kitų, internete sukurtose pokalbių svetainėse ir grupėse skelbia pavardes žmonių, su kuriais susipyko, vieni kitus šmeižia ir naujai atvykusiems pataria saugotis tautiečių“, – stebėjosi Edmundas.
 
Vyras sakė žinąs keletą grupių lietuvių, kurie organizuoja susitikimus baruose, keliauja į išvykas, tačiau tose grupėse vieni kitus pažįsta, o naujai atvykusius priima kaip nenorimą vilką senoje vilkų gaujoje. „Kartą su žmona bei pora bendradarbių užsukome į lietuvių susitikimą bare, tai mus priėmė labai draugiškai, išsipasakojome, jog tik ką atvykome, ieškome draugų, naudingų patarimų. Ten sutikome keletą žmonių, su kuriais tebebendraujame, galima sakyti, sukūrėme savo lietuvių grupę“, – juokėsi „Tiesos“ pašnekovas.
 
Vyras džiaugėsi mokyklų pasirinkimu vaikams, mažomis kainomis mieste, dailia architektūra ir ramybe, kuri tokia patraukli šeimai. „Liverpoolyje daug mažiau triukšmo nei Londone, žinoma, nekalbant apie kartais vykstančias futbolo rungtynes, sukeliančias ant kojų visą miestą. Su žmona manome, jog palikdami Londoną pasirinkome teisingai“, – reziumavo vyras.

Leedsas

Jungtinės Karalystės vakaruose įsikūręs Leedso miestas šiuo metu puikuojasi trisdešimtoje labiausiai apgyventų Europos Sąjungos miestų sąrašo vietoje. Leedsas – Vakarų Yorkshiro kultūros, prekybos bei finansų centras. Po Londono Leedsas yra didžiausias Jungtinės Karalystės verslo bei finansinių paslaugų miestas, kuriame nemažai lietuvių.

Centrinė miesto dalis įkurta Aire upės pakrantėje ir yra pakilusi net 63 metrus virš jūros lygio. Miesto centras vos 32 kilometrus nutolęs nuo Yorkshiro Daleso nacionalinio parko, kuris laikomas vienu gražiausių parkų, o jo nuostabūs gamtovaizdžiai vadinami vienais iš įspūdingiausių Jungtinėje Karalystėje. Apie gyvenimą šiame mieste „Tiesai“ sutiko papasakoti grupės „Black Diamond Bay“ vokalistė Agnė Motiečiūtė.
 
Kainos. Išsinuomoti vieno ar trijų miegamųjų butą pačiame miesto centre ar toliau nuo jo Leedse daug pigiau negu Londone. Pavyzdžiui, vieno miegamojo buto nuoma Leedso gyventojui kainuoja vidutiniškai 720 svarų sterlingų per mėnesį, o tai yra beveik 50 proc. žemesnė kaina negu tokio pat buto nuoma sostinėje. Pasak A. Motiečiūtės, už kambario nuomą ji mokėjusi 250 svarų sterlingų per mėnesį bei papildomai už komunalinius mokesčius. Jei norėtumėte įsigyti nekilnojamojo turto Leedso centre, kvadratinis metras kainuotų apie 2000 svarų sterlingų, o tai yra net keturis kartus mažiau negu Londone.

Viešasis transportas Leedse kainuoja mažiau nei Londone. Pavyzdžiui, traukinių bei autobusų bilietas 1–3 viešojo transporto zonoms mėnesiui Leedse kainuoja 95 svarus sterlingų, o Londone toks pat bilietas kišenę patuština daugiau nei 130 svarų sterlingų. Agnė pasakojo viešuoju Leedso transportu retai tesinaudojusi, o ir savo automobilio neturėjusi, tad jai sunku tiksliai pasakyti, kaip stipriai skiriasi automobilio išlaikymas Leedse bei Londone, tačiau patikino, jog transporto paslaugos pastarajame mieste tikrai brangesnės.
 
Maisto produktų kainos Leedse ne itin žemesnės negu sostinėje. Tiesa, kasdien vartojamos prekės skiriasi nuo kelių iki keliasdešimties pensų, tačiau skirtumas nėra žymus. Leedse brangesni tik kiaušiniai, šviežias sūris bei alus.
 
Lietuviai Leedse. A. Motiečiūtė teigė, jog Leedse nesudėtinga sutikti lietuvių, mat čia jauni tėvynainiai dažnai atvyksta studijuoti. Įvertinus pragyvenimo išlaidas ir palyginus jas su kitais miestais akivaizdu, jog Leedse studentui gyventi pigiau nei kitur. Pasak merginos, mieste nesudėtinga įsigyti lietuviškų maisto prekių, taip pat esama nemažai lietuvių, studentai net subūrę jaunimo sąjungą, o ir darbo čia rasti nėra itin sudėtinga. „Aš pati studijuodama dar ir dirbau. Darbo radau gana greitai, kaip ir Londone – išnešiojau savo gyvenimo aprašymus ir laukiau“, – atviravo Agnė. Leedsas nėra labai didelis miestas, tačiau jame esama parkų, gausu kultūrinių objektų, pigu pragyventi, tad lietuviams jame tikrai gera.
 
A. Motiečiūtė pasakojo labai mėgusi su draugais vakaroti parkuose: „Smagu išsikepti kepsnių, pasėdėti ant žolės ir pabrazdinti gitaromis. Kiekvienam rekomenduočiau bent kartą išmėginti šitaip atsipalaiduoti“, – kalbėjo Agnė. Mergina Leedso gyventojams bei svečiams siūlė aplankyti karo muziejų, kuriame, beje, pati nesilankė, tačiau žino, jog jis – vienas didžiausių Britanijoje ir jame pilna visokiausių karinių eksponatų. Mergina mėgo lankytis meno muziejuje ir jį siūlytų pamatyti kiekvienam.

Brightonas

Žavusis Brightonas įsikūręs Didžiosios Britanijos pietrytinėje pakrantėje ir dėl nuostabaus paplūdimio bei įvairiausių jūros gėrybių patiekalų traukia žmones iš visos Jungtinės Karalystės. Brightonas ypač mėgstamas londoniečių šiltojo metų laiko savaitgaliais, tačiau gyventi jame dar smagiau, negu praleisti savaitgalį.
 
Šiame mieste gausu architektūrinių stebuklų: keletas bažnyčių, sinagoga, karališkasis paviljonas, mauzoliejus, tačiau Brightonas gerai žinomas kaip vienas „karščiausių“ naktinio gyvenimo taškų Jungtinėje Karalystėje. Šis miestas patiktų mėgstantiems gražius pastatus bei audringą gyvenimą.
 
Kainos. Nors Brightonas vadinamas turistiniu miestu, tačiau būsto nuomos kainos jame nėra itin didelės. Pavyzdžiui, vieno miegamojo butą pačiame miesto centre galima išsinuomoti vidutiniškai už 800 svarų sterlingų per mėnesį. Atokiau nuo miesto centro toks pat būstas kainuoja truputėlį pigiau – apie 600–700 svarų sterlingų per mėnesį. Įsigyti nekilnojamojo turto kurortinio miesto centre brangoka, kvadratinio metro kaina nedaug tesiskiria nuo Londono, tačiau nuo centro nutolusiuose rajonuose buto kvadratinis metras kainuoja perpus pigiau nei sostinėje, apie 2500 svarų sterlingų.
 
Viešasis transportas Brightone kur kas pigesnis nei Londone, mat kurortiniame mieste važinėja autobusai. Kadangi metro traukinių čia nė su žiburiu nerasi, akivaizdu, jog kelionės čia gyvenantiems kainuoja pigiau. Taip pat Brightone itin populiarūs dviračiai. Miestas nėra labai didelis, tad dažnas vietinis gyventojas kasdien į darbą ar net susiruošęs pramogauti mina pedalus, taigi mėgstantiems šią transporto priemonę Brightonas – puiki vieta apsistoti.
 
Šis miestas puikus ir mėgstantiems gaminti namuose, ir pietauti ar vakarieniauti kavinėse, mat, tiek kasdienės maisto prekės parduotuvėse, tiek vakarienė restorane ar kavos puodelis gatvėje kainuoja beveik tiek pat, kiek Londone. Nors Brightonas – kur kas mažesnis miestas nei šalies sostinė, tačiau jis – kurortinis, tad paslaugų kainos panašios.
 
Lietuviai Brightone. Apie lietuvių gyvenimą Brightone „Tiesai“ pasakojo Marija Tučkutė, jau ketverius metus gyvenanti šiame mieste. Mergina sakė, jog, prieš penkerius metus atvykusi gyventi į Londoną, gana greitai nuo jo pavargo. „Mano kolegos bei kaimynai šiltesniais savaitgaliais vis lėkdavo ilsėtis į Brightoną, kartą ir aš nuvykau. Ir pamilau šį miestą, tad persikėliau į jį“,– „Tiesai“ sakė Marija. Pasak merginos, šaltuoju metų laiku Brightone lietuvių ne itin gausu, tačiau jų priguža vasarą, kai atsidaro lauko kavinės, o viešbučiams prireikia daugiau darbo jėgos.
 
Miestas, vadinamas Didžiosios Britanijos homoseksualų sostine, labai mielas ir jaukus. M. Tučkutės nuomone, jis labiau tinkamas jaunimui, mat tikrasis gyvenimas mieste užverda naktimis. „Ir nesvarbu, šiandien pirmadienio ar šeštadienio vakaras, gatvėse visad pilna kur nors traukiančio jaunimo“, – šypsojosi Marija. Kadangi lietuvių bendruomenė čia nėra labai gausi, lietuviško maisto mėgėjai neras lietuviškų produktų skrandžiui palepinti. Mergina teigė, jog labai išsiilgęs grietinės ar koldūnų kai kur gali rasti šių produktų, tiesa, ne lietuviškų, o rusiškų ar lenkiškų.
 
Kalbėdama apie darbą Marija Tučkutė nevyniojo žodžių į vatą: „Aš pati dirbu viešbučio administratore, tad darbo pakanka visus metus, tačiau ne paslaptis, jog Brightone ypač lengva darbą rasti vasarą. Nemažai mano draugų po vasaros sezono liko dirbti tose pačiose vietose, mat vasarai atvykę studentai rugsėjo pradžioje išvyksta namo“, – neslėpė Marija.
 
Mergina pasakojo, jog gyvenimui šį miestą pasirinko ne atsitiktinai. Tiems, kas gyveno bet kuriame Didžiosios Britanijos mieste, atvykus į Brightoną iškart tampa aišku, kad čia viskas kitaip. „Man šis kurortas primena Ispaniją ar Italiją, kur teko atostogauti. Niekas neskuba, miesto gyventojams svetimas britiškas konservatyvumas, dauguma žmonių gyvena ir tuo mėgaujasi“, – savo pasirinkimu džiaugėsi „Tiesos“ pašnekovė.
 
Mergina nepatartų į Brightoną keltis tiems, kas jau sukūrė šeimą. Pirmiausia dėl to, kad miestas gana triukšmingas, šiek tiek tyliau tik pačiame pakraštyje, tačiau ten namų ar kambarių nuomos kaina didesnė, o ir maisto nusipirkti tenka keliauti automobiliu ar autobusu. Kitas dalykas – mokyklos. „Pavyzdžiui, Londone mokyklų pilna kiekviename rajone, tad norintieji leisti savo vaikus į mokyklą tikrai turi iš ko rinktis. Brightone, jei nori gyventi netoli mokyklos, tenka atidžiai ieškoti namų.
Čia mokyklų nėra daug, tad dažnai šeimai tenka riboti gyvenamosios vietos pasirinkimą“, – tvirtino Marija.
Šis miestas labiausiai tinka meną, audringą gyvenimą bei laisvę mėgstantiems žmonėms. Brightono sienos daug kur padabintos grafičiais, kurie pritraukia turistų iš visos Didžiosios Britanijos. Čia ir gražus paplūdimys, ir senoviniai pastatai bei tobulas maistas iš jūros gėrybių. „Net po įtemptos dienos darbe išeinu į gatvę, įkvepiu gryno oro ir matau besišypsančius veidus. Čia gyventi tiesiog tobula!“ – „Tiesai“ kalbėjo Marija.

Šiuo metu skaitomiausi

Skaitomiausi portalai

Šiuo metu skaitomiausi

Šiuo metu skaitomiausi

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder