Į kosmosą vyksime traukiniu?

Į kosmosą vyksime traukiniu?

Vienas iš traukinio su magnetine pagalve išradėjų Džeimsas Pauelas (James Powell) siūlo kosminio traukinio "Startram" projektą. Pasak jo, "Žvaigždžių tramvajumi" į kosmosą galės išvykti po 4 mln. žmonių per metus, išvykos bus trumpos, bet dažnos, mat viename traukinuke tilptų 100 keleivių.

Kosminis traukinys galėtų startuoti 2032 m. Tie traukiniai bus "iššaunami" į orbitą iš didžiulio, apie 130 km ilgio magnetinio vamzdžio. Traukinys bus paleistas pasitelkus magnetinės levitacijos technologiją. Iš to vamzdžio, kitaip tariant, elektromagnetinės patrankos, bus išsiurbtas oras, taigi pasipriešinimas bus minimalus. Todėl kosminis traukinys galės pasiekti fantastinį 32 000 km/val. greitį. Kelionei pasibaigus, keliautojai išlips pro liuką su plazminiu dangčiu viršutinėje raketos dalyje. "Startram" krovininė versija, Dž.Pauelo skaičiavimais, atsieitų 20 mlrd. dolerių, praneša "Daily Mail". Bet ateityje traukinys atsipirks. Vieno kg krovinio paleidimas į orbitą kainuotų mažiau kaip 40 dolerių, juk kapsulė su kroviniu iš vamzdžio išlėks 8 km/sek. greičiu vien dėl galingų elektromagnetų. O šiaip paleisti raketas į orbitą kainuoja labai brangiai, nes jos ryja itin daug kuro: 800 kg kuro 1 kg savo ir krovinio svorio. Tiesa, skeptikai netiki, kad šiuo transportu galės keliauti žmonės. Skaičiavimai rodo, kad žmogus negali atlaikyti apkrovos, atsirandančios judant tokiu greičiu, o kad perkrova būtų pakeliama (2-3 g), tunelio ilgis turėtų siekti 1500 km ir baigtis 270 km aukštyje, kitaip žmogus, išeidamas iš kapsulės, žus. Be to, judėjimui magnetinės levitacijos sąlygomis reikės maitinimo šaltinio su 280 megaamperų srove ir 14 megaamperų srovės, kuri tekėtų tunelio paviršiumi priešinga kryptimi. Visa tai didina įrenginio kainą tris kartus - ji siektų per 60 mlrd. dolerių. Nejaugi kas nors galėtų skirti tiek lėšų?

"Startram" kainuos mažiau, nei kainavo JAV Mėnulio programa, tikina Dž.Pauelas, bet ir ne kiekviena pasaulio šalis šiandien galėtų pakloti tokią sumą. Taigi "Startram" būtinai turėtų būti tarptautinė programa. Išradėjas tikisi, kad žmonijai šis projektas bus naudingas. Juk dabartinės raketos yra labai neefektyvios, o branduolinių variklių atmosferoje paleisti negalima. Mokslininko manymu, tai būtų revoliucija šioje technikos srityje, ir galop žmonijai taptų prieinama pigi Saulės energija ir gausybė turtų asteroiduose. "Mūsų Saulės sistemos ištekliai didžiuliai, - sako Dž.Pauelas. - Saulės energijos pakaks mūsų kukliems kasdieniniams poreikiams patenkinti. Daug vertingų žaliavų slypi asteroiduose ir kometose, jų visoms šalims pakaktų tūkstantmečius. Be to, mūsų projektas bus naudingas, jeigu Žemei grėstų karai arba stichinės nelaimės. Brėkšta nauja era: arba tapsime tikrais kosminiais žmonėmis, arba liksime it spąstuose pernelyg tirštai gyvenamoje planetoje, kurioje vyksta kova dėl nuolatos mažėjančių išteklių".

Parengta pagal dienraščio "Respublika" priedą "Laisvalaikis"

Šiuo metu skaitomiausi

Skaitomiausi portalai

Šiuo metu skaitomiausi

Šiuo metu skaitomiausi

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder