Kai kurie grybai valgomi tik kartą gyvenime

Kai kurie grybai valgomi tik kartą gyvenime

Šiaulių ligoninėje gydomi du sunkiai grybais apsinuodiję žmonės. Spėjama, jog jų oganizmus apnuodijo blyškioji musmirė. Dar du žmonės grybais buvo apsinuodiję lengviau. Prasidėjus rudeniniam grybavimo sezonui, iškvietimų dėl apsinuodijimų laukia ir Šiaulių greitosios medicinos pagalbos medikai.

Nuodingiausios - musmirės

Eugenija Kukaitienė, Šiaulių greitosios medicinos pagalbos stoties vyriausioji gydytoja, sako, jog Lietuvoje auga apie 40 rūšių grybų, kurie nuodingi tik žali, o apie 20 rūšių grybų apsinuodijimą gali sukelti ir termiškai apdoroti.

"Apsinuodyti galima nuodingaisiais grybais arba medžiagomis, kurios atsiranda konservuotuose ir pastovėjusiuose grybuose", - sakė E. Kukaitienė.

Nuodingiausiais grybais Lietuvoje laikomos žalsvoji ir blyškioji musmirės. Jos turi nuodo amatoksino, kuris į organizmą patenka ir suvalgius vos kelis kąsnius musmirių.

"Šio nuodo savybės nepakinta nei verdant, nei kepant, nei sūdant ar konservuojant", - perspėjo E. Kukaitienė.

Prie labai nuodingų priskiriama margoji musmirė, stambioji gijabūdė, plaušabudė, rudeninis bobausis. Mažiau nuodinga laikoma paprastoji musmirė.

Yra grybų, kurie nuodingi tik švieži. Prie jų priskiriami bobausiai, pūkuotės, geltonieji ir juodieji pievagrybiai, piktosios ūmėdės. Apvirus nuodingosios medžiagos išsiplauna ir grybai vartojami maistui.

"Tačiau mano patarimas: nerinkite grybų, kurių nepažįstate ir nesate valgę. Aš renku tik baravykus, raudonikius, voveraites, lepšiukus. Neimu žvynabūdžių. Atsargiai reikia rinkti ūmėdes ir žaliuokes, nes šiuos grybus galima sumaišyti su žalsvąja musmire. Kelmučiai taip pat yra visokie - ir valgomi, ir nevalgomi, todėl galima rinktis tik tuos, kuriuos pastoviai renkate ir esate valgę", - patarė E. Kukaitienė.

Apsinuodijimo ir persivalgymo požymiai panašūs

Pasak gydytojos, Lietuvoje apsinuodijimas grybais ir kitais augalinės kilmės produktais yra trečioje vietoje po apsinuodijimų alkoholiu ir jo surogatais bei po medikamentų perdozavimo.

"Kai žmogus paskambinęs į greitąją pasako, kad apsinuodijo grybais, važiuojame ir vežame jį į ligoninę. Grybai yra augalinė ląsteliena, turinti daug chitino, sunkiai virškinamos medžiagos, ir jautresni žmonės jaučiasi kaip apsinuodiję. Po pusvalandžio pradeda pykinti, vemiama. Tokie yra ir apsinuodijimo nuodingaisiais grybais požymiai, todėl rizikuoti negalima", - sakė gydytoja.

Jei apsinuodijimo nuodingaisiais grybais požymiai pasireiškia netrukus, tai suvalgius nuodingųjų musmirių jie atsiranda po 8 valandų ar paros ir vėliau. Per tą laiką kraujas po organizmą išnešioja nuodus. E. Kukaitienė išvardijo sunkaus apsinuodijimo požymius: prasideda skrandžio ir žarnyno skausmai, viduriavimas, vėmimas, bendras silpnumas, prakaitavimas. Sunkesniais atvejais prasideda traukuliai.

Apsinuodijus grybais pirma juos reikia pašalinti iš skrandžio, o tam tėra vienas būdas - reikia išsivemti.

"Bet negeriant vandens, nes nuo jo nuodai greičiau patenka į kraują. Gerai išsivalius skrandį galima gerti pieno, šalto vandens, atskiestos kavos bei išgerti vidurius paleidžiančiųjų vaistų. Bet šiukštu negalima gerti alkoholio ar acto, nes nuodai dar greičiau pateks į kraują. Išsivėmus reikia kuo greičiau kreiptis į gydytoją", - mokė E. Kukaitienė.

Piktas gali būti ir konservuotas grybas

Apsinuodyti galima ne tik nuodingais, bet ir netinkamai žiemai paruoštais grybais. Juose, kaip ir kituose konservuotuose maisto produktuose, gali pasigaminti botulino toksinas, sukeliantis botulizmą.

"Toksinas nesigamina šaltyje, todėl 15- 20 minučių nuvirtus grybus perplaunu šaltu vandeniu ir dedu į šaldiklį. Tik į grybus nereikia dėti druskos, nes ji šaldiklį gadina. Ruošiant valgymui, iš šaldiklio išimtus grybus dar kartą nuverdu", - sakė Rasuolė Minickienė, Šiaulių apskrities valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos maisto produktų inspektorė.

Botulino bakterijos nemėgsta sūrios bei rūgščios (acto, citrinos rūgšties) terpės, tad grybus galima konservuoti. Druskos marinate turi būti apie 8 procentus.

Konservuojant baravykus juos užtenka nuvirinti vieną kartą, kad nepakistų jų maistinė vertė. Prastenius grybus patartina nuvirinti kelis kartus.

"Apdorotus grybus - sūdytus, marinuotus - patariama laikyti mediniuose, stikliniuose ar emaliuotuose induose. Metaliniuose ir cinkuotuose gali atsirasti nuodingųjų medžiagų", - teigė maisto specialistė.

Netinkamai žiemai paruoštus grybus išduoda išpūstas stiklainio dangtelis. Jei iš rūsio atsinešto grybų indelio dangtelis neišpūstas, bet galvoje sukasi įkyri mintis ar neapsinuodysite, R. Minickienė pataria grybus trumpai pavirinti - botulino toksinas žūva greitai.

Tačiau ji nepatartų grybus žiemai ruošti su įvairiais pomidorų padažais, nes jie sukelia rūgimą.

"Jei taip paruoštų grybų dangtelis išsipūtęs, tokio stiklainio nepatartina net atidaryti. O prieš išmetant lauk, stiklainį reikia bent 10 minučių pasterizuoti. Taip elgtis patariama dėl aplinkinių", - teigė ji.

Nuodai kaupiasi ir šalnų pakąstuose grybuose

R. Minickienė pastebėjo, jog negalima rinkti grybų po šalnų, nes juose kaupiasi nuodingos medžiagos.

Vertėtų rinkti tik jaunus grybus, nes senuose gali būti susikaupusių nuodingų junginių.

Surinktus grybus reikia tą pačią dieną. Nespėjus grybų sutvarkyti, juos patartina plonu sluoksniu paskleisti gerai vėdinamoje, vėsioje patalpoje.

Skystį, kuriame virė grybai, reikia išpilti, nes nuodingosios medžiagos iš grybų pereina į vandenį.

Paruoštus žiemai grybus reikia laikyti vėsiame rūsyje, pastovioje 0 - minus 6 laipsnių temperatūroje.

Skaitomiausi portalai

Šiuo metu skaitomiausi

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder