Japonijoje išbandomi vairuotojams daltonikams skirti šviesoforai

Japonijoje išbandomi vairuotojams daltonikams skirti šviesoforai

Japonijos keliuose bandomi nauji šviesoforai, kurių signalus gali matyti ir sveiki, ir spalvoms akli vairuotojai, informuoja "telegraph.co.uk".

Naują šviesoforą sukūrė vieno Fukuokos mieste esančio universiteto profesorius Taras Ocijajus (Taro Ochiai). Pirmasis toks šviesoforas jau pastatytas Japonijos pietuose esančiame Fukuokos mieste. Iki vasario pabaigos Tokijuje prasidės mėnesį truksiantis antro tokio pat šviesoforo bandymas.

Profesorius T. Ocijajus su šviesos diodais (LED) pradėjo dirbti 2003 metais, kai jie buvo pradėti naudoti šviesoforuose vietoje įprastų elektros lempučių. Daltonikai vairuotojai iš karto pradėjo skųstis, kad jiems sunkiau atskirti skirtingus LED šviesoforo signalus remiantis vien jų šviesos intensyvumu.

Fukuokos universiteto profesorius bendradarbiavo su bendrove "Koito Electric Industries Ltd." ir raudoname šviesoforo signale išdėliojo "X" ženklą iš ryškesnių mėlynų diodų. Gerą regėjimą turintys vairuotojai vos pastebėjo ant raudono signalo esantį rožinį ženklą, tuo tarpu daltonizmo sutrikimą turintys vairuotojai aiškiai mato mėlyną "X" ženklą fone, kuris jiems atrodo geltonas. Bandymų metu išsiaiškinta, kad spalvų neskiriantys vairuotojai net ir iš tolo aiškiai mato mėlyną ženklą.

Naujieji šviesoforai 2011 metais gavo apdovanojimą už dizainą viešųjų patogumų ir gamybos srityje.

Daltonizmu serga apie 8 proc. vyrų ir apie o,5 proc. moterų. Dažniausiai pasitaikanti ligos atmaina yra nesugebėjimas atskirti raudonos spalvos nuo žalios.

Skaitomiausi portalai

Šiuo metu skaitomiausi

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder