Kokios profesijos išnyks greičiausiai

Kokios profesijos išnyks greičiausiai

Pagyvensim - pamatysim. Prognozės ne visada pasitvirtina, tačiau visada įdomu užmesti akį į ateitį bent jau pramogos dėlei. Kurios profesijos išnyks artimiausiais metais? Tos, kurios taps nebereikalingos dėl pažangių technologijų įdiegimo, teigia žurnalas "Forbes" ir pateikia "mirtininkų" sąrašą, sudarytą inovacinių strategijų specialistų.

1. Notaras

Po 2020 metų notaro paslaugos taps nebereikalingos. Žmonės galės susitvarkyti visus reikiamus dokumentus internete. Bankai, draudimo kompanijos, kontrolės įstaigos bei kitos organizacijos turės priėjimą prie visų reikalingų asmens duomenų, kad galėtų juos patikrinti.

2. Turizmo agentas

Gyvenimas byloja, kad vis daugiau žmonių savo atostogas ir pažintines keliones organizuoja patys. Internete galima užsisakyti lėktuvo bilietus, nakvynę ir kitas paslaugas be tarpininko - turizmo agentūros. Prognozuojama, kad jau iki 2020 metų tarpininkų paslaugos bus paklausios tik elito segmente ir tik akcentuojant individualius poreikius.

3. Gręžėjas

Po 2020 m. lengvai išgaunami ištekliai baigsis, todėl naudingųjų iškasenų gręžinių gręžėjai taps nebereikalingi. Tokie gręžiniai bus įrenginėjami tik tose žemės vietose, kuriose žmogui dirbti neįmanoma. Už juos dirbs gręžtuvai-robotai, valdomi palydovinės kontrolės sistemų.

4. Bibliotekininkas

Prognozuojama, kad dar iki 2020 m. turėtų išnykti bibliotekininkų, archyvuotojų ir panašaus pobūdžio dokumentų tvarkymo specialistų poreikis. Visos bibliotekos ir archyvai bus kompiuterizuoti, o jų turinys skaitmenų pavidalu taps prieinamas iš bet kurio pasaulio krašto bet kuriuo metu.

5. Provizorius

Po 2020 m. vaistinės taip pat dirbs internete. Daugelis vartotojų galės pasirinkti jiems reikiamus preparatus savarankiškai arba pagal gydytojo rekomendacijas. Vaistininkai bus reikalingi tik "ekstriniams" atvejams ir aptarnaus tik tuos, kurie negali apsitarnauti patys.

6. Reklaminių tekstų rašytojas

Per artimiausius penkerius metus profesija, angliškai vadinama "copywriter" (ją matome populiariame TV seriale "Reklamos vilkai"), taps nepaklausi. Kompiuterių programos, pateikus reikiamus duomenis ir davus literatūrinio žanro bei turinio komandas, parašys tiksliai tai, ko pageidaujama.

7. Nekilnojamojo turto agentas

Po 2020 m. maklerio profesija ims nykti, nes interneto sistemos pačios parinks žmonėms tinkamus variantus. Agentai liks dirbti tik su išskirtiniais segmentais, kur reikalingas asmeninis kontaktas su klientu.

8. Bandytojas

Pilotas bandytojas - ši profesija veikiai taps egzotika, nes robotai, simuliacinės sistemos, kompiuterinis modeliavimas pakeis žmogų bet kurioje situacijoje, ir tai nutiks dar iki 2020 m.

9. Sistemų prižiūrėtojas

Po 2020 m. dirbtinis intelektas likviduos sistemų gedimus taip greitai, kad vartotojai net nepastebės. Gyvus administratorius pakeis programos. Kita vertus, prireiks specialistų, kurie šias programas kurs, derins ir prižiūrės...

10. Žurnalistas

Taps nereikalingi ir žurnalistai, rašantys naujienų pranešimus pagal atvirus informacijos šaltinius. Štai "Bloomberg", viena didžiausių pasaulyje verslo ir finansinių naujienų agentūrų bei informacijos apie finansų rinkas tiekėjų, jau iškeitė dalį gyvų biržos naujienų rašytojų į programas. Autorinė žurnalistika, kaip teigiama, liks paklausti.

... ir daugelis kitų

Profesijų, kurios gana greitai taps neaktualios, esama ir daugiau: tai įmonių bei organizacijų sekretoriai, stenografuotojai, registratūrų darbuotojai ir pan. - juos pakeis intelektualios programos. Bankų operacijas bus galima atlikti internetu, todėl šių įstaigų darbuotojai aptarnaus tik tuos žmones, kurie nesugeba prisitaikyti prie naujų technologijų.

Ateities profesijos

Kokios gi bus paklausiausios ateities profesijos? Tarp jų minimi IT juristai, IT lingvistai, IT medikai, IT genetikai, individualiosios genetikos analitikai-konsultantai, medicinos kibernetikos specialistai, intelektinės nuosavybės vertintojai, virtualių pasaulių dizaineriai, kosmoturizmo agentai, kosmobiologai ir kosmogeologai, ekologinių katastrofų specialistai ir panašiai...

Kas toliau?

Ar verta tikėti tokiomis prognozėmis, esą technologijos tobulės taip sparčiai, jog žmogų pakeis programa? Spręskite patys. Įdomumo dėlei priminsime, jog kai prieš penkerius metus kompanijos "Google" valdybos pirmininkas Erikas Šmitas (Eric Schmidt) viešai pareiškė, kad po keleto metų naudosimės mobiliaisiais telefonais, kurie pakeis filmavimo kamerą, GPS navigatorių, portatyvinį kompiuterį ir kainuos tiek pat, kiek paprasti telefonai, ne visi tuo patikėjo. Daugelis skeptiškai tuomet įvertino ir E. Šmito žodžius, jog ateityje kiekvienas iš mūsų kišenėje nešiosimės superkompiuterį ir kad visi planetos gyventojai bus surišti 100 megabitų tinklu. "Apskritai portatyvinių kompiuterių ir integruojamųjų funkcinių įrankių reiktų laukti tokių, kokių šiandien neįsivaizduoja net pačios lakiausios fantazijos žmonės", - 2009 metais sakė jis.

Tuo tarpu britų fizikas Styvenas Hokingas (Stephen Hawking), vadinamas "visatos istoriku", nemato pagrindo džiaugtis tokia "protingų" daiktų kūrimo sparta. Neseniai, duodamas interviu BBC televizijai, jis įspėjo, jog džiaugtis dirbtinio intelekto sistemų tobulinimu nėra ko. Atvirkščiai: jos gali kelti grėsmę žmonijai. S. Hokingas sutinka, kad primityvios dirbtinio intelekto formos naudingos, bet jeigu bus sukurtas savarankiškas, pats save tobulinantis dirbtinis intelektas, mums galas. "Žmones riboja lėta biologinė evoliucija, todėl jie negalės varžytis ir bus išstumti", - perspėjo mokslininkas.

Parengė Aras MASIULIS

Šiuo metu skaitomiausi

Skaitomiausi portalai

Šiuo metu skaitomiausi

Raktažodžiai

Šiuo metu skaitomiausi

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder