"Moterys virtuvėje gali tik pakenkti. Jeigu mama virtuvėje, - visa šeima žino, kad ten nėra ką veikti, bus tik daug triukšmo. Iš tikrųjų vienas geriausių nusiraminimo būdų po įtempto darbo su žmonėmis - tai užsidaryti virtuvėje ir daryti tai, ką nori. Savaitgaliai virtuvėje yra mano. Viską mėgstu gaminti, tik saldumynai, konditerija - ne mano sritis.
Ką galiu pasiūlyti krizės ištiktiems lietuviams? Kaip vokiečiai sako - ein Toft (vienas puodas). Viską, ką turi, sudedi į puodą. Mūsų šeimoje tai gana dažnas valgis. Beje, į kugelį irgi galima sudėti viską, kas atliko, net medaus, meliono...
Pasakysiu receptą, kuris tinka ir aristokratams, ir plebėjams. Labai seniai skaičiau knygą: kai vyras, kuris nemoka gaminti, lieka vienas namuose, o šeimyna išvažiavusi, - jis svajoja apie kepsnį. Kad būtų greitai, skanu ir patogu. Tai kepsnys, kepamas lygiai aštuonias minutes. Aš dažniausiai kepu iš kiaulienos nugarinės, nors iš bėdos tai gali būti ir sprandinė. Nugarinę supjaustai dviejų centimetrų storio gabaliukais, išvolioji miltuose, įpili į keptuvę pusę centrimetro aliejaus, pakaitini ir sudedi viską kartu. Jokių prieskonių nededi. Lygiai keturias minutes pakaitini labai karštame aliejuje, apverti - dar keturios minutės. Tada dedi druskos ir kitų prieskonių. Nori - su duona valgai, nori - vieną. Užgerti galite kuo tik norite; vandeniu - sveikiausia. Vynas labiau tiktų tėčio kepsniui. Daug ką esu vaišinęs, didelei kompanijai neprikepsi vienoj keptuvėj. Mano svečiai paprastai "nedideli": mėgsta, kai ant lentelės papjaustau lašinukų, duonytės, svogūniukų... Svečiai mėgsta mūsų namus, nes nedarome didelių ceremonijų - kiek turėtų būti sudėta šakučių, šaukštelių... Kuo paprasčiau, tuo jaukiau ir smagiau.
Rašyti komentarą