JAV mokslininkai pristatė robotinę ranką, valdomą mintimis

JAV mokslininkai pristatė robotinę ranką, valdomą mintimis

JAV mokslininkai pristatė robotinę ranką, valdomą paralyžiuotos moters mintimis, ir teigia, kad ji veikia žymiai geriau nei anksčiau sukurti panašūs išradimai, pranešė BBC.

53-ejų Dženė Šojerman (Jan Scheuermann), kuri yra paralyžiuota žemiau kaklo, naudodamasi robotine ranka gali mikliai kilnoti įvairius daiktus. Šios srities ekspertai teigia, kad naujausia robotinė ranka veikia daug geriau nei ankstesnės ir yra nepaprastas technikos ir biomedicinos pasiekimas.

Robotinė ranka valdoma smegenų implantais. Į pacientės smegenų žievės dalį, atsakingą už judesius, buvo įsodinti du keturių kvadratinių milimetrų dydžio implantai. Abu sensoriai turi po šimtą mažyčių adatėlių, kurios fiksuoja maždaug 200 smegenų ląstelių veiklą. Smegenų impulsus sensoriai siunčia robotinei rankai, ir jie paverčiami judėjimo komandomis. Robotinė ranka lankstosi per alkūnę ir riešą bei gali paimti įvairius daiktus.

Dženei ranką valdyti pavyko per antrą treniruočių dieną, o per 14 savaičių ji labai įgudo. Ataskaitoje teigiama, kad robotinės rankos greitis ir sugebėjimai nelabai atsilieka nuo įgalaus žmogaus judesių. Dabar mokslininkai bando robotinę ranką pritaisyti prie Dženės invalido vežimėlio, kad ji ja galėtų naudotis kasdien.

Robotų pritaikymas biomedicinoje labai sparčiai plėtojamas. Mokslininkai yra pristatę jau ne vieną robotinę ranką. Taip pat bandoma robotinėms rankoms suteikti jutimus ir paralyžiuotiems pacientams atkurti lytėjimą.

Šiuo metu skaitomiausi

Skaitomiausi portalai

Šiuo metu skaitomiausi

Šiuo metu skaitomiausi

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder