Kalėdos ir Naujieji - dovanų metas

Kalėdos ir Naujieji - dovanų metas

Gauti dovanų mėgsta visi be išimties ir bet kokia proga ar be progos. O dovanos kaina gali būti visiškai nesvarbi. Yra keletas versijų, iš kur atsirado tradicija teikti dovanas.

Pagal vieną iš jų dovanojimo tradicija siekia biblinius laikus, kai lankyti naujagimio Jėzaus iškeliavo trys Rytų išminčiai - Melchioras, Kasparas ir Baltazaras. Kad nuneštų jam dovanų, jie apkeliavo pusę pasaulio. Jų dovanos buvo neįprastos ir labai simboliškos: auksas, smilkalai ir mira. Iki šiol visame pasaulyje būtent Kalėdų dovanos turi ažiotažinę paklausą. Ši legenda padarė įtaką Kalėdų tradicijoms kai kuriose šalyse. Pavyzdžiui, Ispanijoje ir Meksikoje vaikai rašo laiškus ne Kalėdų Seneliui, o trims išminčiams. Kalėdų naktį vaikai balkone arba prie palangės prikabina specialiai tam pasiūtas puskojines, o prie jų prideda vaišių ir pašaro gyvuliams, kuriais atvažiuoja trys išminčiai. Pagal kitą versiją tradicija dovanoti dovanas gimė gerokai anksčiau, negu atsirado ir paplito krikščionybė, juk aukos dievybėms buvo aukojamos visada - ir senovės Egipte, Graikijoje ir Romoje. Keltų ir teutonų žyniai kiekvienų metų pradžioje dovanodavo šventojo amalo šakelę, senovės Romoje dovanomis būdavo keičiamasi švenčiant naujuosius metus. Tais laikais dovanos būdavo paprastos, simboliškos - mėgstamo medžio šakelė arba tai, kas užauginta sode. Tokios dovanos būdavo vadinamos strenae - šis žodis reiškė sėkmės deivę Streniją.

Visiškai kitokį požiūrį į šios tradicijos atsiradimą turi materialistinių pažiūrų žmonės, froidizmo šalininkai ir ateistai. Remdamiesi Zigmundo Froido (Sigmund Freud) teorija ir darydami prielaidą, kad žmogus kilo iš beždžionės, jie mano, kad patikusiai patelei patino įteikti vaisiai, gražus akmenukas arba kriauklelė - tai ta pati „dovana merginai“, kurios širdį norisi užkariauti. Tačiau šiandien, parduotuvėse ieškodami dovanos, mes greičiausiai galvojame apie tai, kaip pradžiuginti mums artimus ir mielus žmones. Dovanas dovanojame visus metus - per gimtadienius, vestuves, jubiliejus, įkurtuves ir kitokias iškilmes. Ir čia esama savų taisyklių ir gudrybių.

Kokios dovanos mums teikia džiaugsmą? Įvairiausios - priklausomai nuo to, kokiam psichologiniam tipui priklausome.

„Kinestetikai“ - labiausiai paplitęs gyventojų tipas (40 proc.). Psichologai tvirtina, kad juos atpažinti lengva: šių žmonių gestai nukreipti į save. Bendraudami jie gali nežiūrėti į pašnekovą, bet nuolatos lies jį ranka. Jiems atrodo, kad taip jie kontroliuoja dėmesį sau. Paprastai šio tipo žmonės yra meilūs ir jautrūs, puikūs vyrai, žmonos ir patikimi draugai. Idealios dovanos „kinestetikams“ - visa tai, prie ko malonu prisiliesti. Puikiai tiks kašmyro šaliai, šalikai ir megztiniai, gaminiai iš šilko. Jie taip pat įvertins skanius kepinius.

„Vizualai“ sutinkami šiek tiek rečiau už „kinestetikus“. Jie paprastai būna ramūs, organizuoti ir drausmingi. Puikiai įsimena vaizdus, o štai žodžių konstrukcijas - sunkiai. Jiems svarbūs išorinis grožis. Jie mielai apsivilks nepatogų, bet nepaprastai efektingą drabužį - grožis reikalauja aukų. Dažnai vartoja žodžius, susijusius su matymu: „žiūrėti“, „stebėti“, „vaizdas“, „ryškus“, „kaip matote“ ir pan. Tokiam žmogui puiki dovana bus DVD diskas su kino filmu, paveikslas arba reprodukcijų albumas. Šio tipo žmonės vertina meną, todėl dovanojamas daiktas turi būti gražus, o praktiškumas - visai nesvarbu. Kas, jei ne „vizualas“ įvertins autorinį darbą, išskirtinį ir efektingą daiktą? Ne mažesnį susižavėjimą sukels padovanota fotografijos technika arba žiūronai.

„Audialai“ puikiai moka klausytis ir dar pasižymi gera atmintimi. Tai, ką išgirdo, įsimena ir perpasakoja su menkiausiomis smulkmenomis, bet labai nemėgsta būti pertraukinėjami. Pagrindiniai žodžiai jų leksikone yra susiję su garsu: „klausykit“, „skambus“, „tylus“, „kalbėti“, „tyla“, „garsiai“ ir pan. Turbūt neverta nė sakyti, kad visi garsūs muzikantai - „audialai“? Šio tipo žmogų sužavės padovanotas mėgstamos muzikos diskas arba bilietai į koncertą. Taip pat patiks grotuvas, ausinės. Bet nesugalvokite jam dovanoti žadintuvo - jo jautriai klausai tai įžeidimas.

„Diskretai“ - sudėtingo charakterio, nekomunikabilūs, kompleksuoti žmonės. Būtinybė bendrauti su aplinkiniais jiems kelia paniką. Jie yra linkę sąmoningai arba nesąmoningai nutraukti ryšius su pasauliu. Tokie žmonės yra itin jautrūs, bet kartu susikaupę ir punktualūs, retai pasakoja apie save, ypač apie asmeninį gyvenimą. Pažeidžiamiausi iš visų psichologinių tipų. Išrinkti dovaną tokiam žmogui sunku. Todėl geriau iškart atmesti tai, ko geriau nedovanoti: tai kvepalai, skustuvai, baltiniai ir panašios asmeniškos dovanos. Telefonas - taip pat ne geriausias variantas. Nenorėdami patekti į nepatogią padėtį, padovanokite saldainių arba klasikinį meno albumą. Moteriai tiks gražus rinkinys rankdarbiams arba daili dėžutė papuošalams.

„Digitalus“ galima pavadinti labai logiškais. Šio tipo žmonėms ne itin svarbus grožis, garsas arba prisilietimo pojūtis. Jam įdomu, ar visame tame yra logikos, ar ne. Jeigu ko nors nesuprato, klausinės tol, kol supras. Prisilietimų bendraujant nemėgsta, mažai gestikuliuoja, kalba greičiau monotoniška arba primena mokytojo. Būdingi žodžiai: „logiška“, „ar teisingai supratau“, „kodėl būtent taip“, „kam mes tai darome“. Mėgsta kalbą paįvairinti įvairiais terminais ir sąvokomis. Jam svarbi prasmė, funkcionalumas ir turinys. Šiam tipui priklauso vyrai, mėgstantys pasamprotauti apie moteriškos logikos paradoksus. Ką gi jiems padovanoti? Atsisakykite bet kokio poetiškumo, geriau padovanokite barometrą arba oro drėkintuvą, tiks prietaisai peiliams galąsti, batams džiovinti ir kitokie praktiški daiktai. Svarbiausia, kad jie būtų kokybiški ir funkcionalūs.

Nuo to, kaip įteiksite dovaną, priklauso, kokį įspūdį padarysite. Todėl...

...dovaną būtina įteikti šeimininkui, o ne tyliai padėti kur nors į kampą. Gero tono taisyklės draudžia įteikiant dovanas sakyti tokias frazes: „Man tai irgi praverstų“, „Taip nuvargau, ieškodamas tau dovanos, visą miestą aplaksčiau“, „Atleisk, kad dovanoju tokią nesąmonę“, „Nepyk, bet nieko geresnio neradau“. Ir gink Dieve, visą vakarą nekankinkite šeimininko klausimu: „Pasakyk atvirai, ar tau patiko mano dovana?“

...piniginę dovaną reikia įteikti itin taktiškai: kupiūras įdėti į voką kartu su sveikinimo atviruku. Pinigai daugiausia dovanojami jaunavedžiams. Ši tradicija atėjo iš Vokietijos, kur jauniesiems būdavo įteikiamas „Pinigų medis“ - šakelė su riešutais, varpeliais ir širdelėmis vietoj lapų, o kiekviename papuošale būdavo slepiami banknotai ir linkėjimai jaunavedžiams.

...vaikams nebūtina visas dovanas dovanoti iškart. Vaikas turi pasidžiaugti kiekviena staigmena ir ilgiau jausti malonumą. Todėl per didžiąsias šventes dovanas geriau paslėpti ir įteikti vaikui „lobių paieškos schemą“. Tik pasirūpinkite, kad pirmąją dovaną vaikas rastų iškart.

Dar reikia nepamiršti, kad dovana turi išreikšti mūsų palankų požiūrį į žmogų, kuriam ją dovanojame. Šventės - neapsimestinių, nuoširdžių santykių simbolis, o ne priemonė nuraminti sąžinę. Sugebėjimas dovanoti dovanas parodo gebėjimą mylėti žmogų. Priešingu atveju geriau apsieiti išvis be dovanų.

Šiuo metu skaitomiausi

Skaitomiausi portalai

Šiuo metu skaitomiausi

Šiuo metu skaitomiausi

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder