Kitų patarimus, kaip auklėti mažylį, dažnai paneigia moksliniai tyrimai

Kitų patarimus, kaip auklėti mažylį, dažnai paneigia moksliniai tyrimai

Aplinkinių patarimai jaunoms mamoms dažnai neduoda ramybės, o kai kurie netgi erzina. Internetinis mamyčių turgelis musumazyliai.lt atliko apklausą, kokie patarimai mamas labiausiai erzina.

Jaunos mamos girdi labai daug pamokymų, kaip prižiūrėti, auklėti mažylį. Patarimai – vertingas dalykas, tačiau ši „išmintis“ neretai būna nepagrįsta, o laikui bėgant dalį jų paneigia ir moksliniai tyrimai.

„Dažniausiai patarimai būna tokie stereotipiniai, kurie jau išėję iš mados, ir medicininiai tyrimai jau seniai juos paneigė, bet dažniausiai vyresnės kartos moterys – mamos, anytos, močiutės – vis dar laikosi senų dogmų, kaip reikia auginti ir kaip reikia ugdyti vaikutį“, – pasakoja musumazyliai.lt įkūrėja Milda.

Internetinis portalas atliko apklausą ir sudarė labiausiai jaunas mamas erzinančių patarimų sąrašą. Jame, pavyzdžiui, tokie patarimai:

Nenaudok nešynių ir vaikjuosčių – jos iškreipia mažylių stuburą.

Išeik iš kambario, kai kūdikis verkia, ir nesistenk jo nuraminti – prasivėdins mažylio plaučiai.

Nenaudok sauskelnių – dėl jų berniukas užaugs nevaisingas.

Pažiūrėk, kaip mažyliui šalta, – jo nosytė ir rankytės šaltos!

Uždėk kepurytę miegant, kad ausytės neatlėptų.

Kaip rodo praktika, dauguma šių pamokymų nepasitvirtina, tad svarbu atskirti gerą patarimą nuo blogo.

„Kepurytės nešiojimas ir ausyčių atlinkimas – mano mama, kai aš pagimdžiau savo lėlytę, sakydavo: uždėk būtinai kepurytę, nes atlėps ausytės, nes aš ir pati turiu pakankamai atlėpusias ausytes. Mamai sakau: mama, tu visada dėdavai man tą kepurytę, bet ausytės vis tiek truputėlį atlėpusios“, – pasakoja Indrė.

„Oj, rankytės šaltos, tu jį čia per šaltai laikai, sušals vaikutis, susirgs“ – pirmą mėnesį šito patarimo paklausiau, rengiau daugiau, tai pirmą mėnesį ji turėjo slogytę, o po to, kai pasiklioviau savim, savo nuojauta ir savo žiniomis, viskas susitvarkė“, – prisimena Dovilė.

„Negalima palikti verkiančio vaiko: jeigu jis verkia, reiškia, jis kažko nori. Galbūt jam kažką skauda, galbūt jis tiesiog artumo nori, juk mes to vaikelio labai laukėm ir turim jį mylėti ir saugoti. Mes, tėvai, nusprendžiame, ar jis gims, ar ne, tad jei jau gimė, turim jį saugoti. Jei jau vaikas verkia, reikia išsiaiškinti, dėl ko jis verkia. Kartais močiutės ar seneliai sako: nelepink vaiko. Lepinkim savo vaikus, nes nežinom, kas jiems skirta gyvenime. Kol galim, lepinkim“, – tikina Karoliniškių šeimos klinikos pediatrė Daiva Stanislovaitienė.

Mamos teigia, kad kitų dalijamais patarimais aklai pasitikėti nereikėtų. Tiksliausios informacijos gali suteikti gydytojas, internetas, knygos, specialūs kursai būsimoms mamoms.

„Geriausią patarimą davė tokį, kad kai pagimdysi, kai turėsi savo lėliuką, užsidėk maišą ant galvos ir nieko negirdėk, ką tau aplinkui sakys, o pasikliauk tiesiog motiniška intuicija ir gydytojų patarimais“, – sako Dovilė.

Gydytoja teigia, kad vis dėlto ne visi patarimai „iš piršto“ laužti, bet geriausias patarėjas gali būti pačios mamos nuojauta.

„Klausyti patarimų gal ir reikia, nes kartais būna ir tiesos juose, bet reikia atsirinkti ir per daug neimti į širdį, jeigu labai intensyviai peršamas tas pamokymas ar patarimas. Tie patarėjai dažniausiai su vaikeliu būna labai trumpą laiką, o jūs jį žinote geriausiai“, – tvirtina D. Stanislovaitienė.

„Patarimas būsimoms mamytėms būtų toks: kol laukia savo mažiuko, reikia, kad jos apsilankytų rengiamuose kursuose ir gautų tikrą reikiamą, naudingą informaciją, kuria būtų galima tikrai pasikliauti. O tetų dalijamus patarimus reikia tiesiog priimti, teigiamai vertinti, bet nebūtinai jais pasikliauti“, – pataria Dovilė.

Apklausa parodė, kad patarimus dažniausiai linkusios dalyti vyresnės kartos moterys. Vis dėlto prieš pamokant reikėtų pasidomėti šiuolaikinių mokslo tyrimų išvadomis.

Šiuo metu skaitomiausi

Skaitomiausi portalai

Šiuo metu skaitomiausi

Raktažodžiai

Šiuo metu skaitomiausi

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder