Padažai – dažnas produktas, kurį vertėtų pakeisti
Kompanija „Samsung“ socialiniuose tinkluose paskelbusi akciją, kurios metu padovanojo maisto produktais užpildytą šaldytuvą su „Twin Cooling™“ šaldymo sistema, sulaukė beveik 500 jų nuotraukų. Baltijos šalių gyventojai parodė, kaip maitinasi karantino metu. Paaiškėjo, kad populiariausia produktas, kurį galima surasti kiekvieno lietuvio šaldytuve – tai padažai.
Subalansuotos mitybos ekspertė ir mitybos akademijos „Pirmas šaukštas“ įkūrėja Rita Šilenskienė tautiečiams siūlo apriboti padažų vartojimą ir juos pakeisti kiek sveikesne alternatyva. „Daugelyje nuotraukų pastebėjau kečupą ir majonezą. Tačiau tiems, kurie nori daugiau natūralaus skonio, rekomenduočiau įprastus pirktinius padažus pakeisti citrina, aliejumi, krienais ar natūraliomis garstyčiomis“, – sako ji.
Pavyzdžiui, paprastą kečupą rekomenduojama pakeisti natūralia pomidorų pasta, barbekiu padažą galima pasigaminti iš pomidorų tyrės, sojų padažo, kelių šaukštelių balzaminio acto, garstyčių, druskos ir prieskonių. Kiekvienam padažui galima surasti sveikesnių alternatyvų.
Pieno produktų lyderis – jogurtas
Beveik 500 šaldytuvo nuotraukų parodė, kad lietuviai ypač mėgsta pieno produktus ir karantino metu savo šaldytuvą gausiai pripildo jogurtais, pienu, kefyru, saldinto pieno gėrimais. Tad galima daryti išvadą, kad pieno gaminiai – neatsiejama lietuvių mitybos raciono dalis.
Pieno produktuose gausu baltymų, kalcio, riebalų, taip pat angliavandenių ir mineralinių medžiagų. Tačiau specialistai rekomenduoja valgyti kuo natūralesnius pieno produktus. Pavyzdžiui, nors saldus, vaisių skonio jogurtas atrodo, kaip puikus pasirinkimas pusryčiams, subalansuotos mitybos ekspertė rekomenduoja jį keisti natūraliu jogurtu ir praturtinti jį uogomis.
„Vietoje cukrumi saldintų pieno gaminių vertėtų išmėginti šviežiomis uogomis pagardintą natūralų jogurtą. Už perdirbtus ir cukraus prisotintus produktus mes dažnai sumokame daugiau, pamiršdami, kad sveikesnis variantas gali būti pigesnis, o ir jo gamyba neatima daug laiko“, – pataria R. Šilenskienė.
Šaldytuvas ne vieta duonai
Baltijos šalių gyventojų šaldytuvų turinio nuotraukos taip pat parodė, kad gyventojai čia laiko duoną ar batoną. Manoma, kad vėsioje vietoje laikomi duonos gaminiai gali būti apsaugoti nuo pelėsio, o šaldytuve laikoma duona nesudžius. Visgi tai tik mitas.
Duoną rekomenduojama laikyti kambario temperatūroje. Šaldytuve laikomas produktas pakeičia savo skonį ir praranda natūralią, duonai būdingą drėgmę. Mitybos ekspertė primena ir apie kitus produktus, kuriuos derėtų išimti iš šaldytuvo lentynų.
„Bulvės ir pomidorai neturėtų atsidurti šaldytuve. Jie netenka daug maistinių medžiagų vien dėl netaisyklingo laikymo. Pavyzdžiui, pomidoruose sumažėja antioksidantų, o bulvėse esantis krakmolas šaldomas greičiau virsta cukrumi“, – rekomenduoja subalansuotos mitybos specialistė R. Šilenskienė.
Rašyti komentarą