Lenkijos draudimas rodyti banano valgymą vaizduojantį kūrinį išprovokavo pašaipas

Lenkijos draudimas rodyti banano valgymą vaizduojantį kūrinį išprovokavo pašaipas

Lenkijos menininkai ir opozicijos politikai internete skelbia nuotraukas, kuriose jie yra įsiamžinę valgantys bananus, tokiu būdu reikšdami protestą prieš meno kūrinio su šiuo vaisiumi pašalinimą iš Nacionalinio muziejaus. 

Konservatorių valdžia sako, kad šis 1975 metų videomeno kūrinys „Sztuka konsumpcyjna“ (Vartotojiškas menas) yra nepadorus.

Naujasis Varšuvoje įsikūrusio Nacionalinio muziejaus vadovas teigia, kad menininkės Natalios LL (Natalijos LL) kūrinys, kuriame jauna moteris su didžiuliu malonumu valgo bananą, gali būti žalingas jaunimui.

Kūrinys iš galerijos buvo pašalintas po to, kai direktorius Jerzy Miziolekas (Ježis Miziolekas) buvo iškviestas į Kultūros ministeriją.

Praėjusią savaitę interviu portalui Onet.pl J. Miziolekas sakė, kad „nepritaria darbų, kurie galėtų erzinti jautrų jaunimą, rodymui“, ir užsiminė, kad kai kurie lankytojai skundėsi. Minimas darbas galerijoje buvo eksponuojamas daug metų.

Taip pat buvo pašalintas dar vienas videomeno kūrinys, kurio autorė – kita prieštaringai vertinama menininkė.

Pirmadienį direktorius paskelbė, kad šie darbai bus sugrąžinti, bet tik iki gegužės 6 dienos, kai visa moderniojo meno galerija turi būti pradėta reorganizuoti. Jis neigė, kad ministerija darė spaudimą.

J. Miziolekas, kuris į šį valstybinį muziejų buvo paskirtas lapkričio mėnesį, pirmadienį sakė vertinantis abiejų minimų menininkių vaidmenį Lenkijos kultūroje, bet dėl ribotos galerijos erdvės parodai reikia „kūrybiškų permainų“.

Tai naujausias ginčas iš visos virtinės kontroversijų dėl meno ir kultūros, kilusių valdant konservatorių ir nacionalistų vyriausybei.

Kultūros ministras Piotras Glinskis ne kartą buvo kritikuojamas už subsidijų mažinimą meno festivaliams, planavusiems rodyti prieštaringai vertinamas pjeses katalikiškomis temomis. P. Glinskis atleido jį kritikavusį populiarų teatro režisierių.

Be to, neseniai jis sumažino finansavimą Europos solidarumo centrui – parodų ir kultūros centrui, kurį yra pamėgę vyriausybės kritikai. Pasak ministro, šios „Solidarumo“ istoriją pasakojančios įstaigos veikla pranoksta misiją mokyti istorijos.

Socialinių tinklų „Twitter“ ir „Facebook“ vartotojai Natalios LL kūrinio uždraudimą išjuokė kaip siauraprotį cenzūros atvejį ir skelbė savo nuotraukas, kuriose patys mėgaujasi bananais.

Aktorė Magdalena Cielecka (Magdalena Celecka) naujienų agentūrai AP sakė, kad savo nuotrauka, kurioje ji bananą nukreipusi sau į galvą kaip ginklą, protestuoja prieš bet kokias menininkams primetamas ideologines ar politines ribas.

„Kad galėtų kurti, menininkas privalo būti laisvas“, – sakė M. Cielecka.

Pirmadienį buvo planuojamas ir kolektyvinis bananų valgymo protestas priešais valstybinį Nacionalinį muziejų, nors šis pirmadieniais nedirba.

Šiuo metu skaitomiausi

Skaitomiausi portalai

Šiuo metu skaitomiausi

Šiuo metu skaitomiausi

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder