Kaimyninės šalies vizijose – atstatytos pilys

Kaimyninės šalies vizijose – atstatytos pilys

Kaliningrado srities politikai sumąstė per ateinantį dešimtmetį atstatyti visas šiame krašte esančias pilis ir taip sritį paversti patraukliu turistiniu objektu. Tačiau patys srities gyventojai tokiais valdžios užmojais abejoja. Mat vien išlikusių ir iš dalies naudojamų XIV – XV amžiaus pilių yra devynios.

Idėją per dešimtmetį atstatyti visas Kaliningrado srityje išlikusias viduramžius siekiančias pilis viešai išreiškė laikinai Kaliningrado srities vyriausybės vicepremjero pareigas einantis Garis Goldmanas. „Šiuo metu pilių tema mums labai aktuali. Vienintelis kelias jas išsaugoti – pritraukti investuotojų ir atstatyti jas“, – teigė G. Goldmanas.

Pasak jo, jei pavyktų per dešimtmetį visas Kaliningrado srityje esančias pilis atstatyti, būtų idealu. Šiuo metu jau yra atsiradę galimi investuotojai, kurie norėtų atstatyti tris išlikusias pilis. Kitoms investuotojų dar ieškoma. G. Goldmanas neatmetama tikimybė, kad kai kurios pilys gali būti perduotos Rusijos stačiatikių bažnyčiai.

Kaliningrado srities valdžios užmojai per dešimtmetį atstatyti pilis, šios srities gyventojams sukėlė šypsnį ir pašaipų pliūpsnį žiniasklaidoje. Kaliningradiečiai prisimena, kad vien tik Kaliningrade esančių mažųjų Karališkųjų vartų, katedros restauracija užsitęsė daugiau kaip dešimtmetį. Todėl atstatyti dvi dešimtis pilių per dešimt metų – gryna utopija.

„Jei būtų apsiribojama 4–5 pilimis, ir tai darbų būtų dešimtmečiams, o ką jau kalbėti apie tokį pilių skaičių. Gal pirmiausia reikėtų pasirūpinti, kad esamos pilys ar likę jų griuvėsiai bent jau toliau neirtų ir nebūtų griaunami“, – teigė komentatoriai.

Kaliningrado srityje kažkada buvo bent 33 pilys. Tačiau apie 13 pilių yra žinoma tik iš išlikusių istorinių šaltinių, 11 pilių virtę griuvėsiais, o išlikusios ir iš dalies naudojamos tik 9 pilys. Tačiau ir jų dalis jau virsta griuvėsiais. Viena iš jų – Brandenburgo pilis.

Ne itin nukentėjusioje Antrojo pasaulinio karo metais, pokaryje pilyje buvo įrengti butai gyventojams, tačiau šiems menkai dėmesio kreipiant į pilies būklę, ši prastėjo. Po to, kai praėjusio amžiaus devintajame dešimtmetyje įgriuvo pietrytinio fligelio stogas, gyventojus pradėta iškeldinti iš pilies. Nelikus paskutinių gyventojų, pastatas tapo visiškai neprižiūrimas ir toliau griuvo, ypač aktyviai jį ardo vietos gyventojai. Ne tik pačią pilį, bet ir šalia esančią Brandenburgo bažnyčią.

Šiuo metu skaitomiausi

Skaitomiausi portalai

Šiuo metu skaitomiausi

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder