Kojinių mezgimo čempionės titulas - raseiniškei

Kojinių mezgimo čempionės titulas - raseiniškei

Radviliškyje surengtame šeštajame kojinių mezgimo čempionate bemaž trys dešimtys mezgėjų kelias valandas virbalais mezgė etninius kojinių raštus.

Į nugalėtojos kėdę atsisėdo mezgėja iš Raseinių Jūratė Tamavičienė. Vieninteliam čempionato vyrui – panevėžiečiui Raimundui Mikuševičiui moterų aplenkti ir vėl nepavyko.

Dėmesys – kokybei

Nuo saulės pasislėpę atviroje palapinėje, iš Radviliškio, Šiaulių, Panevėžio, Raseinių, Visagino, Kretingos suvažiavusios mezgėjos ir vienintelis mezgėjas vyras stengėsi per kelias jiems komisijos duotas valandas numegzti kuo spalvingesnį, gražesnį ir įmantresnį kojinių raštą.

Šiemet dalyvauti kojinių mezgimo čempionate mezgėjams buvo kiek sunkiau – Lietuvos etniniams regionams paminėti skirtame čempionate, pavadintame „Etniniai raštai“, iš mezgėjų buvo reikalaujama naudoti tik autentiškus savo krašto raštus. Gal dėl to jų šiemet susirinko mažesnis būrys – čempionate varžėsi 28 mezgėjai (pernai jų buvo 47).

Kaip ir pernai, komisija didžiausią dėmesį skyrė mezginio kokybei, temos atskleidimui, rašto autentiškumui, technikos sudėtingumui. Tai, kad kuri nors mezgėja nespėjo užbaigti kojinės, nebuvo esminis vertinimo kriterijus.

Nugalėtojai – čempionės krėslas

Šių metų kojinių mezgimo čempione tapo raseiniškė Jūratė Tamavičienė – ji buvo pasodinta į tradicinį nugalėtojos krėslą, kuris, kaip jau tapo įprasta, ir buvo pagrindinis čempionato prizas.

Antrąja vieta buvo įvertinti dailūs mezgėjos iš Visagino Lidijos Jevsejevos kojinių raštai, trečioji vieta skirta radviliškietei tautodailininkei Olei Plungienei.

Be šių pagrindinių apdovanojimų, rajono Savivaldybė įsteigė ir kelis atskirus prizus. Vyriausios dalyvės titulas atiteko 79 metų mezgėjai iš Pakiršinio Elvyrai Žukauskienei. Jauniausios dalyvės prizas įteiktas penkiolikmetei Samantai Šaparnytei iš Panevėžio rajono Tiltagalių kaimo.

Prizus gavo ir vienintelis čempionato vyras – panevėžietis Raimundas Mikuševičius bei Radviliškio krašto gražiadarbė Elena Martynova iš Pakiršinio.

Nesitikėjo laimėti

Nugalėtojos vainiku pasipuošusi raseiniškė J. Tamavičienė redakcijai sakė nesitikėjusi tapti nugalėtoja ("juk čia tiek daug puikių mezgėjų"). Anksčiau labiau mėgdavusi megzti kitokius mezginius, kojinių mezgimo ponia Jūratė ėmėsi palikusi darbą.

„Dabar atsikeliu ir porą valandų pamezgu. Mezgimas ramina. Gal todėl be jo nežinočiau ką veikti.“

Megzti moka ir ponios Jūratės dukra, bet ji kojinių nemezga – pakanka to, ką primezga mama.

Tai, kad čempionato nugalėtoja kitais metais nebegalės pretenduoti į prizininkus, J. Tamavičienei ne pretekstas nedalyvauti jame.

„Ne dėl prizų čia važiuojame. Smagu pažiūrėti, kaip mezga kitos mezgėjos, čia galima pasisemti naujų idėjų“, – sakė raseiniškė, į renginį atvykusi kartu su kitomis gražiadarbėmis iš Raseinių neįgaliųjų dienos užimtumo centro.

Tarp mezgėjų moterų – vienintelis vyras

Mezgėjų darbus ir jų triūsą vertinę žiūrovai ilgėliau sustodavo prie patogiai įsitaisiusio 52 metų mezgėjo R. Mikuševičiaus.

Ketvirtą kartą kojinių mezgimo čempionate dalyvaujantis vyras buvo susitaikęs su tuo, kad moterų jis neįveiks ir pagrindinio prizo nelaimės. Savo pomėgį jau seniai pavertęs pragyvenimo šaltiniu, vyriškis sakė neatsiginąs užsakovų ir nespėjantis įvykdyti visų užsakymų. Labiausiai jo numegztų kojinių raštai domina užsieniečius.

„Nuo liemenėlės iki palto“ kelis dešimtmečius mezgantis panevėžietis išgarsėjo 2000-aisiais, kai virbalais nežiūrėdamas numezgė 2 287 metrų ilgio, 76,5 kilogramo svorio draugystės pynę. Jo darbas tąkart buvo užregistruotas Lietuvos rekordų knygoje.

Pernai jis mezgė tautiniais raštais margintas pirštines į pirmininkavimo Europos Sąjungos Tarybai renginius atvykusiems svečiams. Per vasarą sakė 500 porų raštuotų pirštinių primezgęs.

Raštams megzti panevėžietis pasitelkia ir šiuolaikines technologijas ("juk lengviau tulpės raštą kompiuteryje sukurti ir jį padauginti, nei rankomis kryžiukus braukyti").

R. Mikuševičių į čempionatą atlydėjo žmona, ji visapusiškai palaiko savo vyro pomėgį, o į pašiepiančius vyrų žvilgsnius ponas Raimundas sakė seniai nebekreipiantis dėmesio.

Žiūrovai ilgėliau stabtelėdavo ir prie jauniausios čempionato dalyvės S. Šaparnytės. Mergina į čempionatą atvažiavo kartu su mezgėja mama Gražina Šaparniene. Mergina čempionate dalyvavo ir pernai. Jai mezgimas – mieliausias laisvalaikio praleidimo būdas.

Viso mezgimo čempionato metu mezgėjus ir žiūrovus linksmino folkloro šventės „Ganiau palšus jautelius“ saviveiklininkai.

Šiuo metu skaitomiausi

Skaitomiausi portalai

Šiuo metu skaitomiausi

Raktažodžiai

Šiuo metu skaitomiausi

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder