Jūros šventės metu - gurmaniški "Švyturio" alaus ir maisto deriniai

Jūros šventės metu - gurmaniški "Švyturio" alaus ir maisto deriniai

Šiemet Jūros šventės metu uostamiesčio aludariai ir alaus someljė Donatas Dabrovolskas yra pasirengę parodyti šventės svečiams alaus ir maisto derinimo kultūrą. Pirmą kartą masinių renginių metu "Švyturys" šventės lankytojams rodys, kad alų reikia skanauti ir atrasti kitaip, tinkamai taikant dermės principus.

"Pagrindinis mūsų tikslas - padėti žmonėms pajusti tikrąją alaus ir maisto dermę ir, drauge, visą renginių kultūrą pakelti į gerokai aukštesnį lygį. Jūros šventės metu pristatomi alaus ir maisto komplektai yra kruopštaus darbo rezultatas, deriniai sukurti specialiai šiai šventei ir kiekvienas iš jų yra ypatingas. Kurdamas alaus ir maisto derinius siekiau, kad alaus ir su juo patiekiamo maisto skonio detalės viena kitos neužgožtų. Karšti patiekalai ir užkandžiai, kurie bus siūlomi kartu su "Švyturio" tradicinės kolekcijos ir pajūrio krašto "Memelbrau" alumi, atskleis iki šiol dar dažnam neatrastus poskonius ir dermes", - žada virtuvės šefas ir alaus someljė D. Dabrovolskas.

Kad nebūtų chaoso burnoje

Dienos metu, iki 19 val., Jūros šventės svečiams prie alaus, kuriuo bus prekiaujama "Švyturio" palapinėje, bus siūlomi karšti patiekalai, o nuo 19 val. - tik užkandžiai.

"Švyturio" mėgėjams siūlomi alaus ir maisto komplektai yra sudaryti iš anksto, taigi galimybės paties prie tam tikros alaus rūšies atskirai pasirinkti užkandį nebus.

"Tikrai neduosime "Švyturio Baltijos" su marinuotomis žaliosiomis alyvuogėmis bei kalmarais, nes šis derinys tinka tik su "Baltu". "Baltijos" siūlysime prie keptų marinuotų kepenėlių su slyvomis. Kodėl taip darome? Pasakysiu paprastai - į dyzelinį automobilį niekuomet nepilsime benzino, tad atitinkamai ir prie skirtingų alaus rūšių nederinsime netinkančio patiekalo, - dėsto D. Dabrovolskas. - O žmonės įprastai renkasi jiems labiausiai patinkantį patiekalą ir labiausiai patinkančią alaus rūšį, net nesusimąstydami apie jų dermę. Taip burnoje turime chaosą, vienas skonis užgožia kitą, o poskoniai tampa nemalonūs. Norime parodyti, jog galima skanauti pasirinkus tinkamą dermę."

"Tai bandomasis projektas ir "Švyturys" pirmasis rinkoje masinių švenčių metu alų pakylėja į kitą lygį, parodo, jog jį galima ir skanauti, o ne tik gerti. Manau, kad tokiam projektui tikrai nėra per anksti - pats laikas parodyti žmonėms, jog kiekviena alaus rūšis turi savitą skonį ir todėl ją privalu derinti su atitinkamu maistu, - dėsto alaus someljė. - Tikimės, jog žmonės susižavės ir supras, kad masinėse šventėse su alumi galima valgyti ne tik šašlykus ir keptą duoną."

Viešiesiems renginiams nebūdingą alaus ir maisto derinimo kultūrą papildys ir "Švyturio" palapinėje sukurta aplinka - aukšti mediniai stalai, sujungsiantys restorano ir socialinės erdvės elementus. Tad, anot virtuvės šefo, tai bus nedidelis "pub'as" neįprastoje erdvėje.

Ši išskirtinė "Švyturio" palapinė svečių laukia Kruizinių laivų terminale rugpjūčio 1-5 dienomis nuo 10 val. iki 23 val.

Alaus ir maisto dermė

"Lietuva buvo ir yra aludarių kraštas, turintis labai senas, gilias tradicijas, kurios nepelnytai buvo primirštos. Šiandieninė alaus kultūra plačiąja prasme, apie kurią šnekame, kaip ir alaus bei maisto derinimo tradicija, mus pasiekė iš tų šalių, kuriose aludarystė yra tvirtai įleidusi šaknis - Belgijos, Čekijos, Didžiosios Britanijos, Vokietijos, JAV. Šios šalys diktuoja alaus ir maisto derinimo madas, kuriomis seka ir jas atkartoja likęs pasaulis. Lietuvoje, ko gero, atgimstančios senosios tradicijos susimaišo su naujomis derinimo kryptimis ir taip gimsta nauja, dar nematyta alaus kultūra. Tiesa, alaus ir maisto derinimas Lietuvoje dar gana naujas dalykas. Bet žmonės laikui bėgant atranda kitą alaus pusę: subtilesnę, rafinuotesnę, elegantiškesnę. Žmonės tampa atviresni naujovėms, todėl neabejoju, kad alaus ir maisto derinimo kultūra sparčiai prigis ir Lietuvoje", - pastebi D. Dabrovolskas.

Anot jo, auksinių alaus ir maisto derinimo taisyklių nėra, tai - greičiau rekomendacijos, kuriomis vadovaujantis galima sukurti įsimintiną vakarienę ar pietus ir mėgautis maistu.

Pirmausia reikia nuspręsti, kokį patiekalą gaminsite, o tada galvoti apie tinkamą alų. Žmonės dažnai klysta pirmiau pagriebę pirmą pasitaikiusį gėrimą iš lentynos, o paskui, paruošę valgį, stebisi, kad skoniai tarpusavyje ne tik yra nesubalansuoti, bet jais net nesinori mėgautis.

Skaniausias derinys bus tada, kai alus ir maistas turės bendrų skonio elementų - kartumo, saldumo ar panašiai. Pavyzdžiui, karamelės skonio tamsusis alus ir šokoladas. Svarbiausia, kad alaus skonis neužgožtų maisto, o patiekalai - alaus.

Maistas derinamas su alumi, atsižvelgiant į gėrimo stiprumą: su lengvesniais patiekalais, tokiais kaip gaivios salotos, daržovės ar minkšti, švelnūs sūriai, patiekiamas švelnesnio skonio, lengvesnis alus. Prie sočių, sodraus, intensyvaus mėsos, žvėrienos, riebių žuvų patiekalų tiks kartesnis, tamsesnis alus.

Reikėtų atsiminti, kad jei pietų ar vakarienės metu ragaujami keli skirtingi maisto ir alaus deriniai, pradėti reikėtų nuo lengvesnių ir keliauti sodresnių, stipresnių skonių link.

Dar vienas svarbus principas - sezoniškumas. Vasarą rekomenduojama rinktis lengvesnius, gaivesnius patiekalus ir lengvesnį alų, žiemą - atvirkščiai - skanaujamas sotus, šildantis maistas ir sodraus skonio, tamsesnis alus. Tačiau šio principo dažniausiai paisoma natūraliai, intuityviai - retas kuris žiemą renkasi skanauti gaivias, vėsinančias daržovių salotas ir vėsų kvietinį alų, kuris taip ir kvepia vasara.

Informacija

Alus ir karštas patiekalas - 16 Lt (10-19 val.)

"Ekstra Draught" ir skrudintų vištų širdelių iešmelis su aštriu padažu ir skrudinta duona;
"Baltas" ir keptos strimelės su citrusiniu medaus padažu;
"Baltijos" ir jautienos mėsainis su sūriu ir kepsnių padažu su slyvomis;
"Nefiltruotas Raw" ir makaronai "penne" su vištiena ir grybais;
"Memelbrau" ir apelsininės vištienos iešmelis su rozmarinais ir skrudinta duona.

Alus ir užkandis - 12 Lt (19-23 val.)

"Ekstra Draught" ir skrudinti marinuoti kiaulienos gabaliukai su juodosiomis alyvuogėmis ir aitriosiomis paprikomis;
"Baltas" ir marinuotos žaliosios alyvuogės su kalmarais;
"Baltijos" ir keptos marinuotos kepenėlės su slyvomis;
"Nefiltruotas Raw" ir skudinti kukurūzų kruopų gabaliukai;
"Memelbrau" ir salierų, apelsinų ir grybų užtepėlė su krekeriais.

Šiuo metu skaitomiausi

Skaitomiausi portalai

Šiuo metu skaitomiausi

Raktažodžiai

Šiuo metu skaitomiausi

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder