Islandijoje arkliui negalima duoti bet kokio vardo

Islandijoje arkliui negalima duoti bet kokio vardo

Oficialus Islandijos arklių registro komitetas vienam žirgų augintojui įsakė sugalvoti kitą vardą, kai šis bandė savo kumelę užregistruoti ne islandišku vardu. Islandijos arklių asociacija neseniai patvirtino taisyklę, kad visi arkliai turi būti vadinami senoviniais islandiškais vardais, įtrauktais duomenų bazę.

Žirgų augintojas savo kumelę norėjo pavadinti Mosan, bet komitetas vardą atmetė, nes jis neatitinka islandų gramatikos taisyklių. Islandijos arklių veislių registro atstovas sako, kad ši taisyklė įvesta ne šiaip sau.

Pirma priežastis – ekonominė, esą užsieniečiai nenori pirkti islandų žirgų su ne islandiškais vardais.

Populiariausi vardai, įrašyti į duomenų bazę, – Balduras (skandinavų dievo Odino sūnus), Dokkvi (tamsa), Alfgrimuras (legendinio didvyrio vardas) ir Bjork (beržas).

Vis dėlto šios taisyklės turi paisyti tik tie žirgų savininkai, kurie ketina juos parduoti ar augina žirgus veisimo tikslais.

Visi kiti žirgų augintojai gali savo gyvūnus vadinti taip, kaip šauna į galvą.

Švedai pirmiausia „nuskandintų“ dvi salas

Jei dėl klimato kaitos pakilęs vanduo užlietų Stokholmo salas, kurios jums mažiausiai būtų gaila?

Tokį klausimą uždavė Švedijos dienraštis pasirodžius Stokholmo universiteto tyrimui, kad 3 000 salų gresia paskęsti dėl kylančio pasaulinio vandenyno lygio. „Dagens Nyheter“ apklausoje pateikia 15 pasirinkimų ir detaliai aprašo, kokie būtų minusai ir net pliusai, jei viena iš salų paskęstų.

Atrodo, akivaizdu, kad skaitytojai turėjo pasirinkti salą, kurioje mažiausiai gyventojų, vis dėlto beveik trečdalis apklausoje dalyvavusių žmonių pasirinko Djurgardeno salą, kur yra įsikūrę pagrindiniai Švedijos sostinės muziejai, galerijos, pramogų parkas.

Vis dėl žiniasklaidoje teigiama, kad šią salą norima „nuskandinti“ pirmiausia dėl to, kad tokiu pačiu pavadinimu, kaip sala, yra ir futbolo klubas, todėl neabejojama, kad priešininkių komandų gerbėjai aktyviai dalyvavo apklausoje.

Antra sala, kurios švedams būtų gaila mažiausiai, – Siodermalmo sala, kurioje įsikūręs hipsterių rajonas.

Išgąsdinsite baltąjį lokį – būsite nubaustas

Paprastai laukiniai gyvūnai išgąsdina žmones, bet Norvegijos šiaurėje vienas turistas buvo nubaustas, nes išgąsdino baltąjį lokį. Jam skirta  1 300 eurų bauda.

Gegužės mėnesį grupė turistų sniegomobiliais važinėjo Svalbardo salyno teritorijoje.

Pastebėjęs maždaug už kilometro esančią nejudančią mešką, grupės gidas nusprendė prie jos priartėti.

Žmones pastebėjusi meška pabėgo.

Svalbardo pareigūnai teigia, kad įstatymai draudžia priartėti prie baltųjų lokių tokiu atstumu, kuris sutrikdytų gyvūnus, ir nesvarbu, koks tai atstumas.

Svarbiausias pats sutrikdymas.

„Warner Bros.“ nesupranta „Musių valdovo“ esmės?

Kino studija „Warner Bros.“ praneša pagal Williamo Goldingo knygą „Musių valdovas“ ketinanti sukurti filmą, kuriame veiktų vien mergaitės.

Neskaičiusiems knygos galima pasakyti, kad knygoje visi veikėjai – berniukai. Jie po katastrofos į patenka į negyvenamą salą.  

Iš pradžių juos vienija draugystė, tačiau baimė ir neapykanta greitai įveikia sveiką nuovoką, saloje ima galioti vienintelė teisė – stipresniojo teisė bei praliejamas kraujas.

Paskelbus apie tokią adaptaciją, pasirodė kritikos ugnys.

Amerikiečių literatūros kritikė Roxane Gay  tviteryje rašė, kad tokia situacija su mergaitėmis niekada nenutiktų, kiti kritikai teigia, kad „Warner Bros.“ tikriausiai net nesupranta knygos „Musių valdovas“ esmės. Vis dėlto, nepaisant kritikos, filmą ketinama statyti.

E. Muskas toliau dirba, kad sujungtų žmogaus smegenis su kompiuteriu

Elonas Muskas jau turi 27 mln. dolerių projektui, kuriuo siekiama žmogaus smegenis sujungti su kompiuteriu. Kol kas yra 12 investuotojų. E. Muskas teigia nenorintis priklausyti nuo  vieno milijardieriaus.

Įmonių „SpaceX“ ir „Tesla“ įkūrėjas bei vadovas E. Muskas ir dar viena besikurianti kompanija „Neuralink“ per artimiausius metus siekia surinkti 100 mln. investicijų.

Biotechnologijų kompanija, įsikūrusi San Franciske, tiria, kaip elektroninius prietaisus  galima sujungti su žmogaus smegenimis ir taip pagerinti žmogaus galimybes, pavyzdžiui, išsaugoti atmintį kompiuteriuose.

Taip pat kompanija „Neuralink“ savo svetainėje skelbia ieškanti programuotojų ir mokslininkų, bet, kaip rašoma, neuromokslai nebūtini – svarbiausia talentas.

Parduodama J. Hendrixo žinutė

Aukcione bus parduodama Jimi Hendrixo žinutė, kurią prieš 50 metų jis užrašė ant gitaros stygų įpakavimo 19-metei merginai. „Antėja – bučiniai ir meilė tau amžinai.

Labai norėčiau su tavimi iš tiesų pasikalbėti. Lik tokia miela. Jimi Hendrixas“, – tokią žinutę muzikantas įdėjo Anthea Connell į kišenę Bostone 1967 m.

Ant stygų pakuotės pasirašė ne tik J. Hendrixas, bet ir visi jo muzikantai. A. Connell tuo metu buvo atėjusi pasižiūrėti savo vaikino grupės, kai prie jos priėjo J. Hendrixas.

Ji beveik sustingo iš nuostabos, kad ją pastebėjo jau tada legenda laikytas J. Hendrixas, dėl to vargiai prisimena, apie ką jie trumpai kalbėjosi.

Šiuo metu A. Connell 69 metai, ji gyvena šalia Notingemo.

Moteris nusprendė parduoti žinutę, nes  nori finansiškai padėti savo vaikams ir nukeliauti į Naująją Zelandiją pas pusseserę. J. Hendrixo žinutės kaina 2 tūkst. svarų, aukcionas vyks spalį.

Šiuo metu skaitomiausi

Skaitomiausi portalai

Šiuo metu skaitomiausi

Raktažodžiai

Šiuo metu skaitomiausi

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder